Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmen nollapelin Olkinuora haki löylyistä lisäpuhtia Tshekkiä vastaan – "Viimeinen viikko ja viimeinen puristus"

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue palasi tänään kolmen päivän harjoitustauon jälkeen Tampereen MM-areenan jäälle. Energiaa iltapäiväjäätä varten oli tarttunut hihaan paitsi eilisestä, omaisille pyhitetystä vapaapäivästä, myös jouhevasti sujuneista kisaotteluista.

Leijonien ykkösvahdiksi turnauksessa noussut Jussi Olkinuora suuntasi eilen Tampereella Näsijärven rannalle Kaupinojan saunaan. Se on löylyhuoneena Mansessa tätä nykyä suurin piirtein yhtä tunnettu kuin Pispalassa sijaitseva legendaarinen Rajaportin sauna.

– Tosi hyvä sauna, aika lämmin. Olin ylälauteella kuitenkin, Olkinuora kehui.

Leijonien vapaapäivän ohjelma oli vapaavalintainen, mikä kuuden MM-pelin jälkeen virkisti kummasti.

– Vaihteeksi tuli vapaapäivä tarpeeseen. Kaikki (pelaajat) olivat vähän eri teillä. Sekin oli hyvä.

Pastrnak Tshekistä merkitty mies

Olkinuora on voittanut pelaamansa neljä MM-ottelua yhteismaalein 18–1. Rupeamaan mahtuu kolme nollapeliä, ottelua kohti 0,25 päästetyllä maalilla torjuntaprosentti on hulppea 98,73.

– Ollaan kollektiivisesti pelattu tosi hyvin. Helppo olla tämän joukkueen maalivahtina tällä hetkellä. Siistiä, on pystynyt nauttimaan peleistä, Olkinuora kertoi.

Huomisessa B-alkulohkon päätösottelussa Tshekkiä vastaan Leijonilla on pelissä lohkovoitto. Se toteutuu varmasti, jos Tshekki kaatuu varsinaisella peliajalla.

– Freesi olo on, viimeinen viikko ja viimeinen puristus. Tiukka peli tulee, Tshekillä on hyvä joukkue. Hyvä haaste.

Kari Jalosen valmentama Tshekki voitti Suomen kevään viimeisellä EHT-kiertueella, mutta aloitti MM-kisat tahmeasti. Tuloskurssi on kääntynyt nousuun, mistä kuuluu kiitosta kesken turnauksen tshekkijoukkueeseen liittyneelle Bostonin NHL-tähtihyökkääjälle David Pastrnakille. Hän on kahdessa MM-pelissä tehtaillut 2+3 pistettä.

Pastrnak on Olkinuorankin katsannossa jäällä merkitty mies.

– Kärkimiehet pitää ottaa aina huomioon. Ehkä vähän enemmän huolellisuutta tulee mukaan.

Harri Säteri "intoa piukassa"

Suomen päävalmentajalla Jukka Jalosella ei olisi ollut pitkä matka käydä kotipitäjässään Riihimäellä, mutta hän pysytteli vapaapäivänä Tampereella.

– Kun kisoissa ollaan, kisoissa ollaan, Jalonen veisteli.

Tämän päivän jääharjoituksissa joukkueen ilme oli virkeä.

– Hyvällä ilmeellä, hyvällä jalalla oltiin liikkeellä. Hyvä vireys, päävalmentaja arvioi.

Huomisessa Suomi–Tshekki-kohtaamisessa toteutuu odotettu päävalmentajien taisto Jalonen vs. Jalonen.

–  Aina kun huippujoukkueet ovat vastakkain, tulee kova, tasainen peli. Maalin peli todennäköisesti. Hyvin tasainen peli, Jukka Jalonen ennakoi.

Suomelle hyvä uutinen oli, että kaksi edellistä MM-ottelua kokoonpanosta pois ollut olympiaturnauksen ykkösvahti Harri Säteri torjui kiekkoja tämän päivän harjoituksissa. Valmennusjohdon mukaan "pienistä vaivoista" kärsinyt Säteri on mukana Tshekki-pelissä.

– Jos ei mitään satu. Sami Vatanen on vähän kipeä, hän joutui jättämään treenit väliin. Ei ollut koronaa, mutta tuskin hän huomenna pelaa, Jalonen kertoi.

Säteri vietti vapaapäivää perheensä kanssa kotioloissa Tampereella. Hän odottaa tämän viimeisen kisaviikon ratkaisupelejä malttamattomana.

– Intoa piukassa, on innostunut fiilis, Säteri sanoi jääharjoituksen jälkeen.

Pokka korvaa Vatasen puolustuksessa

Vatasen poissa ollessa Tshekkiä vastaan neljän puolustajaparin joukkoon palaa olympiafinaalissa Suomen avausmaalin tehnyt Ville Pokka. Hän oli MM-jäältä sivussa Britannia- ja Itävalta-peleistä sen jälkeen, kun Dallasin NHL-pakit Miro Heiskanen ja Esa Lindell liittyivät Leijoniin.

Suomen tehopuolustaja on kisoissa 2+6 pistettä rohmunnut syöttökone Mikko Lehtonen.

– En ole siihen (syöttämiseen) mitenkään keskittynyt. Olen pelannut hyvin, ja itseluottamus on korkealla. Tässä joukkueessa on ollut hyvien jätkien kanssa helppo pelata hyvin.

Joukkueessa on yhdeksän puolustajan leveydeltä runsaudenpulaa, mutta se ei hiljattain kahden vuoden sopimuksen Sveitsin liigan Zürichin kanssa tehnyttä Lehtosta haittaa.

– Olen sen suhteen positiivisilla fiiliksillä. Yhdeksän hyvää pakkia täällä, se on vaan meille hyvä, Lehtonen sanoi.