Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KPL hyytyi hallisarjassa pronssiotteluun – Anssi Lammila on kaikessa hiljaisuudessa liittynyt Koplan valmennusryhmään

KPL:n miehistöstä puuttuivat Elias Pitkänen, Matti Saukko, Patrik Wahlsten ja Ville Pesu. KPL tiedotti, että poissaolojen syynä olivat pienet vaivat ja perhetapahtumat. Saukon tuoreesta isyydestä kouvolalaisseura kertoi aiemmin tällä viikolla.

Neljän välivuoden jälkeen Superpesiksen hallisarjan lopputurnaukseen selviytynyt KPL ei pystynyt uusimaan vuoden 2018 finaalipaikkaansa. KPL hävisi välierässä Sotkamon Jymylle 2–0 (1–0, 3–2) Joensuussa.

Jymy kohtaa sunnuntain finaalissa Vimpelin Vedon, joka kukisti toisessa välierässä Joensuun Mailan kotiutuskilpailussa 2–1 (1–2, 4–2, 0–0, 3–2).

Koronan takia hallimestaruudesta ei pelattu vuosina 2020 ja 2021. KPL:n pronssiotteluvastustaja JoMa otti viime vuonna hopeaa ja voitti mestaruuden 2019. KPL:n viimeisin hallimitali on vuoden 2018 hopea.

Kolme juoksua lyönyt Jymyn jokerikotiuttaja Lauri Rönkkö (kotiutukset 3/5) ja kaksi juoksua tuonut ykkösvahti Kalle Kuosmanen (kärkilyönnit 6/7) olivat voittajien näkyvimmät hahmot sisäpelissä. Kuosmanen oli ottelussa monessa mukana, sillä hän teki ulkopelissä kuusi paloa ja otti keltaisen kortin protestoinnista.

KPL jäi kolmostilanteissa Jymyn mankeliin 17–8. KPL teki molemmat juoksunsa vasta viimeisellä mahdollisella hetkellä kahdeksannessa sisävuorossa.

Kouvolalaisjoukkueen sisäpeli oli nuhaista, ja nollatilanteen purkaminen onnistui vain 36-prosenttisesti. Jymy puolestaan selvitti nollatilanteen 63 prosentin teholla.

Kehittelimme Lammilan kanssa oman analysointijärjestelmän, joka oli nyt pilottikäytössä.

Iiro Haimi

– Sisäpelimme oli heikkoa loppua lukuun ottamatta. Ulkopelillisesti ei ollut ihmeellisiä ongelmia, vaikka tekihän Jymy aika paljon tilanteita. He löivät ja etenivät hyvin, KPL:n pelinjohtaja Iiro Haimi summasi.

KPL:n miehistöstä puuttuivat Elias Pitkänen, Matti Saukko, Patrik Wahlsten ja Ville Pesu. KPL tiedotti, että poissaolojen syynä olivat pienet vaivat ja perhetapahtumat. Saukon tuoreesta isyydestä kouvolalaisseura kertoi aiemmin tällä viikolla.

– Kokoonpanoa jouduttiin viilaamaan. Se ei ole minun aikanani KPL:ssä ensimmäinen kerta, mutta toivottavasti on viimeinen kerta, Haimi kommentoi.

Pitkän jatkosopimuksen tehnyt hallitseva etenijäkuningas Patrik Vartama ei ole hallikaudella pelannut yhtään ottelua ulkokentällä. Käsivamman takia Vartamaa on peluutettu etenijäjokerina.

– Poissaolot eivät ole pitkäaikaisia, mutta harmillista, että ne sattuivat tähän juuri ennen halli-SM:ää. Runkopelaajiltamme olisi nyt vaadittu parempaa tekemistä etenkin sisäpelissä, Haimi sanoi.

Haimi oli tyytyväinen poissaolijoita paikanneiden lukkari Aleksi Vainion, 22, ja ykkösvahti Akseli Pitkäsen, 16, panokseen. Epävirallisen ulkopelitilastoinnin mukaan Vainio nasautti peräti seitsemän paloa.

Kolmosvahti Aapo Kinnunen, 19, pelaa hienoa hallikautta KPL:n ykköskärjen vaihtajana. Kinnusen kärkilyöntiprosentti on 59. Kinnunen loisti viime kaudella KPL:n kakkosjoukkueessa Ykköspesiksen kärkilyöntitilaston nelosena.

KPL esitteli Joensuussa valmennusryhmänsä uuden jäsenen. Monivuotinen luottopelaaja ja entinen kapteeni Anssi Lammila on liittynyt kaikessa hiljaisuudessa Haimin vetämään KPL:n tiimiin. Lammilan ja valmentajana jatkavan Jere Pelkosen työvälineinä ottelutapahtumissa ovat läppärit. Molemmat välittävät joukkueelle reaaliaikaista analysoitua tietoa sisä- ja ulkopelistä.

– Emme ole asiaa mainostaneet. Kehittelimme Lammilan kanssa oman analysointijärjestelmän, joka oli nyt pilottikäytössä. Saamme tarkkaa dataa muun muassa näpyjen, kovien lyöntien ja takatilanteen vapaiden lyöntien onnistumisprosenteista. Sitäkin analysoidaan, millä prosentilla lyömme mitäkin lyöntiä milläkin merkillä.

Haimin mukaan aukottomalla järjestelmällä pyritään siihen, että KPL pääsee kesällä sarjakauden aikana faktan pohjalta kehittämään omaa peliään koko ajan.

– Tämä systeemi syntyi viime syksynä tehdyn kausianalyysin tuloksena. Otimme tietoteknisen osaamisen hyötykäyttöön, Haimi kertoi.

Superpesiksen sarjakausi alkaa äitienpäivänä 14. toukokuuta, jolloin KPL kohtaa viime kauden puolivälierävastustajansa Tahkon Hyvinkäällä.