Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Expressen: Yhdysvaltain maastohiihtojoukkueen voitelija syyttää Ruotsin hiihtäjiä vilpistä – Ruotsin voitelupäällikkö kiistää

Yhdysvaltain maastohiihtojoukkueen voitelija Eli Brown syyttää ruotsalaislehti Expressenissä Ruotsin maastohiihtojoukkuetta vilpistä. Brownin mukaan ruotsalaisten suksissa oli tiistaina Tallinnassa hiihdetyssä maailmancupin sprinttikisassa kiellettyä fluorivoidetta.

Ruotsin voitelupäällikkö Petter Myhlback kiistää väitteen.

– Ei pidä paikkaansa, Myhlback sanoo.

Tallinnan kilpailussa kaikki osallistujajoukkueet saivat poikkeuksellisesti käyttää vain järjestäjien tarjoamia voiteita. Voitelu tehtiin lisäksi yhteisissä tiloissa.

– Norjalla ja muilla mailla oli suksia, jotka näyttivät täysin normaaleilta. Mutta Ruotsilla oli mukanaan suksia, jotka olivat täynnä fluoria. He vain harjasivat ne puhtaiksi, eivätkä näyttäneet välittävän asiasta. Mutta kaikki tietävät, että se ei riitä, jos suksissa on ollut fluoria. Se on yhä siellä ja vaikuttaa, Brown sanoi.

Brown kertoi ottaneensa yhteyttä Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n valvojaan, joka hänen mukaansa ei vaikuttanut tietävän, mitä tehdä.

FIS vahvisti keskiviikkona, että fluorivoiteiden täyskielto tulee voimaan ensi talveksi. Kiellon taustalla ovat huolet voiteiden ympäristö- ja terveyshaitoista.

Kieltoa on valmisteltu vuodesta 2020, mutta päätös on edellyttänyt fluorivoiteiden käytön luotettavasti paljastavan testauslaitteiston kehitystä. Korkeafluoristen eli C8-voiteiden käyttö on jo ollut kiellettyä, mutta matalafluoriset eli C6-voiteet ovat olleet vielä sallittuja.