Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sana sunnuntaiksi | Hyvän hedelmän kantajat

Jotkut makumuistot jäävät lähtemättömästi mieleen. Itselläni niitä nousee mieleen helposti lukuisia. Suoraan viikunapuusta poimittu hedelmä Italian majapaikan puutarhasta. Mangon maku suoraan kasvattajalta Australiassa, kun se on saanut kypsyä luonnollisesti. Jälkiruokaviinin makea ja moniulotteinen maku pitkän päivän päätteeksi kiireettömässä hetkessä. Nuotiolla paistettu ja itse ongittu ahven, joka kruunaa kesäpäivää.

Nämä miellyttävät muistot luovat vertailukohdan sille, miltä jonkun tulisi maistua, jotta se olisi hyvää. Jeesuksella on luultavasti ollut samankaltaisista hetkistä kokemusta, kun hän nostaa ne vertailukeinoksi sille, millaista on hyvää tekevä usko.

Jeesus luonnollisesti myös tietää, että kolikolla on kääntöpuolensa; voi olla uskonnollisuutta, jolla tehdään vahinkoa ihmiselle. Sellainen usko saattaa näyttää hyvältä, varmalta ja vakuuttavalta, mutta sen hedelmät ovat karvaita ja tuottavat sisäistä epävarmuutta ja kelvottomuuden tunnetta muille ihmisille. Tietenkin Jeesus on oikeassa: mitä muutakaan me arvioisimme kuin hedelmiä, jälkiä ja seuraamuksia ihmisten elämässä.

Itse olen saanut nauttia mahdollisuudesta seurata lukuisia ihmisiä, joille usko on ollut koko elämää kannatteleva voima ja se on näkynyt koko heidän olemuksessaan tietynlaisena elämän tyytyväisyytenä. Uskonsa he ovat ilmaisseet selvästi, mutta monikaan heistä ei ole ollut julistaja. Sen sijaan tietynlainen lempeys ja ihmisen vikojen ymmärtäminen on ollut heille luonteenomaista. Teoillaan ja kannustuksellaan he ovat luoneet ilmapiiriä, jossa jokainen saa etsiä omia rajojaan ja tehdä virheitä elämässään. Samalla he ovat jatkuvasti muistuttaneet Jumalan läsnäolosta ja rohkaisusta ja ovat varsin luontevasti turvautuneet Jeesukseen.

Heille usko ei ole ollut suorittamista, ponnisteluja eikä edes hyväksi ihmiseksi pyrkimistä. Sitä tuntuu leimanneen ehdoton ja rajaton luottamus Jumalan rakkauteen ja laupeuteen, silloinkin, kun omat keinot ovat loppuneet.

Ari Luomajoki

Valkealan seurakunnan pastori