Vilma Nissinen kehuu vuolaasti harjoituskumppaniaan – Krista Pärmäkoski on tukenut esimerkillään ja neuvoillaan nuoren A-maajoukkuehiihtäjän valmistautumista Pekingin olympialaisiin

Maastohiihtäjä Vilma Nissinen on valmistautunut alkavaan olympiatalveen viime talven kokemuksista viisastuneena ja Krista Pärmäkosken tuella. Kaksikko on harjoitellut kesän harjoituskaudella paljon yhdessä, ja Nissinen kiittelee säästelemättä kokeneemman kilpakumppaninsa tukea.

– Pitää levätä, Nissinen tiivisti viime kauden opetukset kahteen sanaan Hiihtoliiton Helsingissä järjestämässä tilaisuudessa.

Yhteisissä harjoituksissa ja yhteisillä leireillä Pärmäkoski on auttanut 23-vuotiasta Nissistä juuri harjoituskuormituksen hallinnassa.

– Neljä kuukautta tehty hommia. Aika paljon tullut leireiltyä. Korkealla on oltu yhteensä viisi viikkoa, Nissinen kertoi kesäkauden harjoittelustaan.

– Olen leireillyt ja harjoitellut paljon juuri Kristan kanssa. Yhteisiä treenipäiviä on kertynyt tosi mukavasti.

Pärmäkosken vinkit ovat olleet erityisen arvokkaita korkean paikan harjoittelussa.

– Vierellä on ollut kokenut urheilija, joka vähän toppuuttelee. Krista on tarpeen mukaan hiljentänyt vauhtia ja kannustanut vaikka tekemään jonkin harjoituksen lyhennettynä, etten ole ihan innostunut liikaa.

Synkronoitu rytmi

Elokuun lopulla Italian alpeilla Passo di Lavazessa kaksikko naureskeli, miten hyvin he ovat oppineet tuntemaan toisensa. Yhteisissä harjoituksissa Pärmäkoski esimerkiksi kykenee päättelemään omasta sykkeestään myös Nissisen sykkeet.

– Jos hänellä on syke vaikka 130, hän tietää, mikä on minun sykkeeni ja toteaa, että "mennään hiljempaa", Nissinen kertoi.

Kilpakumppanilta saadut käytännön ohjeet on ollut helppo ottaa vastaan, kun Nissinen on seurannut harjoituksissa Pärmäkosken huolellisuutta.

– Krista on kokenut ja tosi tarkka, Nissinen ihasteli.

– Koen, että olen saanut eniten juuri siitä, että Krista on ottanut huomioon myös minun tilanteeni. Häntä kiinnostaa, mitä minä teen ja miten minulla menee.

Nissinen kokee, että Pärmäkosken kanssa aloitettu yhteisharjoittelu on avannut hänelle suorimman mahdollisen väylän pyrkiä huipulle. Vaihtoehtona olisi edetä opiskellen ja kokeilemalla.

– Minusta tämä on tehokkain keino. Siinä on mallina maailman huippu ja pystyt koko ajan näkemään, mitä se toinen tekee ja miten reagoi. Tämä on paras tapa oppia, kun toimii sen toisen ihmisen kanssa koko ajan.

Samalla Nissinen on huomannut, että näin tiiviille yhteistyölle on yksi tärkeä onnistumisen edellytys.

– Olemme samalla ystävystyneet. Vaatii ystävyyssuhteen, että homma toimii.

Tarkkana leirien päätteeksi

Helmikuussa järjestettävissä Pekingin olympialaisissa hiihdetään korkealla. Harjoituskaudella on keskitytty juuri sen takia korkean paikan harjoitteluun.

Kesäkuun leiri Italian Livignossa tuntui vielä vaikealta, mutta elokuun leirillä Nissinen huomasi jo selvän eron korkeaan ilmanalaan sopeutumisessa.

– Harjoittelu korkealla on kuormittavampaa. Kuormituksen hallinta ja palautuminen on tosi tarkkaa varsinkin leirin alussa ja leiriltä paluun jälkeen, Nissinen korosti.

– Kun leiriltä tullaan alas, pitää muistaa, että myös paluu merenpinnan tasolle vaatii kropalta sopeutumista. Siihen kun lisää leirin kuormituksen ja matkustukset, kyse on aika isosta paketista, joka pitää purkaa.

Haastatteluhetkellä Nissisellä oli juuri menossa hankalin paluun jälkeinen päivä. Kokonaisuus on silti ollut erittäin rohkaiseva.

– Uskon, että tulee hyvä syksy, kunhan palaudun ensin tästä leiristä, Nissinen ennakoi.

Heti tulosta pöytään

Pekingin olympialaiset on luonnollisesti Nissisen päätavoite ensi vuonna. Viime talvena hän toipui äärihankalasta kauden alusta MM-edustajaksi ja hiihti Oberstdorfin kisoissa yhdistelmäkilpailussa sijalle 22 ja 30 kilometrillä sijalle 29.

Ne olivat hienoja sijoituksia alkukauden sairastelun ja palautumisvaikeuksien jälkeen.

– Viime vuosi lähti huonosti käyntiin, mutta saatiin tosi hienosti se kelkka kääntymään. Se antoi uskoa, kun pystyin nousemaan niin huonosta tilanteesta MM-kisoihin ja hiihdin siellä kauden ja varmasti myös uran parasta vauhtia, Nissinen totesi.

Olympiakautta Nissinen lähtee silti rakentamaan nöyrästi ja varovaisin tavoittein.

– Edessä on iso haaste, kun minulla on ensimmäinen mahdollisuus päästä olympialaisiin, Nissinen pohti tulevaa kilpailukautta.

– Olen tehnyt kaiken niin, että pääsisin kisoihin, mutta pitää lyödä tulosta heti pöytään. Veikkaan, että olen alkukaudesta asti tulos tai ulos -tilanteessa.

Nissinen laittaa itsensä ahtaalle, mutta taitaa myös nauttia siitä.

– Olen parhaimmillani, kun minut laitetaan selkä seinää vastaan. Tarvitsen ison tavoitteen, jotta sytyn tähän hommaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka