Viivi Lehikoinen juoksi MM-välieriin 400 metrin aitajuoksussa

Viivi Lehikoinen aloitti MM-urakkansa tyylikkäästi Eugenen Hayward Fieldin kentällä. Lehikoinen otti hallitulla juoksulla jatkopaikan 400 metrin aitajuoksun alkuerissä, kun hän lasketteli erässään kolmanneksi.

Lehikoisen loppuaika 54,95 on uran toiseksi paras, vaikka hän rentoutti juoksuaan lopussa. Hänen edelleen erässä ennättivät vain Jamaikan Janieve Russell ajalla 54,52 ja Yhdysvaltain Shamier Little ajalla 54,77.

– Meni aika lailla suunnitelmien mukaan, ja pystyin lopussa vähän vielä rentouttamaan juoksua. Ei tarvinnut ainakaan puristaa liikaa. Olisi varmaan mennyt jo tänään vähän kovempaakin, Lehikoinen arveli.

Lehikoinen juoksi neljä ensimmäistä aikaa napakasti 15 askeleen aitaväleillä ja vaihtoi sitten 16 askeleeseen. Hän johti kilpailua vielä toisessa kaarteessa.

– Yritin keskittyä terävään alkukiihdytykseen ja pitkiin askeliin. Ja annoin vain mennä, Lehikoinen kertasi juoksun vaiheita.

– Kaarteessa ajattelin, että olen hyvissä asemissa. Tiesin, että pystyn taistelemaan lopussa hyvin. Viimeisen aidan jälkeen aloin katsella muita ja pystyin rentouttamaan juoksua.

Vähimmäistavoite saavutettu

Lehikoinen meni välieriin odotetusti. Loppukilpailupaikka on silti lujassa ja saattaisi vaatia häneltä välierissä jopa reilua Suomen ennätyksen parannusta.

Lehikoisen ennätys on 54,80, jonka hän juoksi kesäkuun lopussa Tukholmassa. Tuija Helanderin Suomen ennätys vuodelta 1987 on 54,62.

– Vaikea sanoa, mikä aika riittäisi finaaliin ja kuinka paljon itsellä on vara parantaa, Lehikoinen pohdiskeli.

– Kisojen vähimmäistavoite on nyt toteutunut, mutta urheilija haluaa aina parasta mahdollista. Tarkoitus on juosta välierässä mahdollisimman kovaa ja ottaa mahdollisimman hyvä sijoitus. Niistähän täällä taistellaan.

Samalla rytmillä välierään

Lehikoinen arveli, ettei hänellä ole vaikeuksia palautua perättäisten päivien kilpailuun. Taktisesti hän aikoo juosta välierän samoin kuin alkuerän.

– Ainakin valmentaja Laurent Meuwly odottaa, että menisin neljä aitaa 15:llä ja muutenkin samalla rytmityksellä, mutta olosuhteet voi vaikuttaa siihen, Lehikoinen huomautti.

– Eikä palautumisen pitäisi olla ongelma, sillä juoksen talvellakin joka päivä. Pitäisi kyllä palautua välierään.

Aitajuoksun suosikit, Hollannin Femke Bol ja Yhdysvaltalainen ME-juoksija Sydney McLaughlin olivat alkuerien nopeimmat. Bolin aika oli 53,90 ja McLaughlinin 54,95. Lehikoinen oli alkuerien aikavertailussa 11:s.

Välierät alkavat varhain torstaina kello 4.15 Suomen aikaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka