Euroopassa jo neljännesmiljoona koronatartuntaa – Saksa aloitti massatestauksen, Britanniassa yli sata kuolonuhria

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen, että perustuslain muuttamista koskevaa kansanäänestystä lykätään koronaviruspandemian vuoksi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroopassa oli todettu torstai-iltan mennessä noin 268 000 koronavirustartuntaa. Tämä tarkoittaa, että yli puolet maailman koronavirustartunnoista on todettu Euroopassa. Asia ilmenee uutistoimisto AFP:n laskelmista.

Etenkin Italiassa ja Espanjassa tilanne on hälyttävä. Maissa todetut tartunnat muodostavat yli puolet kaikista Euroopan tartunnoista.

Tartuntojen todellisen määrän uskotaan olevan huomattavasti suurempi, sillä useat maat testaavat ainoastaan vakavista oireista kärsivät tai sairaalahoitoa vaativat.

AFP:n laskujen mukaan Euroopan sisältä oli torstai-iltaan mennessä ilmoitettu jo noin 15 500 koronakuolemasta. Maailmanlaajuisesti myös koronakuolemia on ollut eniten Italiassa ja Espanjassa.

Tartuntatilannetta seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan koronan vuoksi oli torstai-iltaan mennessä kuollut Italiassa 8 165 ja Espanjassa 4 145 ihmistä. Yhteensä maailmalla koronaan on kuollut noin 23 000 ihmistä.

Eurooppa on tällä hetkellä pahiten koronavirukselle altistunut alue. Tästä huolimatta WHO:n Euroopan toimiston aluejohtaja Hans Kluge sanoi tiedotustilaisuudessa, että ilmassa on "lupaavia merkkejä" paremmasta.

– Italiassa on eniten tartuntatapauksia, mutta tartuntojen kasvu siellä on hieman hidastunut. On kuitenkin liian aikaista todeta, että pandemia olisi huipussaan Italiassa, Kluge totesi.

Maailmanlaajuisesti tartuntoja on Johns Hopkinsin mukaan jo yli 510 000.

Saksa massatestaa

Toisin kuin useat muut Euroopan maat, Saksa on ottanut käyttöön "Etelä-Korean mallin" ja tehostanut koronavirustestaamistaan. Maassa tehdään jopa puoli miljoonaa testiä viikossa.

– Saksan matalat kuolinluvut tartunnan saaneisiin nähden voidaan selittää sillä, että diagnosoimme ja testaamme valtavasti, virologisen instituutin johtaja Christian Drosten sanoo.

Virologin mukaan tavoitteena on todeta tartunnat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta hoitoa vaativat voidaan hoitaa ja kotona pärjäävät eristää.

Saksassa on todettu Johns Hopkinsin mukaan noin 41 500 koronavirustartuntaa. Virukseen on kuollut maassa noin 240 ihmistä.

Britanniassa puolestaan koronakuolemia on ollut 578, vaikka tartuntoja on noin neljä kertaa vähemmän kuin Saksassa.

Torstaina brittiviranomaiset kertoivat, että maassa on todettu yhteensä 11 658 koronatartuntaa. Samalla Britannia ilmoitti myös ensimmäistä kertaa yli sadan ihmisen kuolleen koronaan edellisen vuorokauden aikana.

Tiistaina maa aloitti tiukat rajaamistoimet ja määräsi kaikki vähemmän välttämättömät palvelut ja tilat suljettaviksi.

EU etsii yhteistä linjaa

Ensishokin jälkeen yhteisiä toimia koronaviruksen tuomaan kriisiin etsitään monella rintamalla. Maailman rikkaimmista maista koostuva G20-ryhmä oli torstaina koolla videolinkin välityksellä. G20-johtajat vakuuttivat torstaina teollisuusmahtien olevan yhtenäisessä rintamassa koronan vastaisessa taistelussa ja keskustelivat maiden yhteensä biljoonien suuruisista tukitoimista.

Kokouksen toivottiin rauhoittavan kansainvälisiä rahoitusmarkkinoita.

Samaan aikaan EU:ssa etsittiin torstaina unionin yhteistä linjaa koronaviruskamppailuun. Pandemian ensivaiheessa valtiot keskittyivät lähes ainoastaan kansallisiin toimiin ja muun muassa sulkivat rajojaan.

– Kun Euroopan piti osoittaa tukea toinen toiselleen, liian moni piti aluksi huolta vain itsestään, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi ennen videokeskusteluja.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka