Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvä suoritus jäi vaille palkintoa – Ruotsin ankkuri Maja Dahlqvist rusensi Suomen naisten mitalihaaveet Planican MM-kisojen viestissä

Naisten viestinelikko Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo ja Krista Pärmäkoski juhlivat torstaina Planican MM-kisoissa hyviä hiihtojaan. Tuloksena oli silti tunnelman latistanut neljäs sija, eikä Suomen joukkue kasvattanut vieläkään kisojen 11 mitalimaan joukkoa.

– Läheltä liippasi, mutta tuli olympialaisten toisintona neljäs sija. Oli vielä sama vastus, Matintalo muisteli Pekingin 2022 olympialaisten viestiä, jossa Ruotsi jätti Suomen neljänneksi.

– Mutta joukkueessa kaikki hiihtivät tasolleen tai jopa yli. Nyt ei ollut realismia, että olisimme taistelleet voitosta.

Norja voitti 4x5 kilometrin kilpailun ennen Saksaa. Suomalaisten tasainen kamppailu kilpailun voittajasuosikkia Ruotsia vastaan kuvasi hyvin viestin luonnetta ja suomalaisten onnistumista.

– Emme olleet edes suurimpia mitalisuosikkeja, ja hävisimme silti vain pari sekuntia Ruotsille ja olimme maaliin asti mitalitaistelussa, Matintalo jatkoi.

Matintalo oli osuudellaan kolmas. Niskanen oli kakkososuudella toiseksi nopein, Piippo osuutensa viides ja Pärmäkoski ankkureista toiseksi nopein. Planican aiempien hiihtojen tapaan suomalaiset menettivät asemiaan, kun hiihtotapa vaihtui vapaaksi.

Östberg ratkaisi mestaruuden

Matintalon hiihto oli häneltä talven parhaita.

– Oli etukäteen epävarma olo, kun olin hiihtänyt viimeksi viikkoa aiemmin ja se meni päin seiniä. Sen jälkeen lepäsin selkeästi suunniteltua enemmän, ja se vei kuntoa oikeaan suuntaan, Matintalo kertoi.

Toisella osuudella Ebba Andersson kompuroi sauvansa rikki ja Niskanen jäi hieman jumiin lumeen tuuskahtaneen ruotsalaisen taakse.

– Ehdin juuri väistää, mutta Saksa pääsi siinä pikkasen irti, Niskanen kertoi.

Niskanen hiihti lopussa Katharina Hennigin kiinni ja lähetti Piipon toisena kolmannelle osuudelle. Norjan Ingvild Flugstad Östberg nousi kolmannelta sijalta johtoon ja hajotti lopussa kärkiryhmän.

Piippo jäi parinkymmenen sekunnin päähän kärjestä ja 6,5 sekunnin päähän Ruotsin Frida Karlssonista.

– Kolme kilometriä tuli hyvin, mutta näköjään viisikin kilometriä on minulle liikaa. Hiihto oli loppua kohden aika raskasta, Piippo tunnusti.

Pahin mahdollinen vastus

Anne Kjersti Kalvå varmisti ankkuriosuudella Norjan voiton, ja Victoria Carl hiihteli Saksan hopealle. Pärmäkoski otti Ruotsin ankkurin Maja Dahlqvistin kiinni, muttei kyennyt matkalla ratkaisuun.

– Maja katseli pitkän nousun alla sykemittaria. Yritin ratkaista siihen nousuun, mutten saanut tarpeeksi eroa, Pärmäkoski totesi.

– Eroa olisi pitänyt saada aiemmin ja enemmän. Nyt laskut olivat sen verran liipalla, että peesistä oli hyötyä. Yritin ratkaista kamppailun matkalla, mutten saanut pudotettua Majaa.

Lopussa Pärmäkoski joutui tukalaan tilanteeseen, kun pronssia alettiin ratkoa loppukirillä.

– Se oli ennalta ikävin mahdollinen asetelma, Matintalo arvioi kiritilannetta.

Pärmäkoski koki tilanteen juuri samoin.

– Jos olisin voinut valita, olisin toivonut, että vastassa olisi ollut kuka tahansa muu kuin Dahlqvist. Mutta sehän se siinä sitten oli, Pärmäkoski sanoi.

Ei jäänyt jossiteltavaa

Koko joukkue ja naisten vastuuvalmentaja Jussi Piirainen kokivat, ettei viestistä jäänyt suomalaisille jossiteltavaa. Mitään ei oikeastaan olisi voinut tehdä toisin.

– Hyvä onnistuminen kaikilta. Jokainen teki sellaisen suorituksen, mitä odotettiin, mutta sija oli harmittavasti neljäs, Piirainen totesi.

– Emmekä osanneet edes odottaa, että olisimme Ruotsin kanssa loppukiritaistelussa. Olen ylpeä joukkueesta.

Ruotsi lähti jälleen kerran viestiin suosikkina. Tilanne on ollut pitkään sama, mutta Ruotsilla on silti naisten viesteistä vain kaksi arvokisavoittoa eli Sotshin 2014 olympiakulta ja Seefeldin 2019 MM-kulta kymmenen viime vuoden ajalta.

Tällä kertaa Ruotsi taipui voittokamppailusta ennalta vahvimpien hiihtäjiensä eli Ebba Anderssonin ja Frida Karlssonin osuuksilla.

– Aina ei tule huippupäiviä, Piirainen totesi ruotsalaisten suorituksista.

– Urheilijoiden vireessä voi olla vaihtelua. Samoin välineissä. Sen takia tuloksetkin heittelehtivät kauden mittaan ja kisasta toiseen.

Planican MM-kisojen hiihtolajit jatkuvat perjantaina miesten viestillä.