Kytösahon paukut jäivät piippuun – maajoukkueen ykköshyppääjä jäi Rukalla pisteittä, kun tekniikkavirhe söi tehot ponnistuksesta

Mäkihyppääjä Niko Kytösaho oli aavistuksen ärtyisä Rukan 20. talvikisojen päätteeksi. Toiveikkaana viikonlopun kahteen maailmancupiin lähtenyt Kytösaho jäi molemmissa kilpailuissa pisteittä.

Kytösaho aloitti kauden sivuamalla Venäjän Nizhni Tagilissa uransa parasta maailmancupin sijoitusta, mutta sen jälkeen hän on karsiutunut joka kerta toiselta kilpailukierrokselta. Koossa on neljästä kilpailusta sijat 18, 39, 36 ja 35.

– Aika samanlaista kuin lauantain kilpailussa. Hyppy ei hirveästi yön aikana kehittynyt, Kytösaho tuhahti sunnuntain hyppynsä jälkeen.

Kytösaho pääsi HS142-mäestä 127,5 metriin. Hypyn metrejä verotti tekniikkaongelma.

– Ponnistuksessa ensimmäinen liike on myöhässä. Ylävartalon liikettä pitää sen takia nopeuttaa, eivätkä jalat ehdi työntää ponnistusta tehokkaasti keulaa vasten, Kytösaho kertoi ajoitusongelmastaan.

– Se on pieni juttu, mutta hyppyyn tulee heti kymmenen metriä lisää, kun sen saa korjattua.

Kytösahon mielestä ongelma voi korjaantua hetkessä.

– En ole huolissani, koska ongelmaa ei ole kuin kilpailuhypyissä. Kaikki vapaat harjoitukset ovat sujuneet hyvin, Kytösaho jatkoi.

Rukan kisan voitti Slovenian Anze Lanisek, joka piti toisella kierroksella Saksan Karl Geigerin ja Markus Eisenbichlerin takanaan ja juhli uransa ensimmäistä maailmancupin kisavoittoa. Lanisek hyppäsi kisan avauskierroksella 147 metrin hirmuhypyn.

Aalto keskittyy harjoitteluun

Maajoukkueen viime vuosien kärkihyppääjä Antti Aalto pääsi sunnuntaina ensi kertaa karsinnasta maailmancupin kilpailuun, mutta se typistyi yhteen hyppyyn. Aalto oli kilpailussa 47:s vaisulla 110 metrin hypyllä.

Se vahvisti Aallon jatkosuunnitelmat.

– Jään kilpailutauolle. Tiedän, mistä hyppy kiikastaa, enkä sikäli ole huolissani, Aalto kertoi.

– Kesän harjoituskaudella minulla oli hyviä hyppyjä, mutta nyt paino putoaa kaarteessa taakse, eikä siitä asennosta pysty ponnistamaan kunnolla.

Aalto arveli, että hän jää kilpailukiertueelta sivuun pariksi viikoksi.

– Varmaan pari seuraavaa viikonloppua jää väliin. Menen ensin Kuopioon lepäämään ja palaan sitten tänne pohjoiseen harjoittelemaan, Aalto suunnitteli.

Kovat geimit suomalaisille

Suomen muut mäkimiehet eivät selvinneet viikonvaihteen karsinnoista kilpailuihin.

– Oli meille liian kovat geimit vielä tässä vaiheessa. Taso oli tosi kova, päävalmentaja Janne Väätäinen sanoi joukkueen kokonaisuudesta.

Suomalaiset ovat olleet Rukan vaativassa mäessä vuosia vaikeuksissa. Tuoreimmat onnistumiset ovat edellisten sukupolvien hyppääjiltä, mutta Väätäinen ei vetäytynyt faktan taakse vaan tunnusti kokonaisuuden kaikille pettymykseksi.

Kytösaho jatkaa maailmancupia, ja häneltä päävalmentaja odottaa vähitellen parempaa.

– Niko on valmis kilpailemaan ja sitä hänen täytyy nyt opetella, Väätäinen arvioi maajoukkueen tämänhetkistä kärkimiestä.

– Niko ei epäonnistunut täällä. Hän hyppäsi sunnuntain kilpailussa viikonlopun parhaan hyppynsä ja kunnon onnistuminen oli lähellä, mutta tässä kilpailussa se ei vielä riittänyt.

Väätäinen arveli, että Aalto palaa maailmancupiin Kytösahon seuraksi viimeistään mäkiviikolla.

– Antti tulee takaisin kisoihin, kun on valmis, Väätäinen sanoi.

– Hänen pitää saada kiinni osaamisestaan. Kisoista se ei löydy, joten hänen kannattaa jäädä Suomeen harjoittelemaan.

Mäkihypyn maailmancup jatkuu 5. joulukuuta Puolan Wislassa.

Mainos: Punos Mobile

Mainos: Punos Mobile

Koodarin koti on Kouvolassa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka