Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Sulkapalloilija Kalle Koljonen lupaa hymyillä kentällä, kohtaa Tokion olympialaisissa muun muassa tanskalaistähti Viktor Axelsenin

Sulkapalloilija Kalle Koljonen tunnetaan sanavalmiina urheilijana, joka ei halua olla kentällä haudanvakavana. Tiukoista tilanteista hän nauttii.

– Pelaaminen sujuu paremmin, kun on pieni pilke silmäkulmassa, ei purista mailaa liikaa eikä näytä suorituksen aikana kuin olisi hautajaisissa. Tiukoissa tilanteissa hymyileminen saattaa myös hämmentää vastustajia, Koljonen sanoo.

Koljonen, 27, on tiukassa paikassa Suomen aikaa varhain maanantaina, kun hän aloittaa urakkansa Tokion olympialaisten miesten kaksinpelissä. Maailmanlistalla sijalla 70 oleva Koljonen kohtaa Itävallan Luka Wraberin, jota vastaan suomalaispelaajalla on hyvät mahdollisuudet voittoon.

– Tavoitteena on voittaa itävaltalainen selkeällä pelillä, Koljonen sanoo ja kertoo harjoitusten sujuneen hyvin.

Keskiviikkona vastus kovenee huomattavasti, sillä Koljonen kohtaa maailmanlistalla toisena olevan Viktor Axelsenin. Vain voittaja etenee kolmen pelaajan lohkosta jatkoon.

EM-mitali toi työrauhan

Tanskalainen Axelsen voitti aiemmin tänä vuonna Koljosen EM-kisojen välierissä. EM-pronssi nosti Koljosen itseluottamusta entisestään.

– Ennen EM-mitalia ei ollut tullut konkreettista tulosta, vaikka treenasin hyvin. Se (EM-mitali) tuo työrauhan. Tiukat tilanteet ovat huipulla paljon kiinni henkisestä puolesta.

Axelsenin heikko kohta saattaa löytyä korvien välistä.

– Hän on tunnettu siitä, että jos kaikki ei mene kohdilleen, helppoja virheitä alkaa tulla. Jos hän pääsee flow-tilaan, hän on aivan omalla tasollaan. Axelsen on kaikilla osa-alueilla todella hyvä. Noin kaksimetriseksi äijäksi hän on hyvin atleettinen ja liikkuva, urheilijan perikuva.

Axelsen pelaa menestyspaineet niskassaan.

– Olen häntä vastaan altavastaaja, mutta on hienoa olla tällaisella areenalla altavastaaja. Tanskalaiset odottavat häneltä olympiakultaa. Jos ne paineet pääsevät hänen päänsä sisään, se saattaa vaikuttaa aika paljon valmiuteen, Koljonen sanoo.

Olympialaisten peliareenaa Koljonen luonnehtii "hitaaksi".

– Toisen hyökkäyslyöntejä on helpompi palautella, kun pallo ei mene niin nopeasti. Hitauteen vaikuttaa paljon, miten kosteaa hallissa on ja millä tasolla olemme meren pinnasta. Hitaat hallit sopivat minulle, Koljonen kertoo.

Koljonen jatkaa suomalaisperinteitä

Koljonen jatkaa suomalaisten pitkää ketjua olympialaisten sulkapallossa. Suomella on ollut aina vähintään yksi sulkapalloilija olympialaisissa siitä lähtien, kun laji tuli viralliseen kisaohjelmaan 1992.

– Minulle merkitsee tosi paljon, että pystyn jatkamaan perinnettä. On suuri kunnioitus kaikkia olympialaisissa olleita suomalaispelaajia kohtaan, Koljonen sanoo.

Koljonen mainitsee esikuvakseen kiinalaisen Lin Danin, joka voitti olympiakultaa 2008 ja 2012.

– Hän on vasenkätinen, ja niin olen minäkin. Nuorempana tuli seurattua tosi paljon hänen pelejään.

Koljosen ura ei ole ollut suoraviivaista etenemistä kohti kansainvälistä huippua.

– Kaksikymppiseksi asti olin vähän laiskempi treenaaja enkä niin ammattimainen. Nykyään on ihan erilaista toimintaa kuin nuorempana.