Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Planican sääolot ovat arvaamattomat – ristiriitaiset ennusteet vaikeuttavat suksihuoltajien työtä, kertoo voitelupäällikkö Mika Venäläinen

Sääolot Planican MM-kisoissa Sloveniassa ovat poikkeuksellisen arvaamattomat. Se on ennalta vaikeimmin hallittava asia maastohiihtäjien huoltotiimille, jota johtaa huoltopäällikkö Mika Venäläinen.

– Sään muuttuminen lyhyessä ajassa on työmme kannalta vaikeinta, Venäläinen kertoi tiistaina saavuttuaan suksitesteistä joukkueen huoltorekalle.

– Täällä se vaikuttaa kahdella tapaa. Edes ammattimeteorologin on vaikea ennustaa säätä edes kolmen päivän päähän. Lisäksi täällä sää voi esimerkiksi kehittyä sellaiseksi, että sataa vettä, mutta se muuttuu lumeksi. Nyt ennusteissa on myös tällaista säätä.

Tiistaina iltapäivällä hiihtostadionin ympäristössä oli toistakymmentä astetta lämmintä. Sää ei todennäköisesti jatku yhtä lämpimänä eikä aurinkoisena.

– Tuoreimmat ennusteet menevät ristiin, mutta nyt näyttää, että olisi luvassa jopa pakkasia. Pakkasta voi tulla jopa niin, ettei lämpötila nouse yli nollan päivälläkään, Venäläinen jatkoi.

– Kokonaisuudessaan ennusteet ovat sen verran epävarmoja, että joudumme toimimaan päivä kerrallaan -ajatuksella.

Aurinko katoaa vuoren taa

Olosuhde muuttuu nopeasti aurinkoisella säällä, vaikkei säässä sinällään tulisi muutosta.

– Aurinkoisella säällä aurinko paistaa puolilta päivin aika korkealta. Kello 15–15.30 aurinko alkaa sitten mennä vuorten taakse, Venäläinen selitti vasemmalla kädellä lounaan suunnassa kohoavaan vuorenhuippuun viittilöiden.

– Se menee tuon möhkäleen taakse.

Epävarman ennusteen takia Venäläisen johtama huoltoryhmä on tehnyt kisojen aluspäivät perustyötä, jolla kevennetään kisapäivien kuormaa.

– Olemme keskittyneet urheilijoiden suksikalustoon ja yrittäneet karsia niistä huonoja pois. On yritetty saada suksien määrä vähemmäksi, jotta urheilijoiden työ helpottuisi siinä vaiheessa, kun he ovat mukana testeissä, Venäläinen selitti "pläniään".

– Jos sää jatkuu tällaisena, suksen valinta on tärkein tekijä. Kalusto ratkaisee näissä oloissa paljon.

Majoitus lähellä

Työoloja Venäläinen kehuu kokonaisuudessaan hyviksi, mutta suksitesteille varattuja alueita hän arvostelee.

– Se pitää sanoa, että testipaikat ovat huonot. Toki ne ovat kaikille samoja, mutta lunta on sen verran, että testipaikat voisivat olla paremmat, Venäläinen kertoi.

Huoltoryhmä asuu muusta joukkueesta erossa vajaan kymmenen minuutin ajomatkan päässä kisapaikalta.

– Päivät venyvät pitkiksi, joten emme mielellään ajele pitkiä matkoja ennen ja jälkeen työpäivän, Venäläinen selitti ratkaisua.

Huoltoryhmän työtä mitataan Planican MM-kisoissa ensi kerran perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailuissa torstaina.