Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sana pääsiäiseksi | Yllätysmuna

Kuinka monta pääsiäismunaa olet jo syönyt? Vai oletko kenties paastonnut herkuista?

Nykyään pääsiäismunien sesonki alkaa jo kauan ennen pääsiäistä. Sitten ihmetellään, milloin se pääsiäinen nyt onkaan, koska herkkuja on ollut tarjolla jo viikkokausia. Suklaakiintiökin ehtii täyttyä ennen h-hetkeä!

Juhlavasta tulee arkista, kun raja arjen ja juhlan välillä hämärtyy. Koska kaikkea on saatavilla etukäteen ja ympäri vuoden, voi olla vaikea pysähtyä nauttimaan juhlasta, kun sen aika on. Kiireen tuntu värittää sekä arkea että juhlaa. Tänä pääsiäisenä saattaa myös mietityttää, voiko tässä maailmantilanteessa mistään iloitakaan.

Kirkkovuodessa on eletty paaston aikaa, ja nyt hiljaisella viikolla muistetaan Jeesuksen elämän viimeisiä tapahtumia. Se puhuttelee minua tänä vuonna erityisesti. Suoraan juhlaan ja iloon hyppääminen ei nimittäin tunnu tässä ajassa oikealta.

Jeesuksen kärsimystie ei olekaan enää kovin vieras ajatus. Hänet kavalletaan, vangitaan ja tuomitaan kuolemaan. Hän kuolee ristillä kaikin tavoin nöyryytettynä, yksin ja ennen kaikkea syyttömänä.

Jumala tuli ihmiseksi kokeakseen kaiken sen, minkä ihminen voi kokea. Hän tuntee kaiken surun, pelon ja ahdistuksen, mitä me tunnemme. Hän myös haluaa antaa niiden tilalle jotain muuta: tulevaisuuden, toivon ja rauhan.

Tästä saavat aavistuksen naiset tyhjällä haudalla ensimmäisenä pääsiäisaamuna. Suuri kivi on vieritetty pois haudan suulta, ja enkeli puhuttelee heitä: ”Miksi te etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole enää täällä, hän on noussut kuolleista.”

Pääsiäismunat symboloivat tyhjää hautaa ja uutta elämää. Usein niissä on myös ilahduttava yllätys sisällä. Tyhjän haudan iloinen yllätys on kuolleista noussut Jeesus Kristus. Hän ei vain kuollut puolestamme, vaan hän nousi kuolleista ja elää, jotta meillä olisi ehjä yhteys Jumalaan. Hän on vierittänyt suuren kiven meidän sydämeltämme ja antanut sen tilalle ilon, jota ei mikään mahti maailmassa voi ottaa meiltä pois.

Johanna Haaraoja

Seurakuntapastori, Elimäen seurakunta

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.