KooKoon ja Leijonien Kari Lehtonen on huolissaan siitä, että ulkomaalaismaalivahdit miehittävät liigakaukalot – "Antaa KHL-junan mennä menojaan"

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus KooKoon kanssa antaa maalivahtivalmentaja Kari Lehtoselle turvallisuuden tunteen. Menossa on jo kuudes kausi.

KooKoon maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen jutteli joukkueensa maalivahdin Oskari Setäsen kanssa ennen KalPa-liigaottelun alkua Kuopiossa viime keskiviikkona. Tuire Punkki

Kari Viljakainen

Jääkiekkomaajoukkueen aitiossa on viime vuosina nähty parrakas, rauhallisen oloinen valmentaja. Hän voi kiinnittää seuraajan huomion myös aggressiivisella purukumin jauhamisella – kuten valmentajalegenda Pentti Matikainen teki aikoinaan.

Liigajäillä nykyään KooKoossa toimiva Kari Lehtonen, 55, on kulkenut huipulle pitkän tien.

Ulkomaat eivät ole kuitenkaan houkutelleet, ja kotimaan haasteet ovat olleet ainakin toistaiseksi riittävät.

‒ Montakin mahdollisuutta on ollut. KHL:n yhdet paperit taitavat olla kotona allekirjoittamatta ja toisessa Tšeljabinskin Traktorin sopimuksessa on nimikin alla, mutta laskin tarkkaan hyötysuhteita.

‒ Tili olisi ollut kohdallaan, mutta mieluummin pitkä ja kapea ura kuin lyhyt ja leveä. Karri Kivi houkutteli viimeksi mukaan, mutta agentti ei osannut oikein vastata kysymyksiin. Irtisanomissuoja ja palkanmaksu eivät tuntuneet olevan ihan varmalla pohjalla.

‒ Antaa KHL-junan mennä menojaan. Eri maajoukkueet ovat olleet omissa ajatuksissani ne kruununjalokivet, jotka ovat antaneet paljon, kertoo neljättä vuotta miesten A-maajoukkueessa mukana oleva Lehtonen.

Tili olisi ollut kohdallaan, mutta mieluummin pitkä ja kapea ura kuin lyhyt ja leveä.

Kari Lehtonen
Kari Lehtonen myöntää Suomen maalivahtien tason laskun huippuvuosista. Tuire Punkki

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus KooKoon kanssa antaa Lehtoselle turvallisuuden tunteen. Menossa on jo kuudes kausi.

‒ Käymme Jukka Jalosen kanssa samalla aaltopituudella. Aika pitkälle sekä maajoukkueessa että KooKoossa päätän pelaavan maalivahdin. Päävalmentajalla on toki aina veto-oikeus.

‒ Samoin on tilanne yleensä maalivahdin vaihtotilanteessa, näkemykseni harvoin muuttuu. Osallistun enemmän peliin alivoimatilanteissa, muutenkin kuin maalivahdin silmikon kautta, Lehtonen kertoo.

Lieksan Hurtista 1990-luvun puolivälistä kunnolla alkanut valmennustyö on tuonut monelle maalivahdille avun myös maailman huipputorjujien joukkoon. Kirkkaimpiin nimiin ovat kuuluneet Juuse Saros, Eero Kilpeläinen, Jussi Rynnäs, Antti Raanta ja Mika Järvinen.

Kari Lehtonen työskentelee KooKoossa jo kuudetta kauttaan. Arkistokuva toissa kaudelta. Jussi Lopperi

Suomen maalivahtien tason laskun huippuvuosista Lehtonen myöntää.

‒ Pikku kuoppahan siinä on, kun vertaa vaikka kymmenisen vuotta taaksepäin. Meillä ei enää ole piikkipaikoilla NHL:ssä tungosta. Kyllähän me tuotamme SM-liigaan, Mestikseen ja ulkomaan muihin sarjoihin edelleen laatumolareita.

‒ Huolestuttavaa on nuorien ulkolaisten invaasio liigaan. Joukkueissa on oikeasti vain yksi pelipaikka. Peli kehittää, ei luukkuvahtina oleminen. Myös juniorisarjoissa on ulkolaisia, toki hyviä maalivahdin alkuja. Sen kelkan haluaisin kääntää. Onhan meillä KooKoossakin tshekkialkuperää oleva tuleva tähti Nick Malik.

Miten valmennusmetodisi ovat vuosien vieriessä muuttuneet?

‒ Vuodet tuovat rauhallisuutta. Nuorena olin innokas ja kaikki piti saada toimimaan heti. Nopeasti huomasi, että ei se ihan noin mene. Maalivahtipeli on muuttunut koko pelin myötä. Sijoittumisen passivoittaminen on ollut yksi iso muutos.

‒ Varsinkaan alivoimapelissä ei niin paljon enää haasteta pelaajia. Uhkat ovat usein muualla kuin kiekollisessa pelaajassa, kuten syöttölinjoissa, Lehtonen analysoi.

‒ Pääideologia on ollut viime vuosina aggressiivinen liikkuminen maalivahdin alueella, eikä lähdetä sieltä höntyilemään.

Henkisen valmennuksen merkitys on monesti suuri maalivahdin onnistumisissa.

‒ Yksilövalmentajana joukkuelajissa joutuu huomioimaan myös henkistä puolta. Suhde valmennettavaan on aika intiimi. Ne ovat ihan omia juttujaan, kun murheita ja jännitystiloja puretaan monelta suunnalta.

Hän

Kari Lehtonen

Syntymäpaikka: Hämeenlinna.

Asuinpaikat: Kouvola ja Hämeenlinna.

Ikä: 55.

Perhe: Vaimo ja kaksi aikuista lasta.

Seurat: Hurtat, Jokipojat, HPK, Ässät, KooKoo, Stavanger Vikings.

Saavutuksia: MM-kulta 2019, MM-hopea 2021 ja 20-vuotiaiden MM-kulta 2016.

Harrastuksia: Golf, avantouinti, kävely ja pyöräily.

Valmentanut lukuisia maalivahteja maailman eliittiin.

Eri maajoukkueiden mukana vuodesta 2002.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka