Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sana sunnuntaiksi | Nuori äiti Maria

Naiset ovat aina olleet näkyvästi esillä monissa historian käännekohdissa. Naisten roolia ei pidä väheksyä myöskään kristinuskon levittämisessä. Alkuseurakunnat olivat tasa-arvoisia yhteisöjä, joiden tehtävänä oli ilosanoman eteenpäin vieminen. Paavali kirjoittaa: ”Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa”.

Naiset saivat myös merkittäviä rooleja Jeesuksen elämän keskeisissä tapahtumissa. Myös nämä naiset olivat omalta osaltaan muutamassa historiaa ja saivat kertoa oman tarinansa.

Marian ilmestyspäivänä, jota tänään vietetään, eteemme tuodaan kaksi Raamatusta tuttua vahvaa, Jumalalle kuuliaista naista; Maria ja Elisabet. Kaksi naista, joista toinen nuori tyttö elämänä alkutaipaleella, ja toinen elämänsä ehtoopuolelta elävä iäkäs nainen joutuvat ihmeellisten ja ainutlaatuisten tapahtumien keskipisteeseen. Molemmat naiset olivat tulleet raskaaksi jumalallisen ihmeen kautta.

Tuohon aikaan naiselle lasten ja nimenomaan poikalasten synnyttäminen oli kunnia-asia ja naisen velvollisuus. Tässä perinteessä hedelmällisyys tarkoitti vanhuuden turvaa ja Jumalan siunausta. Hedelmättömyys koettiin jäämisenä Jumalan unohtamien joukkoon.

Lapsettomuus merkitsi häpeää yhteisössä. Heitä pilkattiin ja hyljeksittiin kirottuina. Marialla vaarana oli menettää raskauden vuoksi paitsi sulhasensa ja maineensa, niin mahdollisesti myös henkensä. Raskaudesta kuultuaan Joosefilla olisi Mooseksen lain mukaan ollut kaksi vaihtoehtoa: joko käynnistää sen selvittäminen, kenelle Maria odotti lasta, tai kirjoittaa Marialle erokirja.

Joosef ei valinnut niistä kumpaakaan. Enkeli pelasti tilanteen selittäessään Joosefille: “Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä.” Marian pelottomuus näiden vaarojen edessä käy selväksi hänen vastauksestaan enkelille: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

Meillä on paljon opittavaa näiltä Raamatun ajan pelottomilta ja vahvoilta naisilta, joita Pyhä kirja on pullollaan. Nämä naiset olivat älykkäitä, viisaita ja kyvykkäitä.  He luottivat Jumalaan ja olivat nöyriä, kuuliaisia ja valmiita laittamaan itsensä likoon vaaroista ja vaikeuksista piittaamatta.  Jumala siunasi heitä ja heidän perheitään, he saivat kunniaa ja nimensä historiankirjoihin.

Pyhä Maria joutui itse kokemaan elämässään monia kärsimyksiä ja suruja. Hän voi antaa kasvot myös kaikille tämän päivän kärsiville tytöille ja naisille. Marian tavoin myös me voimme luottaa rakastavan Jumalan huolenpitoon ja rohkeasti taistella maailman tyttöjen rinnalla. Yhdessä me voimme rukoilla koko maailmaan sukupuolten välistä tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja muutosta tyttöjen oloihin kaikkialla maailmassa.

Nina Palm

Seurakuntapastori, Anjalankosken seurakunta

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.