Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jeesus herättää uskon

Matt. 8:5–13. Matteuksen evankeliumissa kerrotaan tilanteesta, jossa Jeesuksen luo tulee sadanpäällikkö, roomalainen joukkojen komentaja, joka on hädässä ja avuton palvelijansa sairauden edessä.

Hän tulee pyytämään Jeesukselta apua. Hän on ehkä kuullut Jeesuksen tekemistä ihmeteoista tai ollut itse kuuntelemassa Jeesuksen opetuksia Jumalan valtakunnasta. Joka tapauksessa hän on vakuuttunut siitä, että Jeesuksella on sellaista valtaa, jota hänellä ei ole.

Jeesus kuulee miehen hädän ja lupaa lähteä parantamaan hänen sairaan palvelijansa. Sadanpäällikkö kuitenkin vastaa näin: ”Herra, en ole sen arvoinen, että tulisit kattoni alle. Sano vain sana, ja palvelijani paranee.” Mies kokee Jeesuksen, köyhän alamaiskansaan kuuluvan opettajan, liian arvokkaaksi vieraaksi kotiinsa. Samalla hän tunnustaa uskonsa Jeesuksen valtaan; vain sana Jeesuksen suusta voi parantaa palvelijan.

Jeesus on vaikuttunut sadanpäällikön uskosta. Kuinka joku, joka ei kuulu Israelin kansaan, eikä ole saanut kasvaa lapsesta saakka uskomaan elävään Jumalaan, voi uskoa niin vahvasti Jeesuksen valtaan ja opetukseen. Roomalainen komentaja, jonka jokaista sanaa sotilaat ja palvelijat kyselemättä noudattavat, uskoo Jeesuksen sanan pystyvän ihmeisiin. Hänen uskonsa näkee Jeesuksen näkymättömän sotajoukon, enkelten armeijan, joka toimii maailmassa Jeesuksen sanan voimalla.

Tämä sadanpäällikkö mainitaankin Raamatussa esimerkkinä aidosta uskosta. Sydämen uskosta, joka antaa Jumalan olla Jumala. Se on heittäytymistä näkymättömän varaan ja luottamista siihen, että Jumalan mahdollisuudet ovat meidän ymmärrystämme suuremmat, eikä pelastus ole omien tekojemme tai voimiemme varassa.

Jeesuksella on valta tehdä ihmeitä myös meidän elämässämme. Se varaan on kuitenkin vaikea jättäytyä, melkein järjenvastaista. Sitä se tavallaan onkin, koska Jumala on meidän järkeilymme yläpuolella. Siksi kyse onkin uskosta.

Jeesus sanoo lopuksi sadanpäällikölle: ”Mene. Tapahtukoon niin kuin uskot.” Vahvistakoon Jeesus näillä sanoilla meidänkin uskoamme.

Heidi Arponen

Seurakuntapastori, Kuusankosken seurakunta