Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juhlan kunniaksi etälettukestit lastenlasten kanssa – elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalosta taiteen akateemikko

Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalolle myönnettiin perjantaina taiteen akateemikon arvonimi.

– Etälettukestit lastenlasten kanssa. Akateeminen lettutaikina on jo turpoamassa, hän vastasi sähköpostilla, kun STT kysyi, miten hän aikoo nimitystä juhlistaa.

73-vuotias Honkasalo on Madeiralla ja sanoo kuulleensa nimityksestä viikkoja sitten.

– Tittelinkipeys ei kuulu paheisiini, joten hämmennyin. Tänään tasavallan presidentin piti luovuttaa arvonimi, mutta koronavirus siirsi tämänkin tilaisuuden. On se "pirulainen", kuten presidentti (Sauli) Niinistö viruksen nimesi.

Akateemikon arvonimen myöntää presidentti taideneuvoston esityksestä.

Honkasalo pitää sanaa akateeminen juhlallisena ja pölyyntyneenä.

– Mutta voihan siihen pökkiä virtaa. Akateemikoissa on monta terävää ajattelijaa ja taiteilijaa. Aika on ajatteluun kiihottava ja muutoshakuinen.

"Ei kaihda vaikeitakaan aiheita"

Taideneuvosto perusteli arvonimen myöntämistä Honkasalolle hänen työllään elokuvantekijänä ja dokumentaristina, joka on saanut suurta arvostusta sekä Suomessa että maailmalla.

– Honkasalon elokuvallinen kertojanääni ja omalaatuinen muotokieli ovat tuottaneet poikkeuksellisen vahvoja elokuvia useiden vuosikymmenien ajan, neuvosto perustelee.

Perusteluissa todetaan, että Honkasalo ei elokuvissaan kaihda vaikeitakaan aiheita. Esimerkkeinä mainitaan hänen dokumenttielokuvansa Melancholian 3 huonetta, jossa hän kuvaa Venäjän ja Tshetshenian lasten maailmaa sodan keskellä.

– Pirjo Honkasalon kyky tarttua ajankohtaisiin aiheisiin ja puolustaa ihmisoikeuksia rikastaisivat Suomen taide-elämää akateemikon tehtävässä, neuvosto perustelee ja lukee Honkasalon ansioksi myös hänen työnsä uusien elokuvantekijöiden opettajana.

Esimerkiksi vuonna 1998 valmistunut Tulennielijä kertoo sirkuselämän kautta kaksosten suhdetta äitiinsä pitkänä ajanjaksona sota-ajoista nykypäivään, ja elokuva sai peräti kahdeksan Jussi-palkintoa.

Tekeillä kokoillan näytelmäelokuva

Taiteilija itse sanoo olevansa tyytyväinen, jos saa luotua elokuvaan edes yhden "toden hetken".

– Niistä muutamista hetkistä olen ylpeä, hän vastaa sähköpostitse kysymykseen, mistä hän on urallaan eniten ylpeä.

Projektit eivät ole ihan pian ainakaan päättymässä, sillä Honkasalolla on kaksi isompaa suunnitelmaa vetämässä: kokoillan näytelmäelokuva ja dokumenttielokuva Lapissa. Lisäksi hän kertoo toimivansa kuvaajana VR 360 -lyhytelokuvassa.

Honkasalon nimeämisen myötä akateemikkoja on jälleen enimmäismäärä eli yksitoista.

Lukumäärä laski yhdellä viime vuonna, kun elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ilmoitti luopuvansa arvonimestä. Kaurismäki sanoi haluavansa luopumisellaan esittää vastalauseensa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen metsä- ja kaivospolitiikalle.