Ulkopoliittinen instituutti: Koronavirus uhkaa keinuttaa Putinin venettä

Yli 145 miljoonaan asukkaan Venäjällä on tähän mennessä kerrottu vähän yli 4 000 tartunnasta. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Koronapandemia on alkanut vaikuttaa Venäjän valtionjohdon uskottavuuteen kansalaistensa silmissä, kertoo Suomen Ulkopoliittinen instituutti (Upi) julkaisussaan.

Upin mukaan Venäjän ilmoittamat pienehköt koronavirustartuntojen määrät eivät vastaa todellisuutta, koska Venäjä ei ole missään vaiheessa testannut kansalaisiaan järjestelmällisesti.

Yli 145 miljoonaan asukkaan Venäjällä on tähän mennessä kerrottu vähän yli 4 000 tartunnasta. Kuolleita maassa ilmoitetaan olevan 34.

Koronaviruksen etenemisen alussa Venäjä ei suhtautunut erityisen vakavasti viruksen leviämiseen. Viime aikojen tartuntojen nopean kasvun myötä Kreml on ryhtynyt toimiin.

Tällä hetkellä Venäjällä on suljettu rajoja ja asetettu ihmisiä karanteeniin. Viime viikon keskiviikkona presidentti Vladimir Putin määräsi venäläisille viikon palkallisen loman, jotta ihmiset pysyisivät kotona vapaaehtoisesti.

Rajoitukset eivät kuitenkaan ole kaikkien mielestä olleet riittäviä. Esimerkiksi Moskovan pormestari Sergei Sobjaninin on vaatinut ankarampia toimia koronan hillitsemiseksi. Tämän jälkeen Putin pidensi aluksi viikon mittaiseksi suunniteltua palkallista lomaa huhtikuun loppuun asti.

Putinilla edessä tärkeä kevät

Ulkopoliittinen instituutti pitääkin juuri ristiriitaista suhtautumista todisteena Venäjän poliittisen johdon hapuilevasta otteesta.

Upin vanhempi tutkija Jussi Lassila kertoo, että Venäjällä työnjako tiedottamisesta on selvä ainakin tietyiltä osin.

– On nähty aikaisemminkin, että Putin kertoo vain hyviä uutisia, käyttäen positiivista termistöä, Lassila viittaa Putinin myöntämään palkallisen lomaan.

– Putin ei myöskään halua olla niin sanottu rampa ankka, vaan hän haluaa olla aktiivisesti esillä koronatilanteen suhteen ja sementoida mielikuvaa vahvana johtajana myös jatkoa ajatellen.

Kevät on Venäjällä tärkeää aikaa, koska Putin haluaa saada uudelle perustuslaille laajan kannatuksen kansalaisilta. Uuden perustuslain myötä Putin voisi jatkaa presidenttinä aina vuoteen 2036.

Vanhan perustuslain mukaan Putin ei voi asettua ehdolle, koska on ollut presidenttinä kaksi kertaa kaksi kautta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka