Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sana sunnuntaiksi | Herra, armahda minua!

Tämä Raamattuun taltioitu, kanaanilaisen naisen avunpyyntö, kaikuu kirkoissamme joka sunnuntai: ”Herra armahda meitä!” Mutta mitä tämä naisen esimerkki opettaa meille uskosta?

Nainen huutaa ja pyytää apua tyttärelleen. Jeesuksen täydellinen vaikeneminen ja reagoimattomuus vaikuttaa suoranaisen julmalta. Vaikuttaa että opetuslapset joko koettavat tukea naisen pyyntöä: ”tee hänelle jotain, auta jo häntä” tai kiusaantuneena pyytävät Jeesusta lähettämään hänet pois. Huuto on niin huomiota herättävää, että opetuslapset vaivaantuvat.

Tämä rakkaastaan välittävä ihminen on niin sitoutunut hakemaan apua, että Jeesuksen täydellinen, jäätävä hiljaisuuskaan ei lannista häntä.

Me tiedämme miltä hiljaisuus tuntuu, jos meille ei vastata, kun kysymme. Tai jos avunpyyntöömme vastataan jäätävällä hiljaisuudella, eikö vaadi suurta rohkeutta pyytää uudelleen. Autatko, voisitko, kuuletko edes?

Mutta nainen ei hävennyt nöyrtymistään, ei, vaan hän alensi itsensä entisestään. Hän ei antanut minkään tulla Jeesuksen ja itsensä väliin. Lopulta hän sai avun sekä kuulla sanat: ”Suuri on sinun uskosi.”

Hänen uskonsa oli suuri koska hän luotti yksin Jeesukseen. Sitä nainen opettaa meille, meidän on rukoiltava vaikkei vastausta kuuluisi, pyydettävä armoa. Me emme saa luovuttaa.

Sillä armon, avun pyytäminen on luottamuksen osoitus. Usko on lujaa luottamusta, se on ojentautumista sen mukaan mikä ei näy. Armoa pyytäessäni en vetoa omiin tekoihini, usko ei perustu minun eikä kenenkään ihmisen tekoihin. Kaikessa on kysymys Jumalan armosta.

Jeesuksen viivyttely johti naisen uskon ilmituloon ja kasvuun. Mitä siis opimme naiselta: älä luovuta, luota Jeesukseen. Muista kaksi sanaa: armo ja usko.

Älä vetoa omiin tekoihisi, siihen miten hyvä olet, mutta älä myöskään pelkää tulla Jeesuksen eteen apua pyytämään, juuri sellaisena kuin olet. Sillä hän kutsuu: ”Tulkaa minun luokseni. Sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois.”

Maarit Kenttälä

Seurakuntapastori, Anjalankosken seurakunta

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.