Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinalaiset matkailevat taas ahkerasti kotimaassa, Intiassa koronaepidemia kiihtyy

Kiinassa kotimaanmatkailu on lähtenyt taas vauhdilla käyntiin. Kiinalaiset ovat matkustaneet ahkerasti muihin kaupunkeihin vappuviikonlopun aikana, joka on yksi Kiinan vuoden tärkeimpiä turistisesonkeja.

Guardianin mukaan kiinalaiset matkustivat perjantaina kotikaupunkiensa ulkopuolella 50 prosenttia enemmän kuin edellisen yleisen vapaapäivän aikana huhtikuun alussa. Etenkin Wuhanista, Pekingistä, Dalianista, Tianjinista ja Jinanista matkustettiin vilkkaasti muihin kaupunkeihin. Vielä kuukausi sitten Wuhanista ei edes päässyt pois tiukkojen rajoitusten takia.

Turistikohteita esimerkiksi Shanghaissa ja Pekingissä avattiin vapun alla, ja CNN:n mukaan Shanghain turistikohteet keräsivät heti perjantain ja lauantain aikana yli miljoona kävijää. Kiinan kulttuuri- ja matkailuministeriön mukaan perjantaina kirjattiin 23 miljoonaa kotimaista turistia.

Viranomaiset toivovat, että kotimaanmatkailun elpyminen antaa potkua taloudelle, johon koronavirusrajoitukset ovat iskeneet rajusti.

Matkailu ei tosin ole vielä lähelläkään pandemiaa edeltänyttä tasoa. Koronaviruksen lähtöpaikan Hubein maakunnan turismiviranomaiset kertoivat, että maakunnan turistikohteissa kävi perjantaina 87 prosenttia vähemmän matkailijoita kuin vuosi sitten.

Vaikka koronavirus lähti liikkeelle Kiinasta, on viruksen leviäminen maassa saatu paljolti tukahdutettua. Kiinassa kerrottiin sunnuntaina vain kahdesta uudesta koronavirustartunnasta. Kuolonuhreja ei ole tullut viiteen päivään.

Intiassa yli 36 600 koronavirustartuntaa

Intiassa tilastoitiin lauantaina toistaiseksi suurin määrä uusia koronavirustapauksia. Virustilannetta seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston mukaan viranomaiset kertoivat yli 2 400 uudesta tartunnasta, mikä kasvattaa Intian koronatartuntojen kokonaismäärän yli 36 600:n.

Myös kuolemia raportoitiin tilastosivusto Worldometerin mukaan ennätysmäärä, 100. Intiassa on nyt kirjattu 1 323 koronakuolemaa, mikä merkitsee maailman toiseksi väkirikkaimmassa maassa yhtä kuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

Koronavirustapausten määrän kasvu on nopeutunut Intiassa viime viikkoina tiukoista rajoitustoimista huolimatta. Intian terveydenhoitojärjestelmän on pelätty romahtavan, jos virus pääsee leviämään yhtä voimallisesti kuin monissa Euroopan maissa.

Thaimaa sallii taas alkoholin myynnin - ainakin toistaiseksi

Thaimaassa purettiin viikonloppuna useita koronaviruksen takia määrättyjä rajoituksia. Esimerkiksi alkoholin myynti on jälleen sallittu – tosin vain kaupoissa, ravintolat eivät edelleenkään saa anniskella asiakkailleen.

Alkoholin myynti kiellettiin huhtikuun alkupuolella. Hallituksen mukaan tarkoituksena oli vähentää ihmisten joukkokokoontumisia.

Hallituksen uusien ohjeiden mukaan alkoholiliikkeiden lisäksi muun muassa lentokentät, juna- ja linja-autoasemat, supermarketit, ravintolat ja katukojut voivat jatkaa toimintaansa. Myös erilaiset torit ja muut markkinapaikat voivat jälleen avautua, mutta niissä pitää noudattaa tarkkoja hygieniaohjeita sekä rajoittaa ihmisten määrää. Esimerkiksi Bangkokissa sisääntulijoiden lämpötila pitää mitata ja tarjolla tulee olla käsidesiä, sanomalehti Bangkok Post kertoi.

Harrastuspaikoista esimerkiksi golf- ja tenniskentät saavat aueta, mutta niissä ei saa järjestää kilpailuja tai muita yleisötapahtumia. Sen sijaan elokuvateatterit, eläintarhat, vesipuistot ja yleiset uima-altaat pysyvät edelleen suljettuina, koska niissä tartuntariskiä pidetään korkeana.

Iran avaa koronaviruksen takia suljettuja moskeijoita

Iran aikoo avata osan moskeijoistaan maanantaista lähtien.

Moskeijat suljettiin maaliskuun alkupuolella koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Iranin koronavirusepidemia on ollut Lähi-idän pahimpia.

Presidentti Hasan Ruhanin mukaan moskeijat avataan alueilla, joilla viruksen leviämisriski on arvioitu matalaksi. Presidentti kertoi samalla, että Iranissa harkitaan myös koulujen avaamista toukokuun puolivälissä. Tuolloin oppilaat ehtisivät vielä käydä kuukauden koulua ennen lukukauden päättymistä.

Iranin viranomaiset määräsivät maahan tiukkoja rajoituksia sen jälkeen kun ensimmäiset koronatartunnat todettiin helmikuun puolivälissä. Sittemmin suuresta osasta niistä on luovuttu.

Presidentti Ruhanin mukaan kansainvälisten talouspakotteiden kuristama maa ei voi pitää talouttaan suljettuna pitkään. Hänen mukaansa myös sairaalahoitoon koronaviruksen takia joutuneiden ihmisten määrä on laskenut Iranissa "merkittävästi".

Virallisten lukujen mukaan koronavirukseen on Iranissa kuollut yli 6 150 ihmistä ja tartuntoja on todettu runsaat 96 400, mikä tarkoittaisi noin 73:a kuolemaa ja noin 1 150:tä tartuntaa miljoonaa asukasta kohden.

Luvut on kuitenkin laajasti kyseenalaistettu. Asiantuntijat ovat arvelleet, että todellisuudessa sekä kuolleita että tartunnan saaneita voi olla runsaasti enemmän.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.