Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yliajalla otteleva Potkonen nousee Tokiossa viimeistä kertaa kehään

Rio de Janeiron viiden vuoden takaisten olympialaisten pronssi-iskijä Mira Potkonen nousee Tokion olympialaisissa viimeisen kerran nyrkkeilykehään. Potkosella on edelleen vahvaa halua kilpailla, mutta ikä tulee vastaan. Tokiossa Potkonen lyö ikään kuin yliajalla.

Amatöörinyrkkeilyn rajapyykkinä normaalisti oleva 40 vuoden ikä täyttyi Potkosella viime vuonna, sillä hän on syntynyt marraskuussa 1980. Kun Tokion olympialaiset siirrettiin vuodella, siirrettiin väliaikaisesti myös amatöörinyrkkeilyn mahdollistavaa ikää.

Tokioon Potkonen ponnisti maailmanrankingin perusteella.

Olympiapronssin lisäksi Potkonen on takonut muiden muassa kaksi EM-kultaa ja kaksi MM-pronssia. Niistä ei tosin saa bonusta olympiakehässä. Jokainen matsi on aina oma kertomuksensa.

Potkonen ottelee Tokiossa tutussa sarjassa 60-kiloisissa. Sarjassa on 20 nyrkkeilijää, joista kahdeksan on Euroopasta, viisi Aasiasta, neljä Amerikoista ja kolme Afrikasta.

– Yhdeksästätoista sarjaani nimetystä nyrkkeilijästä olen kehässä kohdannut kymmenen, sparrannut olen heistä viiden muun kanssa. Minulle tuntemattomia nyrkkeilijöitä on joukossa siten vain neljä, Potkonen kertoo.

Potkonen on viitisentoista vuotta nuorempi kuin useat vastustajansa, mutta ei anna asian häiritä. Hän tietää yhä olevansa innostunut ja inspiroitunut. Iän sijasta Potkonen miettii vain parasta mahdollista kehätyöskentelyään ja pitää parhaina puolinaan muuntautumiskykyään, nopeuttaan ja päättäväisyyttään.

Seurakaveri sparraa Tokiossa

Potkonen tietää, että kehässä voi pakoilla, mutta siellä ei voi piileksiä. Pakoilusta ei ollut tietoakaan kesä-heinäkuussa, kun Potkonen hyökkäsi pelkäämättä ja perääntymättä Italian-leirillä. Siellä hän sai reilun kahden viikon ajan kelpo eriä ja hyvää sparria usean eri maan nyrkkeilijöiltä. Harjoitusvastustajat ottelivat toisiinsa nähden hyvin eri tavalla.

– Otteluharjoitukset Italiassa olivat fyysisesti kovia ja laadukkaita, ja pystyimme keskittymään treeneihin ilman häiriötekijöitä, Potkosen henkilökohtainen valmentaja Maarit Teuronen selvittää.

Teurosen lisäksi Tokioon lähtee valmentajaksi Potkosen seuran Tampereen Voimailuseuran rutinoitunut päävalmentaja Askar Sarsenbajev. Potkosen sparrariksi matkaa TVS:n nopealiikkeinen Lassi Rissanen.

Oma vedenkeitin mukaan

Matkaseura on tuttua, ja matkalaukkuunsa Potkonen pakkaa urheiluvarusteiden lisäksi monipuolisen kirjon tavaraa.

– Oman vedenkeittimeni otan mukaan, ja Tokioon vien myös puurot, kahvit, purkat ja vitamiinit. Mukana kulkee myös äänikirjoja, Potkonen selvittää.

Ennen Tokioon siirtymistä Potkonen treenaa ja totuttelee aikaeroon japanilaisessa Sagan kaupungissa, väestöltään Tampereen kokoisessa ihmiskeskittymässä.

Potkonen on ollut kauan urheiluyleisön kiikarissa nyrkkeilijänä. Samassa yhteydessä usein unohtuu, että hän aloitti nyrkkeilyn vasta 28-vuotiaana, vuonna 2008. Urheilija Potkonen oli tosin jo hyvin nuorena. Hänen lajejaan olivat aiemmin koripallo, lentopallo, jääkiekko ja yleisurheilu.