EU-komission puheenjohtaja: Rajoitustoimista luopumiseen ei ole yhtä kaikille sopivaa mallia

Von der Leyenin mukaan rajoitustoimista luopumiseen ei ole yhtä kaikille sopivaa mallia. AFP / LEHTIKUVA

STT

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen suosittelee jäsenmaille, että koronapoikkeustoimien purkamisessa edetään asteittain ja kunkin päätöksen vaikutuksia seurataan tarkkaan.

Von der Leyen korostaa, että suositusta ei pidä tulkita signaalina sille, että rajoitustoimista luopumisen aika olisi tullut. Luopumista harkittaessa on otettava huomioon epidemiatilanne ja terveydenhuollon kestävyys.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Euroopassa on yli miljoona vahvistettua koronavirustartuntaa. Koko maailmassa on todettu jo yli kaksi miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoi tartuntoja tilastoiva Worldometer -sivusto jo aiemmin.

Terveydenhuollon kestävyyttä on von der Leyenin mukaan tarkasteltava laajasti. Huomion ei tule kohdistua pelkästään siihen, riittääkö tehohoitopaikkoja koronapotilaille, vaan myös siihen, miten muiden sairauksien hoitamiseen riittää kapasiteettia.

Yleisiä rajoituksia voitaisiin muuttaa asteittain kohdennetuiksi rajoituksiksi niin, että esimerkiksi riskiryhmiä suojeltaisiin pidempään. Komissio suosittaa myös, etteivät kaikki työntekijät palaisi työpaikoille yhtä aikaa, vaan porrastetusti.

Naapurien on keskusteltava

Von der Leyen sanoi, että rajoitustoimista luopumiseen ei ole yhtä kaikille sopivaa mallia, vaan kunkin maan kohdalla on katsottava räätälöityjä ratkaisuja.

Tilanteen tehokkaan seuraamisen varmistamiseksi komissio kannattaa laajamittaista testaamista.

Rajojen avaamisessa on von der Leyenin mukaan edettävä vähitellen, kuten muidenkin rajoitustoimien kohdalla. Hänen mukaansa on tärkeää, että jäsenmaat ilmoittavat aikeistaan naapureilleen sekä komissiolle. Näin voidaan välttää tilanne, että naapurimaat etenisivät purkutoimissa eri tahdissa.

– Emme halua, että ihmiset liikkuvat yhdestä maasta toiseen shoppailemaan, von der Leyen sanoo.

– Hyvät naapurit keskustelevat keskenään, hän muistutti.

Kasvomaskien laajalla käytöllä ei voi korvata muita hygi eniatoimia

Von der Leyen otti kantaa kysymykseen kasvomaskien laajemmasta käytöstä. Hänen mukaansa kasvomaskit kannattaa ensisijaisesti varata niitä tarvitsevien terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

Jos maskeja on saatavilla enemmän, niin von der Leyenin mukaan ne voivat toimia lisänä muille toimille. Hänen mukaansa maskien laaja käyttö ei saa kuitenkaan koskaan johtaa siihen, että muut hygieniatoimet, kuten käsienpesu, unohdettaisiin.

EU:n tautienehkäisykeskus on linjannut, että maskien laajemmasta käytöstä voi olla hyötyä viruksen leviämisen vähentämisessä. Keskuksen mukaan tiedossa ei kuitenkaan ole, kuinka paljon maskien laaja käyttö vaikuttaisi muiden toimien ohella.

EU-maiden johtajilla edessä strategiakeskustelu

Huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoo haluavansa käydä EU-maiden johtajien kanssa perusteellista keskustelua kriisin jälkeisen ajan strategiasta.

Elpyminen on Michelin mukaan tuettava neljään kulmakiveen, jotka ovat EU:n sisämarkkinat, suurten investointien varmistaminen, globaali näkökulma sekä resilienssi ja kriisistä selviytymiskyky.

Seuraavan kerran EU-maiden johtajat kokoustavat videoyhteydellä ensi viikon torstaina.

Komission von der Leyen ja Michel myös korostavat, että seuraavalla monivuotisella rahoituskehyksellä eli EU:n budjetilla on merkittävä rooli kriisistä toipumisessa.

Komissio on valmistelemassa päivitettyä esitystä tulevien vuosien budjetista.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka