Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viestihopea herkisti voitelupäällikön: "Täällä painetaan töitä 12 tuntia päivässä"

Tunnelma oli korkealla Suomen maastohiihtomaajoukkueen huoltorekalla perjantaina iltapäivällä. Hetkeä aiemmin Suomen miehet olivat saavuttaneet hopean MM-kilpailujen 4x10 kilometrin viestissä, ja naapurirekoilta ramppasi kilpailijamaiden huoltajia onnittelemassa suomalaisia.

– Hienot ajatukset on mitalista, riemun täyttämän huoltorekan sisältä ulos ehtinyt Suomen voitelupäällikkö Mika Venäläinen kommentoi STT:lle.

Mitali oli Suomen ensimmäinen Slovenian Planicassa järjestettävissä MM-kilpailuissa ja ensimmäinen miesten 4x10 kilometrin viestimitali sitten vuoden 2009 MM-pronssin.

– Välineellä olimme mukana kilpailussa. Samanlaisia päiviä kuin muutkin. Joka vitun päivä tehdään samanlainen työ. Joskus onnistutaan, joskus ei onnistuta, tai ollaan samassa kuin muut, Venäläinen painotti suksien toimineen aiemminkin kisaurakan aikana.

– Välillä lukee juttuja, että olemme aivan paskoja. Täällä painetaan töitä 12 tuntia päivässä. Arvostusta kaikilta, hän vaati.

Ennen miesten saavuttamaa hopeaa paras sijoitus Planicassa oli torstainen neljäs sija naisten 4x5 kilometrin viestissä. Venäläisen mukaan sukset ovat toimineet koko ajan.

– Emme ole olleet montussa, mutta emme ole saaneet ylihyvääkään. Emmekä saaneet tänäänkään. Olimme samalla tasolla kuin muutkin (välineiden suhteen).

– Kokonaisuus oli hyvä. Ei ollut yhtään keskitasoa huonompaa suksea. Vaikka voitettaisiin kisa, niin joku sanoo aina, ettei ollut hyvä suksi. Silmämääräisesti näytti, että olimme kokonaisuutena hyviä.

"Kova poika"

MM-urakkansa vasta viestissä avannut Ristomatti Hakola toi Suomen ensimmäiseen vaihtoon pääjoukon mukana. Iivo Niskanen kiskaisi toisella perinteisen osuudella reilun eron pääjoukkoon, mutta Norja oli karkumatkalla. Perttu Hyvärinen onnistui erinomaisesti ensimmäisellä vapaan osuudella, mutta todellinen yllätyskortti oli 20-vuotias ankkuri Niko Anttola. Hän suojasi vakuuttavasti Suomen kakkossijan.

– Älyttömän hyvin hiihtivät kaikki. Eilenkin (torstaina) naiset tekivät kovan työn, mutta ei riittänyt, Venäläinen sanoi.

Hopeakvartetista jokaiselle viestimitali on uran ensimmäinen 4x10 kilometrin kilpailuista. Konkari Hyväriselle ja tulokas Anttolalle mitali on ensimmäinen aikuisten arvokilpailuissa. Erityisesti Anttolan suoritus hymyilytti Venäläistä.

– Kova poika. Hän on rauhallinen ja hallitsi tilanteen. Tunnen pojan ja pojan isän. Olen ollut Markon (Anttola) kanssa samassa huoltoporukassa pitkään.

Hiihtoliiton puheenjohtaja: "Kyllä tämä helpottaa"

Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi halusi käydä ensin onnittelemassa huoltojoukkoja ja laskeutui sitten riemuntäyteisen huoltorekan uumenista STT:n haastateltavaksi.

– Tämä tuntuu aivan valtavan hyvältä. Nimenomaan tämä mitali. Tässä tehtiin historiaa, ja viesti on tason mittari, Haapasalmi kertoi.

– Tapa, jolla mitali tuli, upeita suorituksia ja upea tarina. Niko Anttola hoiti osuutensa erinomaisesti kaksikymppisenä ensikertalaisena ankkurina. Olen todella ylpeä joukkueesta ja huollosta. Kaikille erittäin iso kiitos, Haapasalmi kehui.

Ennen päätösviikonloppua näytti jo pahalta, tuleeko Planican kisoista Suomelle historian ensimmäiset mitalittomat pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut.

– Kun mitaleja lasketaan, arvioidaan menestystä sen perusteella. Ymmärrän sen, Haapasalmi sanoi.

– Meillä on ollut valitettavasti sairastapauksia ja huonoa onnea, mutta naiset olivat jo erittäin lähellä mitalia viestissä. Nyt miehet olivat vakuuttavasti hopealla. Kyllä tämä helpottaa merkittävästi, koska liiton johdossakin haluamme mitaleja.

Kerttu Niskanen oli viides 15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa ja kuului neljänneksi sijoittuneeseen naisten viestijoukkueeseen, mutta vasta miehet nostivat Suomen mitaleille. Viikonloppuna Kerttu Niskasen harteille lastataan odotuksia 30 kilometrin ja Iivo Niskasen harteille 50 kilometrin kilpailussa.

– Lupaavia esityksiä on ollut, joten on hyvä lähteä kohti viikonloppua, Haapasalmi tuumi.

– Huolto on onnistunut erinomaisesti, hän lisäsi.

---

Korjattu aiempaa uutista kello 23.55: Jutussa kirjoitettiin 6. kappaleessa virheellisesti miesten saavuttamasta pronssista, kun tarkoitus oli kirjoittaa nyt saavutetusta hopeasta.