USA:n strategiset B-1-pommikoneet harjoittelivat Ruotsissa ja Norjassa

Yhdysvaltain strategiset B-1-pommikoneet harjoittelivat keskiviikkona yhdessä Ruotsin ja Norjan ilmavoimien kanssa. Harjoituksesta ensimmäisenä kertoneen Dagens Nyheter -lehden mukaan kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun kyseiset pitkän matkan pommittajat harjoittelivat Ruotsin ilmatilassa.

Puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan ilmavoimien harjoittelu perustuu Yhdysvaltain ja Ruotsin lisääntyneeseen suunniteltuun harjoitusyhteistyöhön.

– Tämä on luonnollisesti turvallisuuspoliittinen signaali, joka meidän mielestämme myötävaikuttaa vakauteen lähialueellamme, Hultqvist perusteli lehdelle.

Hänen mukaansa suhde Yhdysvaltoihin on tärkeä niin Ruotsille kuin koko Euroopalle. Hultqvist muistutti samalla, että Ruotsilla, Suomella ja Yhdysvalloilla on kolmenkeskinen sopimus puolustusyhteistyöstä.

Yhdysvaltain B-52-pommikoneet osallistuivat 2017 Suomen johtamaan ja yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa isännöimään Arctic Challenge -ilmasotaharjoitukseen. Tuolloin julkisuudessa vihjattiin Suomen torjuneen pommikoneiden tulon Suomen ilmatilaan, mutta harjoituksen johtaja kertoi STT:lle, ettei sitä ollut koskaan edes suunniteltu.

"Useita liittolaisia ja kumppaneita"

Norjan puolustusvoimista keskiviikon harjoitusta kuvattiin lajissaan yhdeksi suurimmista. Siihen osallistui puolustusvoimien mukaan amerikkalaisten B-1-koneiden lisäksi "useita liittolaisia ja kumppaneita". Norjasta mukana oli neljä F-35-hävittäjää.

Lentotoiminnan lisäksi tärkessä roolissa oli valvonnan ja ennakkovaroittamisen harjoitteleminen maasta käsin, puolustusvoimien verkkosivulla kerrottiin.

Ruotsissa harjoitukseen kuului myös Gripen-hävittäjien tankkaamista amerikkalaisesta KC-135-ilmatankkauskoneesta.

Nelimoottorinen ja noin 45 metriä pitkä B-1 voi kantaa suuren määrän tavanomaista aseistusta. Yhdysvallat on käyttänyt konetyyppiä taistelutoimissa muun muassa Lähi-idässä.

Lähteet: Dagens Nyheter, Barents Observer, Norjan puolustusvoimat, Ruotsin puolustusvoimat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka