Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Epäasiallisesta toiminnasta syytetty entinen maajoukkuevalmentaja jatkaa seurassaan – liitto käsitellyt kurinpitoasiaa sisäisesti liki vuoden

Rytmisen voimistelun Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja Laura Ahonen jatkaa toimintaansa Elise Gymnastics -voimisteluseurassa. Asia ilmenee seuran julkaisemasta tiedotteesta.

Ahosesta on vireillä kurinpitomenettely Voimisteluliitossa. Ahosta on syytetty epäasiallisesta toiminnasta hänen ollessaan maajoukkueen päävalmentajana vuosina 2016–2022.

Kurinpitomenettelyn kohteena on myös toinen valmentaja, joka työskentelee niin ikään Elise Gymnasticsissa. Kumpikaan heistä ei ole enää valmennustehtävissä maajoukkueessa.

Voimisteluliiton kurinpitolautakunta ei ole määrännyt Ahosta tai toista valmentajaa toimintakieltoon asian selvittämisen ajaksi. Tästä syystä Ahosen edustama seura ei ole katsonut tarpeelliseksi arvioida asiaa toisin myöskään omassa toiminnassaan, seuran tiedotteessa sanotaan. Ahonen työskentelee seuran valmennuspäällikkönä.

Ahosta koskeva kurinpitomenettely tuli julkisuuteen keskiviikkona, kun Yle uutisoi asiasta. Jutussa Ylen haastattelemat viisi nuorta voimistelijaa ja heidän vanhempansa väittävät Ahosen toimineen epäasiallisesti vuosien ajan.

Voimistelijoiden mukaan Ahosen käytös on ollut alistavaa ja he ovat kärsineet sen vuoksi terveysongelmista. Ahosen valmennusmenetelmiin maajoukkueessa kuului voimistelijoiden mukaan nöyryyttämistä, haukkumista ja laihduttamiseen painostamista.

Syytökset koskevat Ahosen toimintaa rytmisen voimistelun maajoukkueessa, joka tähtäsi Tokion olympialaisiin. Kisapaikka jäi saavuttamatta.

Voimisteluliitto teki tutkintapyynnön eettiselle keskukselle

Ylen mukaan Ahosta koskeva kurinpitomenettely on ollut vireillä liitossa lähes vuoden. Menettelyyn ryhdyttiin vuonna 2021 sen jälkeen, kun Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) oli tutkinut Ahosen ja toisen valmentajan toimintaa maajoukkueessa, Ylen jutussa sanotaan.

Suekin pääsihteeri Teemu Japisson kertoo STT:lle, että tutkintaan ryhdyttiin Voimisteluliiton pyynnöstä.

– Tässä tapauksessa meille tuli tutkintapyyntö Voimisteluliitosta. Olemme tehneet tutkinnan ja luovuttaneet siitä raportin liiton käyttöön, Japisson sanoo.

Hän ei kommentoi STT:lle tutkinnan yksityiskohtia tai sisältöä. Hänen mukaansa Suekin tutkintaraportit eivät ole julkisia, vaan ne on tarkoitettu urheilun sisäistä, tässä tapauksessa Voimisteluliiton, kurinpitoa varten.

Myöskään Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Maria Laakso ei kommentoi Ahosta koskevaa kurinpitomenettelyä. Hän vetoaa asian keskeneräisyyteen ja liiton sääntöihin

– Liiton kurinpitosääntöjen mukaisesti en voi kommentoida mitään keskeneräisiä tapauksia, jotka olemme lähettäneet eteenpäin kurinpitoon, Laakso sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa liiton sisäinen kurinpitolautakunta käsittelee tapaukset itsenäisesti. Osa käsittelyistä tulee lopulta julkisiksi ja osa ei. Julkisuus riippuu myös lautakunnan määräämistä seurauksista.

– Jos asiat ovat tarpeeksi painavia, niistä tulee (lopulta) julkisia. Etukäteen emme voi kuitenkaan kertoa mitään, Laakso sanoo.

"Emme tarkkaile voimistelijoiden painoa"

Yleisellä tasolla Laakso kuvailee voimistelijoiden ulostuloa poikkeukselliseksi.

– Ei ole tavallista, kun urheilijat tulevat ulos julkisuuteen sanomalla, että he ovat kokeneet epäasiallista käytöstä, Laakso sanoo.

– Liitto tekee töitä sen eteen, että jokaiseen harjoitukseen ja harjoitussaliin pystyttäisiin luomaan ilmapiiri, jossa kaikilla on turvallinen olo.

Esimerkiksi voimistelijoiden painon tarkkaileminen ei Laakson mukaan kuulu lajin toimintatapoihin.

– Emme koe, että kenenkään pitää olla tietyn painoinen, jotta voi olla hyvä urheilija. Emme tarkkaile painoa vaan urheilijan kokonaishyvinvointia, Laakso sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi rytmisen voimistelun kilpailuissa urheilijoiden painolla ei ole suoritusten arvioinnissa mitään merkitystä.

– Paino ei kuulu kriteereihin mitenkään. Kyllä siinä urheilusuoritusta ja koreografiaa sekä teknistä taituruutta arvioidaan, Laakso toteaa.

Ahonen: "Kuulostaa murheelliselta"

Ahonen vastasi sähköpostilla myöhään torstai-iltana STT:n kysymyksiin. Ahonen kirjoittaa, että urheilun sääntöjen mukaan kenellä tahansa urheilun toimijalla on oikeus saattaa asia sääntöjen mukaisen toimielimen käsiteltäväksi, jos itse kokee kärsineensä vääryyttä.

Ylen jutussa Ahosen useampi valmennettava kertoi, että heidän painoaan, syömistään ja ulkonäköään vahdittiin niin paljon, että urheilijat ahdistuivat ja kärsivät terveysongelmista.

– Kuulostaa kovin murheelliselta, jos joku valmentamistani urheilijoista on kokenut asian näin. Tarkoituksenani ei ole missään tilanteessa ollut aiheuttaa kenellekään ahdistusta tai terveysongelmia. Jos joku on toimintani näin kokenut, haluan pyytää heiltä toimintaani anteeksi, Ahonen kirjoittaa.

Ahonen kirjoittaa, että Suomen Voimisteluliitto on määritellyt kriteerit urheilijoiden valitsemiseksi rytmisen voimistelun maajoukkueeseen ja yksi kriteereistä on huippuvoimistelijan olemus.

– Valintakriteeri on kerrottu avoimesti kaikille maajoukkueeseen pyrkiville urheilijoille ja myös heidän vanhemmilleen. Maajoukkueeseen kuuluvia urheilijoita myös punnittu huippuvoimistelijan olemusta koskevan valintakriteerin arvioimiseksi, Ahonen kirjoittaa ja lisää, että joidenkin urheilijoiden ilmaistua tyytymättömyyttään punnitukseen, siitä luovuttiin vuonna 2019.

Ahonen kertoo myös, että aiemmin maajoukkueen ulkopuolisen ravitsemusvalmentajan siirryttyä toisiin tehtäviin, hän on siirtymävaiheessa hoitanut myös ravitsemusvalmentajalle kuuluneita tehtäviä. Hänen mukaansa hänellä ei ollut käytössään sovellusta, johon urheilijat olisivat voineet tallentaa kuvia aterioistaan.

– Sen vuoksi lyhyenä ajanjaksona, jolloin maajoukkueella ei ole ollut ravitsemusvalmentajaa, olen pyytänyt yksittäisiä urheilijoita lähettämään ateriakuviaan minulle. Ateriakuvien lähettämisen tarkoituksena on seurata, miten urheilijan ravitsemustottumukset kehittyvät.