Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jere Haavisto uskoo jälleen ammattilaisuraansa MM-sarjassa – "Olin heittää hanskat tiskiin"

Moottoripyöräilyn motocrossin MM-sarja palasi Suomeen vuosien tauon jälkeen lauantaina Hyvinkäällä.

Pääluokassa MXGP:ssä kilpailee ylöjärveläinen Jere Haavisto, joka oli lopettaa uransa vuonna 2020. Nyt hän ajaa määrätietoisemmin kuin koskaan.

Haavisto panosti kansainväliseen uraansa jo teininä, kunnes iskivät vastoinkäymiset. Olkapää- ja polvivammat veivät kaudet 2018–2019. Korona sotki suunnitelmat vuonna 2020. Takana oli myös pettymyksiä ulkomaalaisiin tiimeihin.

Kaudella 2021 peliin astui aiemmin Kimi Räikkösen omistamassa MM-sarjan huipputiimissä mekaanikkona työskennellyt Petteri Silvennoinen, joka oli rakentamassa omaa tiimiä Suomeen.

Nyt 23-vuotiaana Haavisto on eturivissä hyödyntämässä Silvennoisen maailmanoppeja. Haavisto on Silve Racingin ykköskuljettaja, johtaa SM-sarjaa ylivoimaisesti ja ajaa Hyvinkäällä kauden kolmatta MXGP-luokan osakilpailuaan.

– Olin heittää hanskat tiskiin ajamisen suhteen, kunnes aloin jutella Silvennoisen kanssa. Hänen suunnitelmansa oli hyvänkuuloinen, ja toiminta onkin ollut erinomaista. Ajaminen ja kaikki tekeminen maistuu taas. Meillä molemmilla on korkeat tavoitteet, ja tiimi toimii ammattimaisesti, Haavisto kiittelee.

Tukea kotimaasta

Usein suomalaiskuljettajat ostavat paikkoja ulkomaalaisista tiimeistä, kuten Haavistokin aiemmin. Nyt hänen uraansa rakennetaan kotimaisin voimin ja puitteet ovat kohdallaan.

Osaamista on haettu myös lajin ulkopuolelta, sillä valmentajarinkiin kuuluu HPK:ssa pääasiassa pelannut jääkiekkoilija Jyrki Louhi, jonka pelinumero roikkuu jäädytettynä Hämeenlinnan jäähallin katossa.

– Olen tehnyt aiempaa ammattimaisemmin töitä crossin eteen ja kasvanut myös henkisesti. Tiimin porukka on hyvää, ja keskityn itsekin paremmin urheilemiseen kokonaisvaltaisesti ruokavaliosta nukkumiseen ja treenaamiseen. SM-osakisojen voittojen myötä itseluottamuksenikin on kasvanut.

Haavisto ja Silvennoinen ovat vakuuttuneita siitä, että suomalaiskuskien ja -tiimien on mahdollista nousta MM-sarjan huipulle. Suomessa on osaamista kaikille osa-alueille, eikä sitä tarvitse ostaa ulkomailta. Koko MM-sarjan kiertäminen vaatii kuitenkin toiminnan keskittämistä maamme rajojen ulkopuolelle, jo harjoittelukaudella.

Treeniä endurolumilta

Viime talvena Haavisto harjoitteli yhtä kuukauden Belgian-reissuaan lukuun ottamatta pääasiassa enduroa lumella, mikä ei luonnollisesti vastaa motocrossia.

– Raha on iso tekijä, mutta urheilija on silti kaiken keskiössä. Hänestä ne tulokset ovat kiinni, ja huippu-urheilijaksi pitää ryhtyä, pelkkä haaveilu ei riitä, Silvennoinen painottaa.

MX2-luokan MM-sarjasta kokemusta omaava Haavisto ajoi ensimmäisessä MXGP-luokan osakilpailussaan Belgiassa pisteille huolimatta sairastelusta. Myös Ruotsissa irtosi pisteitä viikko sitten. Hyvinkäällä hänen tavoitteensa on 15 parhaan joukossa, mutta katse on jo pidemmällä.

– Uskon jälleen mahdollisuuksiini nousta ammattilaiseksi MM-sarjaan, Haavisto kertoo.

Suomalaiset saivat onnistumisia Hyvinkään motocross-lauantaissa

Haavisto sijoittui karsintaerässä 16:nneksi. Samassa luokassa suomalais-virolainen Harri Kullas oli 24:s. Miro Sihvonen keskeytti.

Karsinnan voitti Kimi Räikkösen omistaman tiimin ranskalaiskuljettaja Romain Febvre. Kimi Koskinen oli MX2-luokan karsintaerässä 15:s.

Varsinaiset MM-erät ovat Hyvinkäällä vuorossa sunnuntaina.

EM-sarjan luokat ajoivat ensimmäiset kilpaeränsä lauantaina. Mauno Nieminen oli EMX250-luokassa 17. Myös Sampo Rainio ylsi pisteille ollen 19:s.

Kasimir Hindersson ajoi alle 17-vuotiaiden EMX125-luokan ensimmäisessä erässä kuudenneksi. Eliel Lehtinen oli 12:s ja Nico Stenberg 14:s.

Juuso Matikainen sijoittui kolmanneksi EMXOpen-luokassa, jossa Emil Silander kuittasi kahdeksannen tilan.

Pisteille yltäneistä kuljettajista Pekka Nissinen oli 12:s, Rene Rannikko 14:s, Alex Tapio 15:s, Teemu Makkonen 18:s ja Joni Ahola 20:s.