Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ragnhild Haga voitti naisten ensimmäisen Holmenkollenin viisikymppisen – historiallinen kilpailu huipentui ankaraan kirikamppailuun

Maastohiihdon ensimmäisestä naisten maailmancupin 50 kilometrin kilpailusta kehittyi äärijännittävä kirikamppailu sunnuntaina Holmenkollenilla. Kilpailusta puuttuivat muiden muassa Ruotsin tähtiurheilijat Ebba Andersson ja Frida Karlsson, mutta sitä ei muisteltu, kun norjalaiset Ragnhild Haga ja Astrid Öyre Slind sekä Yhdysvaltain Jessie Diggins kävivät loppusuoralla voittokamppailua.

Koko matkan muiden takana piileskellyt Haga ennätti maaliin 0,3 sekuntia ennen Slindiä ja 0,5 sekuntia ennen kolmanneksi kangistunutta Digginsiä.

Itävallan Teresa Stadlober, ensimmäisen maailmancupin kilpailunsa hiihtänyt Norjan Nora Sanness ja kilpailua pitkään vauhdittanut Norjan Margrethe Bergane putosivat kirissä palkintosijoilta. Naisten maailmancupia johtava Norjan Tiril Udnes Weng uupui viime kilometreillä seitsemänneksi.

Kerttu Niskanen sijoittui vapaan hiihtotavan yhteislähdössä kahdeksanneksi, ja kymmenenneksi sijoittunut Eveliina Piippo ylsi uransa parhaaseen sijoitukseen maailmancupissa.

Neste ei pysynyt sisällä

Planican MM-kisojen urakoinnista toipuva Niskanen ja Piippo alkoivat jäädä kärkiryhmästä 35 kilometrin kohdalla. Piippo pääsi muutamaa kilometriä myöhemmin uudestaan kärjen peesiin, mutta taipui lopullisesti siitä 39 kilometrissä.

Neste ei imeytynyt Niskasen kehoon, mutta hän tavoitti Piipon kolme ja puoli kilometriä ennen maalia ja hiihti maaliin parhaana suomalaisena.

– Jouduin oksentamaan ennen toiseksi viimeistä kierrosta, ja viidennestä kierroksesta tuli itselle tosi vaikea, Niskanen kertoi Hiihtoliiton äänitallenteella.

– Mutta viimeinen kierros tuli taas hyvin. Ihan ok tulos.

Niskasen kilpailuohjelma jatkuu kiivaana, kunnes maailmancup päättyy Salpausselän kisoihin 25.–26. maaliskuuta.

Niskanen johtaa normaalimatkojen maailmancupia seitsemän pisteen erolla Digginsiin. Cupin kokonaistilanteessa hän on Wengin ja Digginsin jälkeen kolmantena.

Cupissa hiihdetään vielä kaksi normaalimatkojen kilpailua, perinteisen hiihtotavan kymppi Falunissa 17. maaliskuuta ja 20 kilometrin yhteislähtö perinteisellä 26. maaliskuuta Lahdessa.

Hagan toinen huippuhetki

Haga, 32, voitti Pyeongchangin 2018 olympialaissa vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kilpailun, muttei ole sen jälkeen päässyt arvokisoissa palkinnoille. Hän ei ole sijoittunut kolmen parhaan joukkoon myöskään maailmancupissa kevään 2018 jälkeen.

– Tämä on urani toiseksi paras päivä olympiavoittoni jälkeen, kun onnistuin voittamaan kotimaassani, Haga iloitsi Kansainvälisen hiihtoliiton nettisivuilla.

– Tarkoitus oli säästellä voimia ja seurata Digginsiä. Kirin ratkaisupaikka oli minulle tuttu monista täällä tekemistäni harjoituksista.

Tältä kaudelta Hagan paras saavutus ennen Holmenkollenia oli Les Roussesin vapaan hiihtotavan kympin kymmenes sija.