Hallituslähde: Kirjastojen koronarajoitusten osittaisesta purkamisesta päätetään todennäköisesti huomenna

Kirjastotoiminnan rajoitusten ainakin osittaisesta purkamisesta tehdään todennäköisesti päätöksiä huomenna, kun hallitus kokoontuu, kertoo STT:n haastattelema hallituslähde. Hallitus kokoontuu huomenna keskustelemaan koronavirusepidemiaan liittyvistä liikkumis- ja toimintarajoituksista.

Kirjastojen toimintaan jää todennäköisesti jatkossakin jonkinlaisia rajoituksia, esimerkiksi niin, että lainaustoiminta voidaan käynnistää, mutta kirjastoissa normaalisti järjestettäviä tapahtumia ei voida järjestää.

Opetus- ja kulttuuriministeriöön on tullut paljon nimenomaan kirjastoihin liittyvää kansalaispalautetta, kun monet suomalaiset ovat joutuneet kärvistelemään koronarajoitusten keskellä ilman lainakirjoja.

– Kirjastolaitos on henkisen kriisinkestävyyden kannalta tärkeä laitos, hallituslähde arvioi STT:lle.

Myös museoiden toimintaa koskevien rajoitusten purkamisesta saatetaan tehdä huomenna päätöksiä, mutta prioriteettijärjestyksessä kirjastot menevät kuitenkin museoiden edelle.

Museoihin saattaa tulla aiempaa tiukempia rajoituksia siihen, kuinka paljon museokävijöitä voidaan kerrallaan ottaa sisään.

STT:n haastattelema hallituslähde muistuttaa, että huomenna mahdollisesti tehtävä päätös ei tarkoita, että kirjastot aukeaisivat heti maanantaina, vaan vasta tarvittavan järjestelyajan jälkeen.

Koko päivän kestävät neuvottelut

Neuvottelujen on määrä alkaa Säätytalossa aamukymmeneltä. Niiden ennakoidaan kestävän ainakin illansuuhun. Kyseessä on hallituksen neuvottelu, eli paikalla ovat kaikki ministerit. Mukana on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijoita sekä asioita esitteleviä keskeisiä virkamiehiä.

Hallituksen pöydällä ovat ennakkotietojen mukaan lähinnä sellaiset rajoitukset, joista päätettiin valmiuslain nojalla maaliskuun puolivälissä ja jotka ovat tämän päätöksen perusteella voimassa 13. toukokuuta asti.

Näistä vasta peruskoulujen ja päiväkotien toiminnasta on päätetty. Lähiopetus peruskouluissa alkaa jälleen torstaina 14. toukokuuta. Hallitus linjasi keskiviikkona myös, että tuolloin voi viedä lapset päiväkoteihin. Päiväkodit ovat olleet auki tähänkin asti, mutta hallituksen suosituksena on ollut hoitaa lapsia kotona, jos siihen on mahdollisuus.

STT:n haastatteleman hallituslähteen mukaan käsittelyssä on myös rajoituksia joista ei päätetty valmiuslain nojalla, kuten kirjastojen toimintaan liittyvät rajoitukset.

Hallitusta lähellä olevista lähteistä kerrotaan STT:lle, että yli kymmenen hengen kokoontumiset kieltävästä määräyksestä todennäköisesti keskustellaan huomenna. Sen sijaan pöydällä ei todennäköisesti ole yli 500 hengen tapahtumien kielto, joka on nykyisillä määräyksillä voimassa heinäkuun loppuun. Elokuulle ja myöhemmäksi suunniteltujen yleisötapahtumien kohtaloa on määrä arvioida hallituksessa viimeistään kesäkuun alussa.

Niin ikään ravintoloiden ja kahviloiden avaamista tuskin käsitellään vielä huomenna. Nykyisillä määräyksillä ne ovat suljettuina toukokuun loppuun asti. Ruokaa saa kuitenkin myydä ravintolasta ulos.

Lukiot ja ammattikoulut ehkä jatkavat etäopetuksessa

Työmatkaliikenteen salliminen Viron ja Suomen välillä on mahdollisesti esillä neuvotteluissa. Vähäinen määrä välttämätöntä työmatkaliikennettä on nykyistenkin rajoitusten mukaan sallittu Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välillä.

Sen sijaan ulkomaille matkustamisen kieltoa vapaa-ajan merkeissä tuskin poistetaan lähiaikoina. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on aiemmin tällä viikolla arvioinut, että vapaa-ajan matkustus vapautunee viimeisenä, kun koronavirustilanteen vuoksi asetettuja tiukennuksia EU:n sisä- ja ulkorajojen valvontaan puretaan.

Lukioiden ja ammattioppilaitosten sekä yliopistojen ja korkeakoulujen palaamisesta lähiopetukseen ei ehkä päätetä huomisessa neuvonpidossa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nämä oppilaitokset jatkavat etäopiskelua kevätlukukauden loppuun asti.

Kielto vierailla vanhusten asumispalveluyksiköissä todennäköisesti pidetään voimassa pidempäänkin kuin toukokuun puoliväliin, ennakoidaan hallituslähteistä. Epävarmempaa on se, pysyykö kotona asuvia yli 70-vuotiaita koskeva kehotus välttää muiden ihmisten tapaamista voimassa.

Huvipuistojen ja uimarantojen avaamisesta hallituslähteiden mukaan mahdollisesti keskustellaan, mutta ei välttämättä tehdä päätöksiä. Sama koskee sitä, saako kesäleirejä järjestää.

Testaa, jäljitä, eristä ja hoida

Hallitus on kertonut noudattavansa hybridistrategiaa koronaviruksen torjunnassa. Toinen puoli hybridiä on rajoitustoimien purkaminen vähitellen. Toinen puoli tiivistyy sanoihin testaa, jäljitä, eristä ja hoida. Tartunnan saaneet henkilöt siis pyritään tavoittamaan ja viruksen leviämistä siten hillitsemään.

Tiukkoja liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia jatkamalla epidemia olisi mahdollista likipitäen tukahduttaa, mutta silloin tautia jouduttaisiin pitämään kurissa hamaan tulevaisuuteen asti. Rajoitusten on jo tähän mennessä arvioitu tuovan muita terveyshaittoja: liikunnan harrastaminen vähenee ja hitaasti eteneviä sairauksia voi jäädä huomaamatta, henkisestä jaksamisesta ja mielenterveydestä puhumattakaan.

Rajoituksia pyritään poistamaan asteittain ja muutosten vaikutuksia seuraamaan tarkoin. Näin on mahdollista myös muuttaa toimintatapoja, jos epidemia kiihtyy liikaa.

Vasta-ainetestit pyritään saamaan laajasti käyttöön. Ainakin Husin alueella testauskapasiteettia on jo epidemian alkuvaiheista alkaen lisätty tasaisesti. Testauksen rinnalla aseena on tartuntaketjujen jäljittäminen eli niiden ihmisten tavoittaminen ja määrääminen karanteeniin, jotka ovat olleet sairastuneiden kanssa tekemisissä.

Kausi-influenssaepidemiat tyypillisesti hiipuvat kesän ajaksi. Uusi koronavirus saattaa käyttäytyä samoin. Tällöin epidemia saattaa alkaa taas laajentua loppusyksyllä tai alkutalvella. Kausivaihtelua voi olla vaikea erottaa rajoitustoimien vaikutuksesta.

Toimivan ja turvallisen rokotteen saamisen arvioidaan kestävän ainakin vuoden.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka