Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan työehtokiistaan ratkaisuehdotus – valtakunnansovittelija odottaa osapuolten vastauksia vappuaattona

Valtakunnansovittelija on jättänyt ratkaisuehdotuksen kunta-alan pääsopimusta koskevissa neuvotteluissa. Asiasta kertoo muun muassa neuvotteluosapuolena oleva Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko verkkosivuillaan .

Valtakunnansovittelijan toimisto puolestaan kertoo Twitterissä , että vastauksia osapuolilta odotetaan torstaina eli vappuaattona kello 12:een mennessä. Aikataulu oli jokseenkin odotettu, sillä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on aiemmin sanonut toivovansa sovun syntyvän vappuun mennessä.

Juko kertoo, että pääsopimuksen lisäksi myös opettajien, lääkärien ja kuntien teknisten palkansaajien sopimusratkaisujen on valmistuttava torstaina.

Pääsopimuksen piiriin kuuluvat hoitajaliitot Tehy ja Super irtisanoivat pääsopimuksen viime syksynä. Liitot ovat sanoneet haluavansa uuden pääsopimuksen, joka mahdollistaisi hoitoalalle oman sosiaali- ja terveysalan työ- ja virkaehtosopimuksen.

Neuvottelut käynnissä tammikuusta

Työehtosopimusneuvotteluja on käyty tammikuun puolivälistä alkaen. Huhtikuun alussa valtakunnansovittelija pyydettiin vapaaehtoisesti sovittelemaan sopimuksen sorvausta.

Peistä on väännetty muun muassa sopimuskauden pituudesta, palkankorotuksista ja kiky-tunneista. Nyt annetun sovintoehdotuksen sisällöstä ei kuitenkaan anneta tietoa ennen vastausten antamista valtakunnansovittelijalle.

Pitkään jatkuneissa neuvotteluissa ei ole tukeuduttu työtaistelutoimiin. Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat todenneet, etteivät ne aiokaan ryhtyä koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa työtaisteluihin.

Kunta-alan työehtosopimusten piirissä on noin 400 000 työntekijää. Vanhat työehtosopimukset umpeutuivat maalis-huhtikuun vaihteessa.