Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karhu tarjoili tyrmäystippoja kaaren takaa, mutta Kouvot kesti ne tutisevin jaloin – Kotijoukkue teki järisyttävän nousun ja löi hallitsevan mestarin: "Vanha koirakin oppii uusia temppuja"

Kouvojen koripallomiehistö toipui hallitsevan Suomen mestarin Kauhajoen Karhun tarjoamista kolmen pisteen tyrmäystipoista perjantaina Mansikka-ahon hallissa.

Karhu kantoi niitä kouvolalaisten pöytään kultaisella tarjottimella kaikkiaan peräti seitsemän kappaletta ensimmäisen neljän minuutin aikana. Kotijoukkue huojui ja hoippui, mutta pysyi kuitenkin pystyssä.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen oli tilanteen tasalla ja kahden nopean aikalisän jälkeen kotijoukkue alkoi saada rytmistä kiinni. Ja saikin niin hyvin, että Korisliigan ylemmän jatkosarjan ensimmäinen yllätystulos oli valmis. Kouvot selätti Karhun lopulta numeroin 102–93 (52–49).

Kouvot kukisti viikko sitten runkosarjan päätöskierroksella vieraissa hallitsevan Suomen cup-mestarin Joensuun Kataja Basketin ja nyt meni nurin suurin mestarisuosikki Kauhajoen Karhu. Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että Kouvoilla menee tällä hetkellä mukavasti.

Jyri Lehtonen yllätti Joensuussa Katajan 2–3-paikkapuolustuksellaan. Samaa lääkettä Lehtonen määräsi joukkueelleen myös Kauhajokea vastaan.

– Olemme tämän 2–3-paikan kanssa vielä alkutekijöissä. Kun teemme jotain erilaista, on kiva nähdä, kuinka se tuo joukkueeseen intoa, eloa, kommunikaatiota ja hymyä. Valmentajankin pitää ajatella sitä, että antaa joukkueelle ärsykkeitä, Lehtonen pohti tyytyväisenä.

Se, että Lehtonen peluuttaa joukkuettaan paikassa, ei ole ihan jokapäiväistä. Ei, se on erittäin harvinaista.

– Muistan yhden pelin kymmenen vuotta sitten. Meillä oli kuusi pelaajaa ja pelasimme Kauhajokea vastaan paikkapuolustusta. Sen paikan idea oli, että Ilkka Vuori saa heittää.

– Ehkä minä olen joskus vähän old school -mies, että näin mennään, vaikka sitten toisen auton perässä ojaan. Kiva huomata, että vanha koirakin oppii uusia temppuja.

Kauhajoki oli rokottanut Kouvoja kahdessa ensimmäisessä kohtaamisessa heti ensimmäisellä neljänneksellä. Sama kaava näytti toistuvan myös perjantaina Mansikka-aholla, jossa Karhu iski vajaaseen kolmeen minuuttiin viisi kolkkia 100 prosentin tarkkuudella.

Lisää kylmiä kolmosia putoili Kouvojen koppaan myös Lehtosen ensimmäisen aikalisän jälkeenkin. Vaihtopenkiltä irti päässyt Severi Kaukiainen naulasi neljään minuuttiin ja 15 sekuntiin neljä kolmen pisteen heittoa erehtymättä kertaakaan.

– Alussa kävi samanlainen ajatus kuin Seagulls-pelissä, jossa emme tehneet viimeisellä neljänneksellä yhdeksään minuuttiin yhtään pistettä. Että pääsemmekö Ennätysten kirjoihin?

– Toisen aikalisän jälkeen mietin, että näinköhän Karhu rikkoo Seagullsin Pyrinnön paikkaa vastaan heittämänsä kolmosennätyksen. Ei minulla siinä vaiheessa käynyt mielessä, että voitetaanko vai hävitäänkö, vaan kuinka paljon hävitään.

Kotijoukkue oli elementissään toisella neljänneksellä, jolla se kiri rinnalle ja ohi. Kolmannella kympillä Karhu siirtyi johtoon, mutta päätösneljännes oli kouvolalaisten juhlaa.

Kouvojen ykkösmieheksi nousi John Meeks (28/8), joka pohjusti kotijoukkueen karkumatkan viimeisellä kympillä. Meeks iski tauon jälkeen 16 pistettä.

Deshon Taylor (23/7) sai koneensa käyntiin toisen neljänneksen lopulla ja upotti tauon jälkeen mojovat 17 pistettä.

Toki onnistumia tarvittiin myös Austin Butlerilta (18/8) ja Joel Mäntyseltä (11/1) sekä Hannes Pöllältä (11/7).

Kauhajoen Karhun päävalmentaja Janne Koskimies manasi omiensa heikkoutta siirtymäpuolustuksessa.

– Tämä oli meidän kolmas pelimme Kouvoja vastaan ja nyt he pääsivät toteuttamaan sitä heidän näköistä peliään. Siellä tuli paljon avoimen kentän tilanteita ja Kouvot pääsi nopeisiin hyökkäyksiin. Siirtyminen hyökkäyksestä puolustukseen oli se isoin ongelma.

Koskimiehen mukaan Karhu teki riittävästi pisteitä, jotta voitto olisi matkannut Etelä-Pohjanmaalle.

– Kouvot teki 48 pistettä kolmen sekunnin alueelta. He pääsivät siis juuri sinne, minne heidän amerikkalaispelaajansa halusivatkin päästä, Koskimies pohti.