Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Alle puolivuotiaan vauvan suuhun teipattiin tutti Helsingissä – huoltajia epäillään törkeästä pahoinpitelystä

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi alle puolivuotiaaseen vauvaan kohdistuneen väkivaltarikoksen tutkinnan. Poliisin mukaan vauvan suuhun oli huhtikuussa teipattu tutti. Lapsen huoltajia epäillään törkeästä pahoinpitelystä, heitteillepanosta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

– Esitutkinnassa selvisi, että alle kuuden kuukauden ikäiselle vauvalle oli teipattu tutti suuhun. Nimike tarkentui törkeäksi, koska tutin teippaamiseen liittyy tukehtumisvaara, jos vauva oksentaa tai pulauttaa. On syytä epäillä, että rikoksesta epäillyt ovat toiminnallaan aiheuttaneet vauvalle hengenvaarallisen tilan, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Jutta Antikainen.

Helsingin poliisin viestinnästä kerrotaan, että epäilty rikos tapahtui yksityisasunnossa Itä-Helsingissä. Poliisi sai tapahtuneesta tiedon, kun sivullinen henkilö teki ilmoituksen hätäkeskukseen.

Poliisin mukaan vauvalle ei aiheutunut tapahtuneesta fyysisiä vammoja.

Esitutkinnassa selvitettiin, oliko vauvalle annettu päihdyttäviä aineita, mutta vauvan elimistöstä ei löytynyt alkoholia tai huumaus- tai lääkeaineita.

Tapaus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

Kaksi lapsisurmaa

Suomessa on paljastunut viime aikoina kaksi lapsisurmaa. Vantaalla epäillään äidin murhanneen kaksivuotiaan lapsensa. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi epäillyn 22-vuotiaan naisen huhtikuun lopussa.

Oripäässä puolestaan isää epäillään pienen vauvan taposta. Nelikuisella vauvalla oli poliisin mukaan vammoja, jotka eivät voi olla itse aiheutettuja. Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi 37-vuotiaan miehen toukokuussa epäiltynä vauvan taposta.

Lapsiin kohdistuneet henkirikokset ovat kuitenkin harvinaisia. Vuodessa surmataan alle viisi alle 15-vuotiasta, selviää Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin henkirikoskatsauksesta. Luvut ovat vuosilta 2010–2018.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja Turun yliopiston dosentti Hannu Lauerma kertoi aiemmin STT:lle, että lapsisurmat ovat Suomessa nykyään erittäin harvinaisia aiempiin aikoihin verrattuna.

– Jos tilannetta tarkastellaan vaikka 1950-luvulta lähtien ja mukaan otetaan myös perhesurmat, joissa tekijä ottaa hengiltä koko perheen, alle 14-vuotiaan lapsen todennäköisyys tulla tapetuksi on nykyään aivan minimaalinen. Vielä 1990-luvulla surmattujen lasten lukumäärä oli kaksinkertainen verrattuna 2000-lukuun, Lauerma sanoi.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.