Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Luultavasti Matti tai Janne?" – Slovenian tähtiä odottaa tehtävä, johon suurmäen MM-kilpailussa on pystytty viimeksi 34 vuotta sitten

Pettyjien lista on pitkä ja nimekäs. Espen Bredesen, Andreas Widhölzl, Janne Ahonen, Stefan Kraft, Karl Geiger ja useat muut aikakausiensa menestyshyppääjät ovat tavoitelleet suurmäen maailmanmestaruutta MM-kotikisoissaan, mutta edellisen kerran se on onnistunut 34 vuotta sitten.

Slovenian Planicassa järjestettävissä MM-kilpailuissa isäntämaan Timi Zajc ja Anze Lanisek kuuluvat suosikkien joukkoon tänä iltana hypättävässä miesten suurmäen kilpailussa, mutta tehtävä on vaikea. Vaikea oli myös kysymys, jonka STT esitti slovenialaiskaksikolle karsinnan jälkeen.

Tiedättekö, kuka on edellinen suurmäen maailmanmestaruuden kotikisoissaan voittanut mäkimies?

– En tiedä, 22-vuotias Zajc vastasi suoraan.

Lanisek, 26, tajusi heti, että nyt sukellettiin lajihistoriaan.

– Luultavasti Matti, hän tarjosi Matti Nykäsen nimeä.

Nykänen voitti suurmäen maailmanmestaruuden 1982 muttei MM-kotikisoissa. Hän oli kolmas vuonna 1989.

Lanisek jatkoi yrittämistä suomalaislinjalla ehkä juuri siksi, että tiesi antavansa haastattelua suomalaistoimittajalle.

– Tapahtuiko se Lahdessa? Janne Ahonen.

Hyvä arvaus sekin. Ahonen saavutti 2001 suurmäen MM-pronssia kotimäessään. Suurmäen maailmanmestaruuden hän saavutti Oberstdorfissa 2005.

– Ketäs muita siellä on ollutkaan, Janne Väätäinen, Lanisek väläytti Suomen nykyisen päävalmentajan nimen, mutta Väätäinen oli hyppääjänä vain arvokilpailuedustaja.

Lanisek pyysi vielä hetken miettimisaikaa mutta sanoi sitten, että vastauksen saa paljastaa.

Jari Puikkonen voitti suurmäen maailmanmestaruuden Lahdessa 1989.

– Jari Puikkonen, Lanisek maisteli.

Mäessäkin tehtävä on vaikea.

– Minulla on mahdollisuus, Zajc paalutti.

"Olen hyvässä iskussa"

Slovenian joukkueen viime päiviä on varjostanut konkari Peter Prevcin loukkaantuminen keskiviikon harjoituksissa. Hänen suksensa irtosi kesken ilmalennon. Prevc kaatui holtittomasti, sai ruhjeita, lievän aivotärähdyksen ja joutui yöksi sairaalaan.

Lanisek ja Zajc jättivät kolmannen harjoituskierroksen väliin, eivätkä osallistuneet eilisen karsinnan koekierrokselle. Karsinnassa Zajc venytti 136 metriä ja oli joukon etevin.

– Se oli hyvä hyppy, mutta odotan kilpailussa kahta täydellistä hyppyä, maailmancupissa yhdeksäntenä oleva Zajc kertoi.

Luoko kotiyleisö paineita?

– En tunne paineita. Olen hyvässä iskussa.

Lanisek tyytyi karsinnassa 126,5 metrin hyppyyn.

– Ei ollut paras hyppy, mutta tärkeintä oli selvittää karsinta. Olen valmis kilpailuun, maailmancupissa kolmantena oleva Lanisek paalutti.

Kraft kaipaa kahta paukkua

Puikkosen maailmanmestaruuden jälkeen suurmäen maailmanmestaruus on ratkaistu 16 kertaa, mutta voittaja on ollut joka kerta joku muu kuin isäntämaan edustaja.

Usein mestari on ollut joku läpi kauden hyvin pärjänneistä, kuten Martin Schmitt 1999 ja 2001, Adam Malysz 2003, Ahonen 2005 tai Kraft 2017, mutta yllätyksiäkin on nähty. Jugoslavian 19-vuotias Franci Petek 1991, Norjan 17-vuotias Tommy Ingebrigtsen 1995 ja Sveitsin 29-vuotias Andreas Küttel 2009 voittivat himoitun suurmäen MM-kullan silloin, kun sitä ei heiltä odotettu.

Kraftinkin toinen suurmäen maailmanmestaruus osui keskelle hankalaa kautta, mutta hän vei voiton Geigerin ja mestaruutta puolustaneen Markus Eisenbichlerin nenän edestä Oberstdorfissa 2021.

Itävaltalainen on yksi suosikeista myös tänään, mutta suurmäen maailmanmestaruuden puolustaminen on ollut vaikeaa. Edellisen kerran siihen on pystynyt Schmitt. Piotr Zyla näytti jo Planican normaalimäessä esimerkkiä, mutta karsinnan 128,5 metrin siivu askarrutti Kraftia.

– Siisti hyppy, mutta muut olivat todella vahvoja ja parempia. Tarvitsen kilpailussa kaksi todellista paukkua, kuudenneksi sijoittunut Kraft tuumi toimittajajoukon ympäröimänä ja sysäsi suosikin aseman isäntämaan Zajcille.