Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miralla on nyt aika määrätietoinen meininki

Nyrkkeilijä Mira Potkonen varmisti tiistaina toisen peräkkäisen olympiamitalinsa. Tamperelaisnyrkkeilijän ja valmentaja Maarit Teurosen elkeistä ja olemuksesta paistoi Tokion Kokugikan-sumoareenalla kunnianhimo, jota pronssi ei kuitenkaan tyydytä. Molemmat haluavat päättää Potkosen uran vasta sunnuntaina Tokion olympialaisten loppuottelussa.

– Aina on hyvä fiilis, kun tällaisissa kisoissa pääsee jatkoon. Mutta emme ole vielä tyytyväisiä, Teuronen vahvisti kaksikon tunnot.

Potkonen jatkoi Tokiossa aiemmista ottelupäivistään tuttua niukan viestinnän linjaa.

– Tosi hyvä matsi. Huippufiilis lähteä eteenpäin, Potkonen huikkasi suomalaismedialle ja kiirehti eteenpäin.

Ensimmäinen peräkkäisten kisojen mitalinainen

Suomen olympiahistoria tuntee 37 urheilijaa, jotka ovat pystyneet voittamaan mitalin kaksissa peräkkäisissä kesäolympialaisissa. Potkonen on listan ensimmäinen nainen, kertoo Olympiakomitea tiedotteessaan.

Peräkkäisten kisojen edellinen suomalainen kesäkisamitalisti on painija Marko Yli-Hannuksela, joka oli pronssilla Sydneyssä vuonna 2000 ja hopealla Ateenassa 2004. Tokiossa Yli-Hannuksela on päävalmentajan roolissa.

Potkosen mitalin tekee historialliseksi myös urheilijan ikä. Potkonen ottelee Tokiossa yliajalla, sillä olympianyrkkeilyssä yläikäraja on 40 vuotta. Potkonen täyttää marraskuussa 41, mutta pääsi erikoisluvalla Tokioon, kun kisat siirtyivät vuodella. Niinpä hän on ilman muuta lajinsa vanhin olympiamitalisti.

– Mitalitaso kertoo, että olemme tehneet oikeita asioita, ja Mira on välttynyt suuremmilta loukkaantumisilta, Teuronen arvioi ja kiitteli kaksikon tukijoukkoja.

Ferreira esiintyi mestarin elkein

Finaalipaikka 60-kiloisten sarjassa ratkeaa torstaina aamulla Suomen aikaa. Jos Potkonen voittaa, hän saavuttaa vähintään hopeaa. Jos hän taipuu tappioon, mitalin väri on välierien häviäjille jaettava pronssinen.

Potkonen kohtaa torstaina kello 8.15 alkavassa välierässä brasilialaisen Beatriz Ferreiran, joka selvitti puolivälieränsä kaikin tuomariäänin. Ferreira, 28, on vuoden 2019 maailmanmestari, joka esiintyi tiistaina kehässä mestarin elkein.

– Hän on äärettömän kova vastustaja, mutta kyllä me siihenkin pyrimme löytämään aseet, Teuronen arvioi.

Potkonen on voittanut Ferreiran kahdesti vuonna 2018. Ferreira on ollut parempi kerran, kaksikon helmikuisessa kohtaamisessa Sofiassa.

– Siinä ottelussa brasilialainen oli kuskin paikalla, ja Mira oli kyydissä, Teuronen myönsi.

Brasilialaisiskijä kertoi haastattelualueella tulkin mukaan, että hän odottaa Potkosen tulevan välierään revanssihengessä. Teurosen mielestä Potkosella on nyt niin määrätietoinen meininki, ettei helmikuun ottelua ja elokuun alun olympiakamppailua voi verrata toisiinsa.

Varoitettu Potkonen piti malttinsa

Tiistaina Potkonen joutui tyytymään 3–2-hajaäänituomioon puolivälierässään Turkin Esra Yildiziä vastaan. Turkkilainen on 24-vuotiaana vasta uransa alkutaipaleella, ja hänen ottelukortissaan on 32 ottelua Potkosen 271:een verrattuna. Kokemus siis kaatoi nuoruuden.

Potkonen sai kolmannessa erässä kehätuomarilta varoituksen, mutta se ei muuttanut ottelun kulkua.

– Tuntui, että ottelu oli silti hanskassa, kun Mira pystyi pitämään maltin, Teuronen kommentoi.

Riossa Potkosen pronssi oli Suomen ainoa mitali. Tokiossa ennen Potkosta mitaleille ehti jo pronssia uinut Matti Mattsson.