Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Thaimaassa on kuukausien tauon jälkeen avattu taas uimarannat ja Pariisissa puistot – maailmalla puretaan rajoituksia vaihtelevassa epidemiatilanteessa

Iranissa todettiin lähes 3 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, maan terveysministeri Saeed Namaki sanoi televisiohaastattelussa. Kyseessä on korkein yhden päivän tapausmäärä kahteen kuukauteen.

– Ihmiset tuntuvat ajattelevan, että koronavirus on mennyt ohi. Jotkut virkamiehet myös uskovat, että asiat ovat palaamassa normaaleiksi. Mutta koronaviruksen kulku ei ole lähelläkään loppuaan, ja voimme koska tahansa nähdä uuden, vaarallisen tartuntahuipun, Namaki sanoi.

Terveysministeriön tiedottaja Kianoush Jahanpour kertoi, että Iranissa on todettu kaikkiaan lähes 155 000 koronavirustartuntaa ja että edellisen vuorokauden aikana kuoli 81 tartunnan saanutta. Yhteensä on kuollut noin 7 900 tartunnan saanutta.

83 miljoonan asukkaan Iranissa tautitapauksia on siis todettu 184 sataatuhatta asukasta kohden. Suomessa vastaava luku on 124.

Brasilian presidentti vastustaa rajoitustoimia

Latinalaisessa Amerikassa vahvistettujen koronavirustapausten määrä on ylittänyt miljoonan.

Tartunnoista yli puoli miljoonaa on todettu Brasiliassa, jossa on nyt toiseksi eniten tapauksia koko maailmassa. Vahvistettuja tartuntoja on maassa noin 240 sataatuhatta asukasta kohden.

Tästä huolimatta Brasilian presidentti Jair Bolsonaro uhmasi jälleen sunnuntaina suosituksia sosiaalisesta eristäytymisestä. Bolsonaro ei käyttänyt kasvomaskia tavatessaan maan pääkaupungissa lähekkäin pakkautuneen joukon kannattajiaan.

Oikeistopresidentti Bolsonaro on vastustanut äänekkäästi koronan hillitsemiseen pyrkiviä rajoitustoimia, jotka ovat Bolsonaron mukaan tarpeettomia ja taloudelle vahingollisia.

Maanosan toiseksi huonoin tilanne Perussa

Koronavirustilanne on pahenemassa myös esimerkiksi Chilessä ja Perussa.

Perussa ilmoitettiin sunnuntaina 8 800 uudesta, vuorokauden sisällä vahvistetusta koronavirustartunnasta. Maassa on toiseksi eniten vahvistettuja tartuntoja Latinalaisessa Amerikassa Brasilian jälkeen, ja yli 4 500 taudin saanutta perulaista on kuollut.

Perussa tartuntoja on jo lähes 165 000 eli liki 500 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Virus on levinnyt voimakkaasti, vaikka ihmisten välisiä kontakteja on rajoitettu kuukausia kovilla toimenpiteillä, kuten öisillä ulkonaliikkumiskielloilla, rajaliikenteen katkaisulla ja monien yhteiskunnan toimintojen jäädyttämisellä.

Valtaosa tartunnoista on tapahtunut pääkaupunki Limassa, jossa kolmasosa maan asukkaista asuu.

Epidemia on myös kurmottanut Perun terveydenhuoltojärjestelmää ja taloutta toden teolla. Talousvaikutuksista tehdyn tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä perulaisesta on menettänyt toimeentulonsa sen jälkeen, kun eristäytymistoimet määrättiin voimaan.

Viime viikolla Peru sai kaksivuotisen 11 miljardin dollarin lainan kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.

"Valtava haaste"

Perun naapurimaassa Chilessä kerrottiin sunnuntaina 57 uudesta virukseen liittyvästä kuolemasta vuorokauden sisällä. Kuolleita on kaikkiaan yli 1 050. Tapauksista neljä viidesosaa on todettu pääkaupunki Santiagossa, jossa 96 prosenttia tehohoitopaikoista on nyt täynnä, viranomaiset kertovat. Tartuntatapausten määrä on lähtenyt jyrkkään kasvuun kahden viime viikon aikana.

– Olemme kohdanneet suurimman pandemian sataan vuoteen. Se on valtava haaste, ja elämme vaikeita aikoja maassamme, sanoi varaterveysministeri Paula Daza.

Vielä toukokuun alussa presidentti Sebastian Pineran hallitus sanoi, että tartuntatapausten määrä on tasaantunut ja että rajoitustoimenpiteitä voitaisiin purkaa.

Johns Hopkins -yliopiston ylläpitämän koronavirustietokannan mukaan Chilessä on todettu hieman alle 100 000 koronavirustapausta eli noin 520 vahvistettua tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Britanniassa avataan osa kouluista

Maailmanlaajuisesti koronatartuntoja on vahvistettu yli 6,1 miljoonaa ja virukseen sairastuneista on kuollut yli 371 000.

Taloudelliset paineet palata kohti normaalia ovat kovat varsinkin niissä maissa, joissa epidemia on jo hidastunut. Monet terveysasiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet liian varomattoman käytöksen johtavan uuteen nousuun tartunnoissa. Rajoitustoimia on alettu purkaa niissäkin maissa, joissa epidemia ei ole täysin hallinnassa.

Britanniassa useat hallituksen neuvonantajat ovat esittäneet huolensa rajoitusten liian nopeasta purkamisesta. Koulujen on määrä osittain aueta maassa maanantaina.

Myös Venäjän pääkaupungissa Moskovassa on maanantaina määrä purkaa osa rajoituksista, vaikka tartuntojen määrä on edelleen korkea.

Ranskassa Pariisin puistot avattiin viikonloppuna ensimmäistä kertaa kuukausiin. Ravintolat, kahvilat ja baarit saavat tiistaina luvan tarjoilla jalkakäytäville ja terasseille.

Myös Yhdysvalloissa Washingtonissa ja Los Angelesissa saa taas aterioida ulkoilmassa. New Yorkissa rajoitusten purku on määrä aloittaa 8. kesäkuuta.

Thaimaan uimarannat avautuivat

Osa Aasian maista on myös alkanut varovasti palata normaaliin. Esimerkiksi turismista vahvasti riippuvainen Thaimaa on kahden kuukauden jälkeen taas avannut maan uimarannat.

Intia kertoi alkavansa purkaa rajoituksia kesäkuun alkupuolella siitä huolimatta, että maan päivittäisissä tartuntamäärissä todettiin jälleen ennätysnousu.

Naapurimaa Bangladeshissa rajoitustoimet purettiin jo sunnuntaina, vaikka maassa todettiin ennätysmäärä tartuntoja ja koronavirukseen liittyviä kuolemia.