Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sateenkaarilipun kanssa MM-kentälle juossut katsoja vapautettiin

Jalkapallon Qatarin MM-turnauksessa sateenkaarilipun kanssa kentälle juossut katsoja on vapautettu lyhyen pidätyksen jälkeen, Italian ulkoministeriö kertoi tiistaina.

Italialainen Mario Ferri juoksi kentälle maanantaina pelatussa Portugalin ja Uruguayn välisessä ottelussa. Hänellä oli päällään t-paita, jonka etuosassa luki englanniksi "Pelastakaa Ukraina" ja selkämyksessä "Kunnioitusta iranilaisnaisille". Sateenkaarilipussa luki PACE, joka tarkoittaa italiaksi "rauhaa".

Ottelun turvamiehet saattoivat miehen kentältä.

– Ulkoministeriö seurasi yhdessä Italian Dohan-suurlähetystön kanssa tapausta kentälle juoksun jälkeen. Lyhyen pidätyksen jälkeen viranomaiset vapauttivat hänet ilman muita seurauksia, Italian ulkoministeriöstä kerrottiin uutistoimisto AFP:lle.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ilmoitti, että Ferriltä evätään pääsy Qatarin turnauksen peleihin jatkossa.

Sateenkaarivärit ovat nousseet yhdeksi MM-turnauksen puheenaiheista. Seitsemän eurooppalaisjoukkueen kapteenit aikoivat käyttää tasa-arvoa ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia korostavia kapteenin nauhoja turnauksen otteluissa, mutta maiden liitot vetäytyivät suunnitelmasta Fifan sanktiouhkauksen jälkeen.

Ferri, 35, on tehnyt vastaavanlaisia kentälle juoksuja jalkapalloturnauksissa aiemminkin, muun muassa vuoden 2014 MM-lopputurnauksessa. Nimellä "Haukka" itseään kutsuva ja "moderniksi piraatiksi" itseään kuvaileva Ferri puolusteli protestiaan tiistaina 133 000 seuraajalleen Instagramissa. Hänen mukaansa tempaus oli tehtävä "tärkeiden viestien" välittämiseksi, ja Iranissa hänellä on "ystäviä jotka kärsivät, ja jossa naisia ei kunnioiteta".

– Sääntöjen rikkominen hyvän asian puolesta ei ole koskaan rikos, Ferri hehkutti Instagramissa.

– Fifa kielsi kapteeneilta sateenkaarinauhat ja katsomosta sateenkaariliput. He pysäyttivät kaikki, mutta eivät minua. Olen kuin Robin Hood.

Ferri on myös jalkapalloilija, ja italialaislehti Gazzetta dello Sportin mukaan hän on pelannut esimerkiksi Jordaniassa, Intiassa, San Marinossa, Seychelleillä ja Sveitsissä. Tavoitteena miehellä kun on pelata jokaisessa maanosassa.