Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sana sunnuntaiksi | Vapaus rakastaa

Elimäen seurakunnan nuorisotilalle laadittiin uudet säännöt. Ne tulevat kävijää vastaan jo ovella ja kertovat, miten tilassa ollaan. Ketään ei saa kiusata, rikotut tavarat korvataan (tapauskohtaisesti) ja tilassa käyttäydytään niin, että siellä on kaikilla muillakin mukava olla. Työntekijöillä on viimeinen sana siitä, mikä on ok ja mikä ei.

Sääntöjä tarvitaan, jotta ihmisillä olisi hyvä elää toinen toistensa kanssa. Ilman niitä elämä olisi yhtä kaaosta. Mutta elämä itsessään ei ole pelkkien sääntöjen pilkuntarkkaa noudattamista.

Tämän pyhän aihe on kristityn vapaus. Evankeliumissa Jeesus on sapattina fariseuksen luona aterialla. Sapatti on juutalaisten viettämä viikoittainen lepopäivä. Sapattina ei saa tehdä työtä, vaan silloin vietetään aikaa yhdessä Jumalan ja läheisten kanssa, levätään ja kokoonnutaan yhteiselle aterialle. Jeesuskin, juutalaisena, vietti siis nyt sapattia, ja hänen luokseen löysi tiensä eräs sairas mies.

Luuk. 14:3–6 Jeesus kääntyi lainopettajien ja fariseusten puoleen ja kysyi: ”Onko sapattina lupa parantaa vai ei?” He eivät sanoneet siihen mitään. Silloin Jeesus kosketti miestä, paransi hänet ja lähetti hänet pois. Sitten hän taas kysyi: ”Miten te itse teette? Jos jonkun poika tai härkä putoaa kaivoon, niin kai hän heti nostaa sen sieltä, vaikka olisikin sapatti?” Tähän he eivät kyenneet vastaamaan.

Sapatin vietosta oli olemassa jyrkkiäkin sääntöjä siitä, mitä kaikkea silloin sai tehdä. Tiukimman tulkinnan mukaan edes hengenvaaraan joutunutta ei saanut pelastaa sapattina. Jeesus ei selvästikään ollut tätä koulukuntaa, vaan johdatti kuulijoitaan miettimään, ohjaavatko elämää pohjimmiltaan säännöt – vai sittenkin rakkaus.

Rakkaus vapauttaa meidät näkemään, mikä on olennaista, tärkeää. Rakkaus on se ikkuna, jonka lävitse sääntöjä tulee tulkita, lähimmäisen parhaaksi. Rakkaus antaa myös anteeksi. Ehkä nuortentilankin sääntöihin voisi lisätä vielä yhden: Rakasta, sillä olet rakastettu.

Johanna Haaraoja

Kirjoittaja on seurakuntapastori Elimäen seurakunnassa.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.