Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump haluaa G7-maiden johtajat Yhdysvaltoihin ehkä jo kesäkuussa – suunnitteilla oli etäkokous

Presidentti Donald Trump kertoi keskiviikkona suunnittelevansa, että G7-maiden johtajat tapaisivat kasvokkain Yhdysvalloissa mahdollisesti jo kesäkuussa.

Johtajien vuosittainen tapaaminen oli määrä järjestää tänä vuonna Yhdysvalloissa, mutta kesäkuuksi suunniteltu tapaaminen päätettiin maaliskuussa perua ja vaihtaa etäkokoukseksi koronaviruspandemian vuoksi. Nyt Trump siis haluaisi palata alkuperäiseen suunnitelmaan. Hän kertoi asiasta tviitissä .

Tviitissään Trump mainitsi sekä Washingtonin että Marylandissa sijaitsevan Yhdysvaltain presidentin lomahuvilan Camp Davidin, mutta vielä on epäselvää, ehdottaako hän tapaamispaikaksi molempia. Trumpin mukaan tapaaminen voisi olla "samalla tai samankaltaisella" päivämäärällä kuin alkuperäinen kokous.

Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany sanoi myöhemmin lehdistölle, että tapaamisen toivotaan onnistuvan kesäkuussa, mutta tarkkaa päivämäärää ei vielä ole.

G7-maihin kuuluvat myös Kanada, Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Japani.

Muut eivät heti innostuneet

Alustavasti Trumpin ideaan näyttää myötämielisimmin suhtautuvan Ranska presidentti Emmanuel Macron, joka totesi olevansa halukas saapumaan Camp Davidiin, mikäli terveydelliset olosuhteet sallivat.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau puolestaan muistutti, että turvallisuusnäkökulman on oltava ykkössijalla henkilökohtaisissa tapaamisissa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi olevansa odottavalla kannalla.

– Missä tahansa muodossa G7-tapaaminen toteutuukaan, tulen taistelemaan multilateralismin (monenkeskisen yhteistyön) puolesta, hän sanoi toimittajille Berliinissä.

Eurooppalaiset ja kanadalaiset eivät tällä hetkellä pääse Yhdysvaltoihin Trumpin hallinnon asettaman matkustuskiellon vuoksi.

Kokouksesta kohua jo aiemmin

Trump mainitsi G7-kokousta koskeneessa tviitissään myös Yhdysvaltojen "paluun suuruuteen". Avaus saattaa siis liittyä Trumpin pyrkimykseen päästä eroon koronaviruksen torjuntaan liittyvistä rajoituksista. Talouden kääntyminen kasvuun olisi Trumpille tärkeää myös suosion nostamisen kannalta.

Tiedottaja McEnany kutsui mahdollista huipputapaamista "voiman ja optimismin" osoitukseksi.

Trumpin isännöimä G7-kokous oli otsikoissa myös loppuvuodesta, kun hän päätti kutsua johtajat delegaatioineen omistamalleen Doralin golfklubille Miamiin. Päätös herätti heti rajua arvostelua, sillä Trumpin katsottiin yrittävän hyötyä presidenttiydestään.

Asiasta noussut kohu pakotti presidentin lopulta perääntymään. Uudeksi paikaksi ilmoitettiin Camp David.

Kuolleita jo yli 93 400

Yhdysvalloissa on todettu tähän mennessä kaikista maailman maista eniten koronavirustartuntoja sekä virukseen liittyviä kuolemia. Tartuntoja on todettu noin 1,55 miljoonaa. Kuolleita on noin 93 400, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Viimeisen vuorokauden aikana uusia kuolemia tilastoitiin noin 1 561, yliopisto kertoi myöhään keskiviikkona paikallista aikaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden todettu nyt noin 4 800 tartuntaa ja 287 virukseen liittyvää kuolemaa. Testejä on tehty yli 14 miljoonaa. Trump onkin selittänyt Yhdysvaltojen korkeita tartuntamääriä kiivaalla testauksella.

Suomessa vastaavat suhdeluvut olivat torstaiaamuna 1 163 tartunnan saanutta ja 55 kuollutta miljoonaa asukasta kohti.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.