Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sana sunnuntaiksi | Risti kertoo kirkosta

Kärsimyksen sunnuntai syventää paastonajan tunnelmaa. Kristus tulee ristintiellä kohtaan, jossa ei enää ole paluuta entiseen. Evankeliumi on Joh 11: 53: "Siitä päivästä lähtien neuvoston tavoitteena oli surmata Jeesus’" Jumalan pelastusteko etenee kohti täyttymystä.

Me kuljemme elämämme matkalla monissa tienhaaroissa. Aina emme tietoisesti edes tajua, että jokin asia kypsyy kohti ratkaisua. Tasainen arki saa särön; omat näkökulmat kohtaavat rajoja; tie tuntuu nousevan pystyyn.

Pyhäpäivä muistuttaa uskollisuudesta, luottamuksesta Jumalaan. Jumala koettelee, mutta ei hylkää. Useimmat koettelemukset ovat kylläkin synnin seurausta eli ihmisten aikaansaannosta.

Vasta silloin, kun tunnemme ahdistusta ja neuvottomuutta, todellinen oppiminen voi alkaa. Tasaisessa ja turvallisessa olossa emme kyseenalaista mitään. Silloin kun ahdinko luo kuin kapean kalliosolan eteemme, on ainoa keino kulkea varovasti eteenpäin.

Kriisi-sanan kreikankielinen sana tarkoittaakin tätä. Kriisin jälkeen aukeaa ulospääsy.

Meitä kutsutaan kulkemaan Kristuksen perässä, ristiämme kantaen. Monien ahdistusten kautta kuljemme kohti Jumalan valtakuntaa.

Kristityt tunnettiin alkukirkon aikana ’sen tien kulkijoina’ . He olivat ’Herralle kuuluvia’ ja heidät tunnisti rististä. Välillä risti näkyy, mutta usein se on elämässämme salattu. Risti oli keisari Konstantinukselle vahva ilmestys taivaalla aikoinaan Roomassa vuonna 312. ’Terve risti, ainoa toivo!’

Tänä sunnuntaina valo jo kajastaa kalliosolan päässä. Pitkäperjantaihin on vain 12 päivää. Pian koittaa myös pääsiäisaamu, joka viimeistään antaa meidän katsoa valoa ja uutta, vapaata näkymää.

Sinunkin yllesi on kasteessa piirretty ristinmerkki. Risti on merkki siitä, että meidät on vapautettu synnin, kuoleman ja Perkeleen vallasta. Jeesus voitti pahan vallan juuri siinä, kun hän suostui ristille.

Kirsi Hämäläinen

Elimäen seurakunnan kirkkoherra

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.