Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupista tuli kolmekymppisen Juho Toivolan unelmadebyytti – Itä kukisti Lännen pesäpallon miesten arvo-ottelussa

Itä oli neljännen kerran viime viiden kauden aikana parempi, kun pesäpalloilun perinneottelu Itä–Länsi pelattiin lauantaina Tampereen Kaupissa.

Idän voittoa kotiutuskisan kautta 2–1 (4–3, 1–3, 0–0, 2–0) todisti pilvisessä säässä 3 285 katsojaa. Voitot ovat Idän hyväksi 40–37. Tampereesta tuli 21. kaupunki tai kunta, joka on saanut isännöidä vuonna 1932 alkanutta miesten perinneottelua.

Ottelun sankari pelasi Itä–Lännen viimeksi juniorina pitkälti yli vuosikymmen sitten.

– Homma lähti aika hyvin liikenteeseen, mutta se kantoi vain avausjakson. Hyvin saatiin kotarissa käännettyä peli voitoksi, kuvaili kentän parhaana palkittu Joensuun Mailan jokerikotiuttaja Juho Toivola.

Seinäjoen Maila-Jussien kasvatti Toivola, 32, oli aikanaan junioritähti, joka pelasi kopparina kolme poikien Itä–Länttä yli vuosikymmen sitten. Tampereen miesten ottelu oli hänen ensimmäisensä miehissä. Toivola löi Idän rohkealla taktiikalla toteutetun kotiutuskisan voittojuoksun yhden käden kierrenäpynä pahasta taktisesta takaväärästä.

Konkarit onnistuivat

Varsinaiset jaksot huipentuivat jakson voittaneen joukkueen viimeiseen sisävuoroon.

Itä nousi avausjaksolla neljännen vuoroparin tasoittavalla tappiotilanteesta. Kouvolan Pallonlyöjien Matti Latvala sivalsi tasoituksen. Sotkamon Jymyn Niko Korhonen sijoitti jakson voittokotiutuksen yhden palon tilanteessa maihin kakkospuolelle.

Toisella jaksolla Lännen viimeistä tasoittavaa ei tarvittu, kun Vimpelin Vedon Elmeri Anttila puhkaisi kolmosjatkeen kahden juoksun arvoisesti kolmannen vuoroparin tasoittavalla.

Juoksuttoman supervuoroparin jälkeen ratkaisuksi muodostuivat Lännen ulkokentän kotiutuskisan lipsahdukset Toivolan ja Antti Korhosen lyhyissä kotiutuslyönneissä.

– Superissa oli paikka itselläkin lyödä voittojuoksu, mutta ei onnistunut, Anttila kuittasi.

Kenties jotain pesäpalloilun tilasta tai lajin ammattimaistumisesta kertoo se, että ottelun viiden palkitun pelaajan keski-ikä oli 33,5 vuotta. Ainoa alle kolmekymppinen palkittu oli Idälle kaksi juoksua tuonut Kempeleen Kirin Onni Määttä, 26.

Puputti tervehti tuttuja

Naisten jakauma on ollut seurojen ja pelaajienkin osalta kallellaan Lännen suuntaan pitkään. Itä–Lännen tasoeroa on kavennettu jakamalla naisten pääsarjajoukkueet tasaisesti rajaa siirtämällä. Miehissä tuorein siirto oli kolmatta pääsarjakauttaan pelaavan Mansen sijoittaminen viime kauden Idän sijaan tällä kertaa Lännen puolelle.

Pattijoen Urheilijoiden Sami Haapakoski ja Mansen Henri Puputti pelasivat 17. kertaa Itä–Lännessä. Enemmän otteluita on vain Toni Kohosella (23).

– Kymmenen vuotta sitten ei olisi varmaankaan onnistunut, mutta nyt kävin ennen peliä parinkymmenen minuutin ajan morjestamassa tuttuja vastustajan kopissa, Puputti murjaisi.