Saappaat jalassa: Kantikas kolo kiinnostaa minkkiä pyöreää enemmän – Vieraspetohankkeen projektipäällikkö Kari Karhula haluaa pienpetopyytäjät valokeilaan

Miljoonaluokan Helmi-hankkeeseen haetaan väkeä, jolle maksetaan pienpetopyynnistä korvausta.

Riistakeskuksen projektipäällikkö Kari Karhula sanoo, että Amerikasta aikanaan Eurooppaan kotiutettu minkki on kiinnostuneempi kantikkaasta loukkukolosta kuin pyöreästä reiästä. Aasiasta Suomeen levinnyt supikoira puolestaan erehtyy helpommin kanu- kuin perinteiseen supiloukkuun.

Saappaat jalassa -podcastissä vieraileva Karhula peräänkuuluttaa pienpetopyytäjille parempaa arvostusta. Lokakuussa vauhtiin päässyt Helmi-vieraspetohanke on tähän yksi työkalu.

Hankkeen projektipäällikkönä Karhula kertoo, että vuoden 2023 loppuun saakka kestävä Helmi-projekti lupaa pienpetopyytäjille korvausta vesilinnuston eteen tehtävästä pienpetotyöstä.

– Suurin osa hankkeen kustannuksista päätyy pyytäjien korvauksiin, pyyntilaitteisiin ja kentän tukitoimintaan, Karhula kertoo podcastissä.

Suomen riistakeskus ja Metsähallitus toteuttavat vieraspetojen poistoa 69 lintuvesikohteessa. Kaakonkulmalla kohteita löytyy Iitistä, Jaalasta, Haminasta ja Virolahdelta.

Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa pyyntiä 2,5 miljoonalla ja ympäristöministeriö 1,8 miljoonalla eurolla.

– Suurin osa hankkeen kustannuksista päätyy pyytäjien korvauksiin, pyyntilaitteisiin ja kentän tukitoimintaan.

Kari Karhula

Kuka tahansa voi pyytää

Karhula muistuttaa, että kuka tahansa voi nykyisin pyytää minkkiä ja supia. Enää ei tarvita metsästyskorttia, kunhan maanomistajan kanssa asia on sovittu.

Podcastissä Karhula kertoo, miten ja mihin aikaan supikoiraa ja minkkiä voi pyytää. Käsistään kätevät voivat rakentaa nykyisin sellaisia minkkiloukkuja, joihin esimerkiksi karhut eivät jää tassuistaan kiinni.

Loukkupyynnissä erityisen tärkeää on se, ettei loukkuun jätetä ihmishajuja. Paljain käsin laitteeseen ei siis kannata koskea.

Heti tappavien loukkurautojen lisäksi voi käyttää elävänä pyytäviä loukkuja. Karhulan mukaan niiden säännöllinen seuraaminen on helpottunut tekniikan myötä.

Markkinoilla on loukkuihin asetettavia laitteita, jotka välittävät puhelimeen hälytyksen, jos loukku laukeaa. Loukkutapahtumia voi seurata myös riistakameroiden avulla.

Muutkin kuin linnut kiittävät

Karhulan mukaan on kiistattomasti todistettu, että vesistöjen läheisyydessä minkki ja supikoira heikentävät poikastuottoa. Minkin ja supikoiran kitkemisellä edistetään myös muun alkuperäisluonnon vointia. Esimerkiksi sammakot kuuluvat minkkien ja supikoirien ruokalistalle.

Karhula kannustaa metsästäjiä entistä määrätietoisempaan pienpetopyyntiin. Hänen mukaansa pienpetopyynnin tärkeyttä pitää nostaa suomalaisten metsästystapojen vertailussa.

Seuraava jakso ilmestyy 2. joulukuuta. Silloin Jan Ylhäinen kertoo villisian pyynnistä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt