Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koko Suomen hyppääjänelikko selviytyi MM-suurmäen kilpailuun – hirvittävällä tavalla kaatuneen Peter Prevcin onnettomuudesta lisätietoa

Suomen mäkimiehet Antti Aalto, Eetu Nousiainen, Niko Kytösaho ja Vilho Palosaari läpäisivät karsinnan Slovenian Planicassa käytävien MM-kilpailujen suurmäessä ja etenivät perjantain kilpailuun.

Slovenian tähtihyppääjistä Timi Zajc voitti karsinnan 136 metrin hypyllään. Hän ja Anze Lanisek (126,5) jättivät väliin keskiviikon kolmannen harjoituskierroksen, koska joukkuetoveri Peter Prevc kaatui pahasti harjoituksissa ja sai lievän aivotärähdyksen. Lanisek ja Zajc jättivät väliin myös torstain koekierroksen.

Kytösahon mukaan Prevcin onnettomuus ei torstaina enää juuri puhuttanut mäkimiesten keskuudessa.

– Ei siinä ole mitään. Oma virhe se oli. Nappi oli jäänyt auki. Keulan jälkeen suksi oli lähtenyt. Ruhjeita on, mutta ei sen pahempaa, Kytösaho kertoi.

Prevc menetti heti hypyn hallinnan, koska suksi irtosi. Kytösaho käyttää turvaremmiä.

– Minulla se on ja varmaan 95 prosentilla. Peter ei ole sitä ikinä käyttänyt, Kytösaho sanoi.

Myös Aallolla on turvaremmi.

– Ei siitä tapauksesta hirveästi enää puhuttu. Joku kysyi hänet hyvin tuntevalta hyppääjältä, miten Peter voi. Emme voi vaikuttaa hänen tilanteeseensa, vaan ammattilaiset hoitavat.

Kytösahon mukaan turvaremmi on kevyt ja huomaamaton.

– Ei se vaikuta liikkuvuuteen, eikä sillä narulla ole vaikutusta hyppäämiseen. Jos tappi lähtee irti, on mahdotonta lentää, mutta suksi ei lähde irti, hän painotti.

Nousiainen lähetti terveisiä kotiin ja nautti hetkestä johtajan nojatuolissa

Koko suomalaiskvartetti selvitti jo viime viikolla normaalimäen karsinnan, mutta kilpailussa vain Aalto (24:s) ja Kytösaho (27:s) etenivät toiselle kierrokselle.

Suurmäessäkin on metkunsa, joita suomalaiset yrittivät selvittää jo keskiviikon harjoituksissa. Nousiaisen mukaan palaset eivät loksahtaneet vielä kohdalleen.

– Ei ollut niin hyvä kuin koekierroksella vaan kahvasi kummulla. Hyvä veto tuohon kohti kuitenkin.

Mukavat 128,5 metriä hypännyt Nousiainen juhli suoritustaan ja lähetti televisiokameroiden edessä lentosuukon.

– Kotiin lähti terveiset. Tyttöystävä ja vanhemmat seuraavat, 28:nneksi karsinnassa selviytynyt Nousiainen tuumi.

Nousiainen pääsi hetkeksi johtajan nojatuoliin.

– Hyvältä tuntui istua siinä ja pääsin viime kevään fiilikseen, hän viittasi vahvaan viime kauden loppuun, joka tuotti esimerkiksi kahdeksannen sijan Oberstdorfin lentomäessä.

Aalto oli karsinnan 29:s, Kytösaho 30:s ja Palosaari 44:s.

– Yksinkertaisesti huono hyppy, 117 metriä vetäissyt Palosaari sanoi.

Kytösahon mukaan 126,5 metrin siivu oli hänen huonoimpansa Planican suurmäessä.

– Selkeä virhe oli, mutta se on helppo fiksata huomiseksi. Johonkin lentää huonotkin hypyt, joten se antaa luottoa siihen, että viisi metriä tulee äkkiä lisää.

Aalto pääsi jälleen kerran arvokilpailujen loppukilpailuun, kuten hän on tehnyt aina.

– Toki parempi hyppy kuin harjoituksissa. Minulla on tapana hypätä paremmin kilpailussa, 127,5 metriä vetäissyt joukkueen konkari sanoi.