Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiihtäjät vain hipaisevat Suomen kamaraa – olympiajoukkueen leiriryhmä viettää yön lentokenttähotellissa ennen keskiviikon lentoa Pekingin talvikisoihin

Olympiaurheilijoilla, valmentajilla ja kisajoukkueen muilla toimijoilla on korona-aikana ylimääräinen huoli terveydestä. Vuosien ja viime kuukausien valmistelut menettävät merkityksensä, jos virus onnistuu pujahtamaan viime hetkellä joukkueeseen.

Maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoo, millaisesta tasapainottelusta koronaturvallisuuden varjelussa on kyse. Kaikessa pitää olla huolellinen, mutta siten, että urheilijat voivat keskittyä pääasiaan, harjoitteluun ja kilpailuihin.

– Kaikki on tehty, mitä voidaan. Ja ratkaisut on yritetty tehdä niin, että urheilijoilla olisi luottavainen mieli. Täytyy säilyttää rento fiilis, Pasanen kertoo.

– Urheilijat eivät saa murehtia tilannetta liikaa. Pitää keskittyä kilpailuihin ja kääntää ajatukset pandemiasta taka-alalle.

Pasasen sanoin, urheilijoille pääasia on se, "mihin ollaan nyt menossa". Se tarkoittaa Pekingin talviolympialaisia.

Olympiahiihtäjien pääjoukko on viritellyt alkuviikkoon asti kuntoaan Seiser Almin korkean paikan leirillä Italian Dolomiiteilla. Turvatoimet olivat huolelliset.

– Kaikki oli mietitty viimeisen päälle, Pasanen vakuuttaa ja jatkaa esimerkillä.

– Ihan vielä viime tingassa vaihdoin urheilijoille matkaliput bisnesluokkaan, jotta he voivat olla koneessa väljemmin, mennä koneeseen viimeisinä ja poistua ensimmäisinä välttääkseen ryysiksen.

Rauhallinen leiripaikka

Leirillä joukkue liikkui omilla autoilla FFP2-maskeissa. Hotellissa joukkueella oli oma ruokailutila, ja urheilijat majoitettiin yhden hengen huoneisiin.

– Kaikki oli suunniteltu ainakin yhtä hyvin kuin norjalaisilla, jotka taisivat asua kahden hengen huoneissa, Pasanen jatkaa.

Rauhallisessa hotellissa ei asunut juuri muita kuin Suomen ja Norjan hiihtojoukkueet sekä ryhmä venäläisiä hiihtäjiä Aleksandr Bolshunovin johdolla.

– Tuntui turvalliselta, kun kaikki noudattivat aika samanlaista turvallisuusperiaatetta. Laduillakaan ei ollut hirveästi ihmisiä. Oli niin hiljaista, että aika rauhassa sai hiihdellä.

Joukkue viettää yön Helsingissä ja jatkaa matkaa kisoihin tilauslennolla keskiviikkona.

– Teemme siirtymisen mahdollisimman lyhyellä hypyllä, koska korkealta ei voi tulla muutamaksi päiväksi pois. Olemme matalalla vain muutamia tunteja, jottei keho ala välissä sopeutua matalalle.

Jännitys helpottaa Kiinassa

Helsingin ohjelmassa ovat varusteiden vaihto ja olympiamatkan edellyttämät toimet.

– Viranomaisille pitää täyttää aika monta lomaketta ja applikaatiota. Niitä täytellään, ja keskiviikkona kohti Kiinaa.

Päävalmentaja uskoo, että kisapaikalla joukkue on melkoisella varmuudella turvassa koronalta.

– Tärkeintä on pysyä terveenä, mutta kaikki matkustukset on suunniteltu niin hyvin kuin mahdollista yhdessä olympiakomitean kanssa, Pasanen kertoo.

– Olen aika luottavainen, kun pääsemme terveinä Kiinaan. Olemme siellä sellaisessa kuplassa, ettei ulkomaailmaa näe, ja kaikki tulevat sinne testausproseduurin läpi.

Pekingin ensimmäinen hiihtolaji, naisten 7,5+7,5 kilometrin yhdistelmäkilpailu järjestetään 5. helmikuuta.