Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wilma Murto tykkää seiväskisan karsinnan korotuksista – pidemmät seipäät ja parantunut vauhdinjuoksu ovat heittäneet Elina Lampelan ennätyskorkeuksiin

Seiväshypyn nuorten ME-nainen Wilma Murto on saanut monta asiaa kohdilleen olympiakaudella. Harjoitukset ovat sujuneet hyvin hallikisoista lähtien, juhannuksen jälkeen hän on tehnyt kilpailuissa tasaisen hyvää tulosta, ja viimeistelyleiri Japanin Sagassa oli laadukas.

Murto, 23, lähtee maanantai-illan karsintaan selkeällä suunnitelmalla. Karsintaraja on 470 ja karsinnan korotukset ovat 425–440–455–465–470.

– Korotukset ovat aika lailla kuin minulle tehdyt. Hyppään kaikki korkeudet ja tavoittelen mahdollisimman puhdasta sarjaa, Murto kaavaili lauantain mediatilaisuudessa.

– En ole nyt 470:ntä hypännyt, mutta se tuntuu mahdolliselta. Eli karsinnassa ei vaadita mitään, mihin en pystyisi.

Murto hyppäsi talvella hallikisoissa 2016 nuorten maailmanennätyksen 471. Ulkoradoilla hän ei ole kyennyt samaan, mutta juhannuksen jälkeen hän on hypännyt kolmessa peräkkäisessä kilpailussa uransa parhaat ulkoratatulokset 461, 462 ja 461.

– Tosi kiva lähteä kisaan. Olen saanut varmoja 460:n ylityksiä ja tulostaso on tasaisesti siinä, joten piikkipäivä on enemmän kuin 460, Murto totesi.

– Minulla on hyvä luotto kapasiteettiini.

Hyvä tekniikkaharjoitus

Itseluottamus vahvistui viimeistelyleirillä.

– Pystyin tekemään laadukkaita harjoituksia kuten toivoin. Oli hyvät valmistavat kilpailut, ja treenit ovat menneet kuten pitää, joten valmistautuminen on mennyt nappiin, Murto vahvisti.

Murto kertoi, että seiväshypyssä varsinkin viimeinen tekniikkaharjoitus ennen tärkeää kilpailua on itseluottamuksen kannalta arvokas. Nyt sen merkitys korostui, koska edellisestä Englannin Gatesheadissa järjestetystä Timanttiliigan kilpailusta on hurahtanut yli kaksi viikkoa.

Kilpailun ja tekniikkaharjoituksen välissä Murto ei hypännyt lainkaan.

– Tekniikkatreenit ovat tosi tärkeitä. Joskus niitä jännittää ennen isoja kisoja, mutta nyt tehtiin tosi hyvä treeni. Sagassa oli tosi hyvät olosuhteet, ja harjoitus vain pönkitti itseluottamusta maanantaille.

Pidempi vauhti toimii

Ennen Gatesheadin kilpailua Murto siirtyi harjoituksissa 14 vauhtiaskeleesta 16:een ja käytti lisättyä askelparia yhden harjoituksen tuntumalla myös kisahypyissä.

– Se on toiminut loistavasti, Murto kertoi.

Murto sai testissä rytmistä kiinni, ja nopeusreservi riitti siihen, että vauhti jatkui kuopalle asti.

– Tulin sen kanssa sinuiksi saman tien, ja minulla on siitä tosi luottavainen fiilis. Saan siitä pienen lisän vauhtiin ja tuloskapasiteettiin, Murto tarkensi.

Loppukilpailupaikka tuskin edellyttää 470:n ylitystä. Murto uskoo, että hyppääjät saadaan karsituksi 12:een ennen sitä.

– Veikkaan, että 465 ekalla yrityksellä on aika varma. Voi olla, että jopa 455 puhtaalla sarjalla riittää finaaliin.

Sagan-leirin harjoitukset korjasivat Lampelan itseluottamuksen

Seiväshyppääjä Elina Lampelan harjoitusten teema on ollut viime viikkoina "vähän mutta laadukkaasti". Mieliala notkahti, kun hän jäi viimeisessä kilpailussaan ennen olympiamatkaa 435:een, mutta sen jälkeen hän on tehnyt onnistuneita, itseluottamusta pönkittäviä harjoituksia.

– Sagan leiri meni tosi hyvin. Ei treenattu hirveän paljon, mutta oikeastaan kaikki treenit menivät tosi hyvin. Varsinkin hyppytreeni nosti itseluottamusta, Lampela kertoi lauantain mediatilaisuudessa Tokiossa.

– Siinä sai vähän isompia seipäitä ja korkeampaa otetta. Kisakylässä juoksin vielä vetoja ja nekin kulkivat hyvin.

Vauhdinjuoksu ja maastalähtö ovat Lampelan hypyn avaintekijät.

– Kaikki on hyvin, kun juoksun saa kulkemaan. Uskon, että hyvin menee, jos sen lisäksi karsinnassa tai ainakin harjoitushypyissä muistaisin maastalähtöön liittyviä ja muita pieniä juttuja, Lampela jatkoi.

Pidempiin seipäisiin

Rauli Pudaksen valmentama Lampela on nopeammassa kunnossa kuin koskaan ja muutenkin "ennätyskunnossa, teknisesti ja fyysisesti". Sen ansiosta hän kykenee hyppäämään pidemmillä seipäillä.

– Niillä mennään. Olen päässyt niiden kanssa sinuiksi, Lampela kertoi.

– Keväällä tuntui alussa, että on vaikea päästä hyppyyn mukaan, kun pidemmissä seipäissä on vähän eri rytmi kuin lyhemmissä.

Olympialaisissa karsintaraja on 470 ja karsinnan korotukset 425–440–455–465–470. Finaalipaikka edellyttäisi 453 hypänneeltä Lampelalta varmasti uutta ennätystä.

Seiväsvalmentaja Jarno Koivunen arvioi, ettei karsinnasta sentään löydy 12:ta 470:n ylittäjää.

– Luulen, että 465 riittää varmasti finaaliin. Kelistä riippuen jopa 455 puhtaalla pelillä voi tuoda loppukilpailupaikan, kuten Rion kisoissa 2016, Koivunen ennusti.

Kisakylän ruokala yllätti

Lampelan on helppo asennoitua tilanteeseen. Hän tavoittelee huippuonnistumista kuten missä tahansa kilpailussa karsintarajaa ajattelematta.

– Tavoite on hypätä ennätys. Olen yrittänyt valmistautua kisoihin mahdollisimman hyvin ja olla myös henkisesti valmis, Lampela korosti.

Tokion kisakylässä ajatus tahtoi silti karkailla ensi päivinä ympäristöön.

– Vau. En osannut kuvitella, että se on ihan tällaista, Lampela kuvasi ensimmäistä reaktiotaan.

– Ruokala on ihan jäätävä, kun koko ajan törmäilee huippustaroihin, joita olen katsellut tv:stä. Nyt sitä on vähän rauhoittunut, kun täällä on ollut pari päivää.

Seiväskarsinta hypätään maanantaina kello 13.20 Suomen aikaa.