Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Murto hyppäsi kuudenneksi seiväsfinaalissa, sivusi kauden parastaan – kisan loppu silti harmitti

Wilma Murto hyppäsi uransa parhaalla arvokisatuloksella kuudenneksi Eugenen MM-kisojen seiväsfinaalissa. Hän ylitti 460 ja tipahti mitalikamppailusta seuraavassa korkeudessa 470:ssä.

Murto vaihtoi 470:ssä seivästä valikoimansa jäykimpään, tuliterään välineeseen. Toisesta yrityksestä tulikin tyypillinen uuden seipään limbo. Viimeisellään hän nousi komeasti riman päälle, mutta pudotti alas tullessaan riman kannattimilta.

– Tuli pieni osuma. Luulin jo, että rima jäi sinne, mutta alas se tuli. Ei se olisi minua paljon lopputuloksissa nostanut, mutta olisi se ollut kiva ylittää, Murto kertoi.

Mitaliaatoksin kisaa lähtenyt Murto uskoi 470:n ylitykseen ja uskoi mahdollisuuksiinsa loppuun asti.

– Uskoin, että menee 470 ja menee myös 480, jos olisin sinne asti päässyt, Murto jatkoi.

– Kaikki oli hyvin ja oli luottavainen fiilis. Tosi innoissani olisin mennyt koittamaan vielä 480:tä. Olisi voinut mennäkin.

Liian varovainen ratkaisu

Viimeisellä yrityksellään 470:stä Murto antoi puheilleen katetta. Hypyssä taisi olla korkeutta jopa 480:n ylitykseen, mutta hän teki valmentajansa Jarno Koivusen kanssa pienen virhearvion hyppytelineen sijoituksessa.

– Oli vähän riskiratkaisu vaihtaa uuteen seipääseen, mutta se oli mielestäni oikea päätös, vaikken ollut aiemmin päässyt käyttämään sitä, Murto selvitti kaksikon ratkaisuja.

– Seipään vaihdon takia siirsin samalla telineitä lähemmäksi.

Murto ja Koivunen harkitsivat, siirretäänkö telineitä viisi vai kymmenen napsua lähemmäksi.

– Otin viisi, mutta olisi pitänyt ottaa kymmenen, Murto totesi.

Viimeinen yritys todisti Murron huippukunnon ja mahdollisuudet jopa 480:een, mutta rima tuli alas ja mitalikamppailu oli pienen virhearvion takia hänen kohdaltaan ohi.

Ehkä uran korkein hyppy

Murrolla oli kilpailun jälkeen kaksijakoiset tunnelmat.

– Pitää olla tyytyväinen, kun tuli uran paras arvokisatulos. Se tuli vielä puhtaalla pelillä siihen saakka, kunnes en enää päässyt riman yli, Murto maisteli tulosta.

– Jokainen arvokisa on nyt ollut edellistä parempi ja pikkuhiljaa olen päässyt nakertamaan reittiä mitalin reunaan. Taas oli lähempänä, että pääsisin podiumin kautta kotiin.

Viimeisen yrityksen korkeutta ja niukkaa pudotusta on silti pakko tarkastella kahdesta näkökulmasta. Hyppy oli ehkä hänen uransa korkein, mutta silti pudotus.

Murto saattoi iloita hypyn korkeudesta sekä entistä jäykemmän seipään kesyttämisestä ja toisaalta harmitella pudotusta pienen virhearvion takia.

– Pikkuvitutus on ihan hyvä fiilis, pikkuvitutus on voimavara, Murto tiivisti naurahtaen hieman sekavat tunnelmansa.

Yllättävän hyvä alkukausi

Murto hyppäsi viime vuonna ennätyksensä 472. Tänä kesänä hän on kuntoutunut ällistyttävästi viime talvena sattuneen jalkaterän murtuman jäljiltä.

– Valmentajan kanssa laskimme, että ehdin kuntoon ennen elokuussa järjestettäviä Münchenin EM-kisoja. MM-kisoista ajattelimme, että lähden mukaan, jos pääsen. Mutta ei huono kisa ollut tämäkään, Murto totesi.

Nopea kuntoutuminen yllätti Murron, muttei valmentajaa.

– Kausi on mennyt paremmin kuin odotin, mutta jotakuinkin kuten Koivunen arvioi. Valmentaja tiesi tämän, mutta minä en uskonut. Hyppyvarmuus on varmaan tullut siitä, että olen monta vuotta tehnyt määrätietoisesti oikeita juttuja.

Murto on kehittynyt myös kilpailijana.

– Arvokisakentillä on ollut kivaa pari viime vuotta, eikä vain niin, että oksettaa koko ajan. Jännityksen ja kisatilanteen hallinta on kehittynyt ja nyt tiedän, mitä osaan ja tiedän sen riittävän kisoissa pitkälle, Murto selitti.

– Tänäänkin kisassa oli mukavan rauhallinen fiilis.

Murto myös kehui kilpailun kärkikolmikon. Katie Nageotte ja Sandi Morris ottivat Yhdysvalloille kaksoisvoiton tuloksella 485. Australian Nina Kennedy kuittasi pronssin tuloksella 480.

– Hyppääjät tulivat oikeaan järjestykseen, Murto todisti.

– Kärkikolmikko oli hyvä tänään.