KOK julkaisi uudistetut ohjeet sukupuoleen perustuvista sarjoista – transnaisten testosteroniraja ei ole enää mukana

KOK:n ohjeet transnaisten testosteronirajoista nousivat keskustelun kohteeksi Tokion olympialaisissa, joissa kilpaili sukupuolensa korjannut painonnostaja Laurel Hubbard. AFP / LEHTIKUVA

STT

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on julkistanut uudistetut ohjeensa osallistumisoikeudesta sukupuoleen perustuvissa sarjoissa. Uusissa ohjeissa ei enää ole vuonna 2015 julkaistujen aiempien sääntöjen vaatimusta, jonka mukaan transnaiset voivat osallistua naisten sarjaan alentamalla testosteroniarvojaan vähintään vuoden ajan ennen kilpailemista.

KOK:n ohje ei ole juridisesti sitova, vaan kansainväliset lajiliitot soveltavat sitä. Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics ilmoitti BBC:n mukaan, ettei se näe syytä muuttaa nykyisiä sääntöjään.

WA muistutti, että sen sääntö on pitänyt Urheilun kansainvälisessä välitystuomioistuimessa CASissa. Yleisurheilussa testosteroniraja koskee kromosomipoikkeaman ja korkean testosteronitason omaavia naisten sarjan kilpailijoita 400 metrin ja mailin välisillä juoksumatkoilla. WA:n testosteroniraja on ollut viisi nanomoolia litrassa verta, kun taas transnaisten testosteroniraja on ollut kymmenen nanomoolia litrassa.

KOK:n ohjeet nousivat julkisen keskustelun kohteeksi Tokion olympialaisissa, joissa kilpaili olympiahistorian tiettävästi ensimmäinen transsukupuolinen nainen sukupuolen korjauksen jälkeen. Hän oli uusiseelantilainen painonnostaja Laurel Hubbard.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka