Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintoloiden avaaminen poikkeusjärjestelyin nytkähti eteenpäin – sosiaali- ja terveysvaliokunta sai runnottua mietinnön valmiiksi

Ravintoloiden avautuminen poikkeusjärjestelyin liikahti tiistaina eteenpäin. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puolsi mietinnössään hallituksen esitystä, mutta perustuslakivaliokunnan edellyttämin muutoksin.

Tarkoitus on, että ravintolat voivat taas avata ovensa asiakkaille ensi maanantaina. Ravintolat ovat nyt saaneet myydä ruokaa ainoastaan ulos.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi valiokunnan ehdottavan hallituksen esitykseen useita täsmennyksiä. Valiokunnan mukaan säännöksistä on käytävä muun muassa tarkemmin ilmi ravintoloiden velvollisuudet. Lisäksi on täsmennettävä vaatimusta siitä, että velvoitteiden ja rajoitteiden tulee olla alueellisesti ja asiallisesti välttämättömiä.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunta korostaa, että valtioneuvoston on tarkasteltava rajoitusten asiallisen ja alueellisen ulottuvuuden välttämättömyyttä tarkasti ja riittävän usein, Vehviläinen sanoo.

Valiokunta piti tärkeänä, että rajoituksia puretaan alkuvaiheessa asteittain ja varovaisuutta noudattaen.

Mietinnön valmistumisen ansiosta esitys ehti eduskunnan ensimmäiseen käsittelyyn tiistaina. Eduskunta hyväksyi lakiehdotuksen sisällön mietinnön mukaisesti. Keskustelussa nousi esiin muun muassa Suomen eri alueiden vaihteleva tartuntatilanne.

Lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä päätetään toisessa käsittelyssä todennäköisesti perjantaina.

Ravintolat voisivat olla auki kello 23:een asti

Poikkeusjärjestelyistä säädetään pikavauhtia. Hallitus antoi viime viikon tiistaina eduskunnalle tartuntatautilakiin perustuvan esityksensä siitä, miten ravintolat voisivat avata ovensa asiakkaille poikkeusjärjestelyin kesäkuun alussa.

Hallituksen esityksen mukaan ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa sillä edellytyksellä, että ne ovat auki enintään kello 23:een ja tarjoilevat alkoholia kello 22:een. Lisäksi ravintolat saavat ottaa sisään vain puolet nykyisestä lupiin kirjatusta asiakasmäärästä.

Ravintolassa on istuttava, mutta pöytiintarjoilu ei ole pakollista. Ruokaa ja juomaa ei saa itse ottaa buffetpöydästä.

Hallitus arvioi tilannetta uudestaan juhannusviikolla. Hallitus ehdottaa, että laki olisi voimassa lokakuun loppuun asti.