Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Tunnelma tiivistyy kisakatsomoissa ympäri Suomen ennen Huuhkajien EM-avausta – "Uskomme ihmisten tulevan paikalle sateesta huolimatta, on tämä niin historiallinen hetki"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien ensimmäistä EM-lopputurnausottelua jännitetään tänään kisakatsomoissa ympäri maan. Osassa kaupungeista katsomoiden pystyttämiseen on käytetty luoviakin ratkaisuja.

Helsingissä isoimmat kisakatsomot sijaitsevat Vallilan Konepajan terassilla sekä Rautatientorin Burger Lovers -ravintolan yhteydessä. Vaikka pääkaupunkiseudulla on toistaiseksi voimassa kokoontumisrajoituksia, asiakaspaikkoja ei tarvitse koronan takia rajata ravintoloiden ulkoterasseilla.

– Meillä on 950 asiakaspaikkaa terassilla. Eilen oli jo tupa täynnä, vaikkei jalkapalloa vielä ollutkaan tarjolla, Antti Suikkari Burger Lovers Oy :stä kertoo.

Terassin pöydistä puolet on varattavissa etukäteen. Suomen ottelut ovat Suikkarin mukaan myyty loppuun jo viikkoja sitten.

– Innostuneissa tunnelmissa täällä ottelua odotetaan. Toki pieni sateen uhka on Helsingissä tänään yllä, se vähän jänskättää. Uskomme kuitenkin, että ihmisiä tulee paikalle sateesta huolimatta. On tämä niin historiallinen hetki, Suikkari tuumaa.

Turussa EM-kisakatsomo on samaan tapaan anniskeluravintolan isolla ulkoterassilla. Kaupunginteatterin vieressä niin sanotulla Hämähäkkitontilla sijaitsevassa kisakatsomossa on 700 istumapaikkaa. Terassin ovat järjestäneet olutyhtiö Heineken ja Turkuhallin Palvelu Oy eli brändinimeltään Turku live.

– Fiilikset ovat Turussa tosi hyvät. Meillä oli eilen katsomon avajaiset. Vaikka pystyimme näyttämään vain ensimmäisen puoliajan kisojen avausottelusta, tontti oli täynnä, Heidi Aho Turku livestä sanoo.

Sää näyttää Turussakin lauantaina sateiselta. Hämähäkkitontin kisakatsomoa ei ole katettu.

– Meillä on niin iso näyttö, että kattaminen estäisi näkyvyyttä. Täytyy toivoa, että iltaa kohden sää selkenisi, Aho toteaa.

Lappeenrannassa pääsee seuraamaan ottelua elokuvasaliin

Sade ei ole ongelma Lappeenrannassa, jossa kisakatsomo on pystytetty vanhaan elokuvasaliin. Katsomon tarjoaa Kulttuuritila Nuijamies ry, joka vastaa tapahtumien järjestämisestä entisessä elokuvateatterissa.

– Täällä ollaan hyvin odottavissa tunnelmissa. Rakennus on valmistunut vuonna 1954, eikä salissa ole tiettävästi aiemmin näytetty jalkapalloa, puhumattakaan Huuhkajien arvokisaottelusta, yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Vento sanoo.

Katsomo on muutettu otteluiden näyttämistä varten anniskelualueeksi. Sisälle saa tällä haavaa ottaa 150 ihmistä. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

– Äänentoisto on viimeisen päälle, ja ottelut näytetään elokuvaprojektorilta. Tuonne saa niin kovan tunnelman aikaan, että toivon ihmisten löytävän paikalle. Nyt on priimaa tarjolla, Vento lupaa.

Lännempänä Jyväskylässä kisakatsomo on puolestaan rakennettu ulos messukeskus Paviljongin edustalle Lutakkoon. Keski-Suomi on koronapandemiassa perustasolla, eikä kokoontumisten yleisömääriä rajoiteta lainkaan. Katsomon järjestää paikallinen jalkapalloseura JJK.

– Katsomo on auennut kolmelta iltapäivällä, ja kuudelta siirrymme suoraan kisalähetykseen. Erittäin hyvissä tunnelmissa Jyväskylässä ollaan, myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen JJK:sta kertoo.

Lutakon kisakatsomo ei ole anniskelualuetta, eikä katsojien määrää ole siten rajoitettu. Paikalle saa siis paitsi saapua sankoin joukoin myös tuoda mukanaan omat eväät.

– Toivomme, että ihmiset tulevat paikalle hyvässä hengessä sinivalkoisissa väreissä ja turvavälit saadaan pidettyä. Olen itse odottanut tätä hetkeä yli 50 vuotta. Suomen pelaaminen EM-kisoissa on parasta lääkettä korona-ajan erakoitumiseen, Vesalainen hehkuttaa.

Myös Hämeenlinnassa kisakatsomon järjestäjä on paikallinen jalkapalloseura HJS. Seuran toiminnanjohtaja Ville Dahlman tokaisee, että takana on vauhdikkaat kolme päivää.

– Saimme tietää vasta keskiviikkona, että kisakatsomo voidaan toteuttaa. Viimeiset varmistukset teltoista ja muista tarvikkeista tulivat tänä aamuna. Viideltä pääsemme avaamaan ovet. Tunnelmat ovat äärimmäisen odottavat, Dahlman summaa.

Kanta-Hämeen maakunta on vielä virallisesti epidemian leviämisvaiheessa. Kisakatsomo on anniskeluravintola, joten se saa olla auki iltayhdeksään saakka. Anniskelu täytyy lopettaa tuntia aikaisemmin. Asiakaspaikkoja on ulkoterassilla nelisensataa.

– Saamme siis näytettyä tänään Suomen pelin kokonaan, ja alkoholijuomiakin tarjoillaan toisen puoliajan alkuun asti, Dahlman sanoo.

– Vähän on vettä luvannut ripsiä Hämeenlinnaan. Onneksi saamme noin neljänneksen katsomosta katettua.

Suomi pelaa jalkapallon EM-kisojen avausottelunsa tänään kello 19 Tanskaa vastaan.