Vapaa-ajan matkustuksen vapautumista saadaan odottaa pisimpään, kun koronarajoitusten purku alkaa

Rajaliikenteen rajoituksista ja niiden mahdollisesta lieventämisestä keskusteltiin tänään EU:n sisäministerien videokokouksesssa. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Vapaa-ajan matkustus vapautunee viimeisenä, kun koronavirustilanteen vuoksi asetettuja tiukennuksia EU:n sisä- ja ulkorajojen valvontaan puretaan, arvioi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Rajaliikenteestä keskusteltiin EU-maiden sisäministerien tämänpäiväisessä videokokouksessa. Ohisalon mukaan Suomi kannattaa rajoitusten purkamista pienin askelin.

– Ei voida tehdä kerralla tätä ja tämä on hyvin vahvasti myös EU-tasolta tuleva näkemys, Ohisalo sanoo.

Ensimmäiseksi liikkumista helpotettaisiin todennäköisesti kriittisten alojen työntekijöille ja esimerkiksi maatalouden kausityöntekijöille. Todennäköistä on, että liikenne avautuisi myös ensin EU:n sisärajoilla ja myöhemmässä vaiheessa ulkorajoilla.

– Viime vaiheessa tällainen vapaa-ajan matkustus olisi sitten mahdollista, Ohisalo ennakoi.

Rajojen valvontaan liittyvät päätökset tehdään kansallisella tasolla. Ohisalon mukaan Suomen hallitus keskustelee jatkotoimista lähipäivinä. Nykyiset suomalaiset rajoitukset ovat tällä hetkellä voimassa 13.5. asti.

– Päätöksiä pitää tehdä melko pian.

Yhtenäistä aikataulua vaikea linjata

Tarkkaa aikataulua tiukennusten purkamiselle sisäministeri ei kuitenkaan vielä pysty antamaan. Ohisalo korostaa, että pitkälti kyse on siitä, miten koronavirustilanne kehittyy eri maissa.

– Jos tiedetään, että naapurivaltiossa tilanne on helpottamaan päin ja samoin omassa maassa, niin totta kai silloin tulee helpommaksi, että vaikka näiden valtioiden välillä niitä rajoituksia voitaisiin lähteä purkaa nopeammin.

Ohisalon mukaan Suomen osalta keskeistä on pohtia muun muassa sitä, miten esimerkiksi Viron ja Suomen välillä liikkuvat työntekijät pääsisivät kulkemaan jouhevammin.

Yhtenäisen aikataulun linjaaminen EU-tasolla olisi Ohisalon mukaan vaikeaa, koska maiden tilanteet ja valitut strategiat koronaviruskriisistä selviämiseen ovat hyvin erilaisia.

Kausityöntekijöiden liikkuvuus laaja pulma

Kausityöntekijöiden liikkuvuus on ajankohtainen pulma eri puolilla Eurooppaa. Suomessa on viime päivinä keskusteltu ukrainalaisista kausityöntekijöistä, sillä Ukrainan hallitus päätti, ettei maan kansalaisia päästetä kausitöihin ulkomaille. Suomeen ehti tätä ennen tulla viime viikolla parisataa ukrainalaista.

Hallitus linjasi tämän kuun alkupuolella, että koronatilanteessa Suomeen voisi tulla 1 500 ulkomaalaista kausityöläistä. Heistä kahden kolmasosan piti tulla Ukrainasta.

Maanantaihin mennessä Suomeen oli saapunut ulkomaalaisia maatalouden kausityöläisiä yhteensä 457.

Ohisalo muistuttaa hallituksen myös sopineen, että kaikki mahdollinen Suomessa jo oleva työvoima käydään läpi, jotta maatalouden kevätyöt tulisivat tehtyä.

– Yhtäältä työttömät suomalaiset, työttömiksi jäävät suomalaiset, mutta toisaalta vaikkapa myös turvapaikanhakijat, jotka potentiaalisesti voisivat tehdä töitä, Ohisalo luettelee.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka