Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sana sunnuntaiksi | Odotan

Minä kuljen kohti joulua. Kuljen kihisevässä ja sihisevässä odotuksessa. Näen ympärilläni touhua ja puuhastelua, aistin joulun tuoksuja ja makuja. Kietoudun tunnelmaan ja nautin kaikesta.

Olen hiljalleen kasvanut pitämään joulusta. Aikuistuttuani joulu tuntui pitkään pakolliselta pahalta, jonka läpi piti jotenkin kompastella kerran vuodessa. Oli turhat lahjat, joiden hankkiminen rasitti mieltä. Oli ruoat ja maut, joista en oikeasti edes pitänyt.

Omien lasten synnyttyä ja kasvettua jouluaatosta tuli vuoden pisin ja raskain päivä. Lasten malttamaton odotus kun oli niin toisenlaista kuin omani. Oli jännityskiukkua, pettymystä vääränlaisista lahjoista ja ruokapöydässä tuskailua.

Sitten päätin, etten vietä joulua siten kuin minun odotetaan sitä viettävän. En tiedä, kuka nuo odotukset asetti – ehkä minä itse – mutta sen tiedostaminen helpotti oloani. En tee joulua toisia ihmisiä varten. Jos jotakin teen, teen sen siksi, koska haluan. Jos jotakin jätän tekemättä, teen sen siksi, koska minun ei ole pakko.

Vuosi vuodelta joulu on muuttanut muotoaan. Sen maut ovat muuttuneet koko perheen mielen mukaisiksi. Jokaiselle on jotakin hyvää. Odotus on muuttunut yhdessä tekemiseksi. Perinteet ovat muovautuneet vähitellen. Lapsetkin haluavat niitä vaalia. Ja jokaisen aaton jälkeen jouluyön rauha laskeutuu hiljaisena ja turvallisena.

Ei ole merkitystä sillä, miten minä valmistelen joulua. Kyse on siitä, miten joulu ja sen Herra valmistaa minua. Kaiken tekemisen ja touhuamisen takana on ajatus juhlasta. Siitä, miten Jumala tulee ihmiseksi. Ulkoiset puitteet eivät ole tärkeitä. Tärkeää on se, että saan ottaa vastaan jotain suurta.

Se suuri on varattu meille kaikille. Ota vastaan joulu ja sen odotus avoimella mielellä. Odota ja kuuntele, mitä joulun Herra tahtoo sinulle puhua. Ja kaiken odotuksen keskellä saat muistaa Raamatun sanan: ”On siis samantekevää, mitä ihminen tahtoo tai jaksaa. Vain sillä on väliä, että Jumala armahtaa.” Room. 9:16 (UT 2020 käännös).

Henna Huppunen

Vs. kirkkoherra, Kouvolan seurakunta