Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokia ennakoi koronan vaikuttavan toisella neljänneksellä – näkymiä ruuvattiin alaspäin kriisin takia

Verkkolaitevalmistaja Nokia ennakoi, että koronakriisin vaikutukset tuntuvat sen tuloksessa vuoden toisella neljänneksellä. Ensimmäisellä neljänneksellä ei havaittu kysynnän laskua, mutta kuluvalla neljänneksellä osa asiakkaista saattaa harkita hankintojaan uudelleen, väistyvä toimitusjohtaja Rajeev Suri ennakoi.

– Rajoituksista voi aiheutua joitakin viivästyksiä toimituksissa, kuljetuksissa ja asennustöissä, Suri sanoi mediapuhelussa.

Yhtiön ensimmäisen neljänneksen oikaistu (ei-IFRS) liikevoitto oli 116 miljoonaa euroa oltuaan vuotta aiemmin 59 miljoonaa tappiolla. Liikevaihto laski kaksi prosenttia ja oli 4,9 miljardia euroa. Noin 200 miljoonan euron vaikutus liikevaihtoon tuli suurelta osin Kiinaan liittyvistä toimitushäiriöistä.

Nokia ruuvasi koronan takia tämän vuoden tulosnäkymiään alaspäin. Oikaistuksi liikevoittoprosentiksi ennakoidaan nyt 9 prosenttia, aiemman 9,5 prosentin sijasta. Vaihteluväli on 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Osakekohtaiseksi tulokseksi Nokia ennakoi nyt 0,23 euroa aiemmin arvioidun 0,25 euron sijasta.

Tulos sai pörssissä myönteisen vastaanoton, mutta suurin nousu suli päivän aikana. Nokian kurssi päätyi noin 1,5 prosentin kasvuun oltuaan parhaimmillaan yli kuuden prosentin nousukiidossa.

Etätyöt kasvattavat verkkoliikennettä rajusti

Suri sanoi Nokian arvioivan, että sen markkinaosuus 4g- ja 5g-markkinoista asettuu vuoden loppua kohti noin 27 prosenttiin. Lukuun ei sisälly Kiinaa, jossa Nokia on päättänyt olla lähtemättä kamppailemaan markkinaosuuksista hinnalla millä hyvänsä, Suri sanoi.

Koronapandemian seurauksena etätyön tekeminen on kasvanut, mikä näkyy verkkoliikenteen määrässä rajuna kasvuna. Jo ennen koronakriisiä verkkoliikenteen kasvu on ollut 30–45 prosenttia vuodessa, mutta koronasta tuli uusi sysäys joka näkyi heti, kun rajoitustoimet astuivat voimaan.

– Suurinta kasvua on ollut suoratoisto- ja videokonferenssipalvelujen käytössä. Joidenkin videosovellusten käyttömäärät kasvoivat parissa päivässä 700–800 prosenttia, Suri kertoi.