Yhdysvalloissa varapresidentin tiedottajalla todettiin koronatartunta – sairastuneen puoliso on Trumpin neuvonantaja

Varapresidentti Mike Pencen (kuvassa) tiedottajalla todettiin virustartunta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa huoli koronaviruksen leviämisestä Valkoiseen taloon lisääntyi jälleen perjantaina, kun varapresidentti Mike Pencen tiedottajalla todettiin virustartunta.

Uutiskanava CNN:n mukaan tiedottaja Katie Miller on Valkoisessa talossa toinen Pencen henkilökuntaan kuuluva, jolla tartunta on todettu. Edellinen positiivinen testitulos uutisoitiin maaliskuussa.

Millerin puoliso Stephen Miller puolestaan työskentelee presidentti Donald Trumpin maahanmuuttoasioiden neuvonantajana.

Varapresidentin tiedottajalla on työnsä takia pääsy Yhdysvaltain hallinnon korkean tason neuvotteluihin. Torstaina hän osallistui Trumpin isännöimään, ulkona pidettyyn rukoushetkeen yhdessä kymmenien muiden ihmisten kanssa. Paikalla tilaisuudessa oli esimerkiksi Valkoisen talon virkakuntaa sekä Trumpin ja Pencen puolisot.

Sekä Trump että Pence testataan Valkoisen talon mukaan viruksen varalta päivittäin. Molempien tuoreimmat testit olivat negatiiviset.

Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany vakuutteli, että tartuntavaaraa ei ole.

– Presidentin suojelemiseksi on tehty kaikki varotoimet. Me siivoamme tilat, pidämme etäisyyttä, ihmiset pysyttelevät parin metrin päässä toisistaan, McEnany sanoi medialle.

Torstaina Trumpin esikunnasta kerrottiin, että presidentin lähellä työskentelevällä palvelijalla oli niin ikään todettu koronavirustartunta.

CNN puolestaan kertoo, että myös presidentin tyttären Ivanka Trumpin henkilökohtaisella assistentilla olisi todettu koronavirustartunta. Avustaja ei kuitenkaan ole ollut Ivanka Trumpin lähettyvillä viikkoihin, vaan on tehnyt etätöitä.

CNN:n lähteen mukaan sekä Ivanka Trumpin että hänen puolisonsa Jared Kushnerin virustestit olivat perjantaina negatiiviset.

Trump: Tuuli suojasi veteraaneja

Virustartunnoista huolimatta Trump viisveisasi edelleen perjantaina Yhdysvaltojen johtavien terveysasiantuntijoiden kasvomaskisuosituksista.

73-vuotias ja ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluva Trump ei ole esiintynyt julkisesti maski kasvoillaan. Hän ei tehnyt niin myöskään perjantaina tavatessaan toisen maailmasodan veteraaneja liittoutuneiden voiton 75-vuotisjuhlallisuuksissa. Trump tapasi kahdeksan veteraania, jotka ovat iältään 96–100-vuotiaita.

Myöskään veteraaneilla ei ollut maskeja. Trump näytti pysyttelevän muutaman askeleen etäisyydellä. Toimittajille hän korosti olleensa "hyvin kaukana" iäkkäistä vieraistaan.

– Sitä paitsi siellä tuuli niin kovaa ja sellaisesta suunnasta, että olisin hyvin yllättynyt, jos tauti olisi levinnyt heihin asti, Trump muotoili.

Tiedottaja McEnanyn mukaan maskin käyttö on presidentin oma asia.

Yli 1 600 koronakuolemaa vuorokauden aikana

Yhdysvalloissa yli 1 600 ihmistä on kuollut koronaviruksen seurauksena edellisen vuorokauden aikana, kertoo maailman virustilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto. Yhteensä maassa on kuollut viruksen seurauksena yliopiston mukaan jo yli 77 000 ihmistä.

Yhdysvalloissa on aiemmin tällä viikolla ollut useampi yli kahdentuhannen koronaviruskuoleman päivä.

Tartuntoja Yhdysvalloissa on vahvistettu ainakin yli 1,28 miljoonaa. Yhdysvalloissa on maailmanlaajuisesti paitsi korkeimmat tartuntaluvut myös eniten koronakuolemia.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan miljoonaa asukasta kohden Yhdysvalloissa on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin 238 ihmistä. Suomessa vastaava suhdeluku oli lauantaiaamuna 47.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka